Skutki używania błękitu. Z tym, że właściwie chodzi o walkę z glonami -
Piotras - 22.06.2010
jakie są skutki używania błękitu ???
RE: używanie błękitu skutki??? -
Kejdi - 22.06.2010
(22.06.2010, 17:42)Piotras napisał(a): jakie są skutki używania błękitu ???
Jakiego błękitu?
Wlałeś jakiś preparat do akwarium i nie wiesz w jakim celu to zrobiłeś czy o co chcesz nas zapytać?
PS: wydawało mi się, że zamknęłam Twój poprzedni temat ponieważ pytanie było mało precyzyjne...
Uświadom nas zatem w czym problem i zwracaj uwagę na pisownię...
Nazwa tematu poprawiona.
RE: używanie błękitu skutki??? -
Piotras - 22.06.2010
jest to środek przeciwglonowy firmy zoolex znany już w akwarystyce od wielu lat,pozostawia niebieski osad po sobie i brzydko to wygląda mam wątpliwości czy ten środek nie szkodzi roślinkom ???
RE: Skutki używania błękitu. -
peter10 - 22.06.2010
A jaki to glon cię męczy że posuwasz się do chemii? wyeliminuj przyczynę a nie skutek . Szkodzi a może nie szkodzi ... zależy ile podajemy ... są przypadki że rośliny też ucierpiały z tego powodu .
Piotras - 22.06.2010
co do glonów to nie wiem jaki to rodzaj to taki zielony meszek,zastanawiam się jak zapobiec tym glonom ale już brak pomysłów
peter10 - 22.06.2010
Obstawiam sinice bądź zielenice ... jakiś dokładniejszy opis ? fotka? coś więcej o akwarium ?
Piotras - 22.06.2010
jakie informacje o akwarium są potrzebne??? niestety fotek narazie nie podam brak aparatu,akwarium 180 litów,oświetlenie 2x30w i 2x 39w,ph wody 7,kh9 i gh ponad 20 stopni niestety
peter10 - 22.06.2010
To poszukaj tego glonu w internecie i podaj fotkę ... lepiej wyeliminować przyczynę niż walczyć ze skutkiem ... a chemii nie polecam .
Piotras - 22.06.2010
to będa chyba raczej sinice jednak lub też małe glony nitkowate zbiornik ma dopiero miesiąc ale wiekszośc wody była ze starego już akwarium
peter10 - 22.06.2010
Sinice ... no to masz problem . Podaj wszystkie parametry , obsadę itd. Każdy szczegół jest ważny .