Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Dwa płochliwe skalary w 55 l - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Dwa płochliwe skalary w 55 l (/showthread.php?tid=13679)

1 2

Dwa płochliwe skalary w 55 l - Gr4b3Q - 11.10.2009

Witam, kilka dni temu założyłem akwarium (55l) w którym mam 4 neonki i 2 skalary. Neonki bardzo szybko się przyzwyczaiły do akwarium i odrazu utworzyły małe stadko. Natomiast skalary "chowają" się po kątach. Myślałem że to normalne na początku, nawet na kilka godzin wyłączyłem pompkę i napowietrzacz żeby mogły się spokojnie przyzwyczaić, ale po 3 dniach sytuacja jest bez zmian. Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania ?
Z góry dziękuje.

RE: Dwa skalary - Krolik85 - 11.10.2009

Przede wszystkim 2 skalary w 55 litrach nie ma szans, dokup jeszcze z 6 neonów i coś na dno, ale skalary od razu odpadają w takim litrażu.

RE: Dwa skalary - 3promile - 11.10.2009

Gr4b3Q napisał(a):Witam, kilka dni temu założyłem akwarium (55l) w którym mam 4 neonki i 2 skalary. Neonki bardzo szybko się przyzwyczaiły do akwarium i odrazu utworzyły małe stadko. Natomiast skalary "chowają" się po kątach. Myślałem że to normalne na początku, nawet na kilka godzin wyłączyłem pompkę i napowietrzacz żeby mogły się spokojnie przyzwyczaić, ale po 3 dniach sytuacja jest bez zmian. Wie ktoś co może być przyczyną takiego zachowania ?
Z góry dziękuje.

Nie podałeś żadnych istotnych informacji na temat swojego zbiornika poza litrażem. A ten litraż wyklucza hodowanie skalarów. Oddaj je w dobre ręce. Poza tym 4 sztuki neonów to nie jest "stadko".

RE: Dwa skalary - Elizabeth - 11.10.2009

Zbiornik dojrzewał?
Gdzie stoi akwarium?

RE: Dwa skalary - Gr4b3Q - 11.10.2009

Zbiornik dojrzewał 2 tyg. Akwarium stoi w rogu pokoju - Cicho i spokojnie, mały dostęp światła słonecznego.

@3promile - jakie jeszcze istotne informacje mam podać?

ps. Skalary są małe - około 3cm na 4 wysokości.

RE: Dwa skalary - 3promile - 11.10.2009

Gr4b3Q napisał(a):Zbiornik dojrzewał 2 tyg. Akwarium stoi w rogu pokoju - Cicho i spokojnie, mały dostęp światła słonecznego.

Podstawowe parametry to temperatura, pH, GH, KH, NO2, NO3. To nic, że są małe. Skalar do prawidłowego rozwoju potrzebuje przestrzeni, w tym co najmniej pół metra słupa wody.

RE: Dwa skalary - andrzejkowac - 11.10.2009

Obecna wielkość skalarów jest bez znaczenia .Zobacz do jakich wielkości i wysokości one dorastają i zastanów się jak będą wygladały w twoim akwa

Temat dodatkowy to karłowacenie ryb miłej lektury i owocnych przemyśleń .

RE: Dwa skalary - Krolik85 - 11.10.2009

Gr4b3Q napisał(a):Zbiornik dojrzewał 2 tyg. Akwarium stoi w rogu pokoju - Cicho i spokojnie, mały dostęp światła słonecznego.

zrozum, że skalary rosną do długości 18 cm a wysokości nawet do 30 cm, tylko będą się męczyć u Ciebie. Ja też w swoim 100 litrowym chciałem mieć skalary ale posłuchałem kolegów z forum.

RE: Dwa płochliwe skalary w 55 l - Gr4b3Q - 11.10.2009

Czyli jedyne rozwiązanie to oddać je w dobre ręce?

RE: Dwa płochliwe skalary w 55 l - Krolik85 - 11.10.2009

Gr4b3Q napisał(a):Czyli jedyne rozwiązanie to oddać je w dobre ręce?

jak najbardziej...