Cabomba i jej pielęgnacja w akwarium. -
Piotra$ - 15.01.2011
Witam dzisiaj kupiłem roślinkę o nazwie cabomba caroliniana i chciałbym wiedzieć czy ona może swobodnie leżeć na wodzie czy musi być wkopana w podłoże. Chciałbym też się spytać czy kupując roślinki trzeba je wkopywać czy mogą być wkładane gdy mamy już zalane normalnie akwarium woda razem z tą mała doniczka z wacikiem i kamy
czkami
RE: Camomba -
kempa99 - 15.01.2011
roślinki powinno się wkopać w podłoże, a przed tym wyciągnąć roślinke z koszyczka, rozplatać korzenie z waty oraz oczyścić z oburmałych liści i przyciąć korzonki.
Kaef - 16.01.2011
Najpierw trzeba się dowiedzieć o podstawowych wymaganiach i warunkach, które trzeba spełnić dla danego organizmu czy to jest roślina czy zwierze. Potem nie zadaje się pytań tego typu jak w temacie. Jakie masz oświetlenie dla tej rośliny?? Przeczytałeś cokolwiek o niej?? Popełniając błąd w nazwie samego tematu, myślę że nie :/
RE: Cabomba -
Piotra$ - 16.01.2011
tak przepraszam widocznie musiałem być faktycznie zaspany wczoraj chodziło rzecz jasna o cabomba caroliniana,po prostu podobała mi się więc kupiłem wiem że może mieć taka samą temp. jak mają neony więc pomyślałem dlaczego nie? moje oświetlenie to 15W jarzeniówka 1xTL-D G13
i jak wy sadzicie te roślinki gdy macie wodę w baniaku jak ryż?
Kaef - 16.01.2011
Cabomba jest wymagającą rośliną pod względem oświetlenia, także może być dla niej za mało. Nie lubi też silnego prądu wody. Podobną rośliną jest limnofilia, nie potrzebuje ona tak mocnego oświetlenia, więc łatwiej ją utrzymać.
Piotra$ - 16.01.2011
tak a czy musi ona być wkopana czy nie ? bo tyle tez wyczytałem w internecie
Aileen - 16.01.2011
Kabomba nie lubi przesadzania. Wsadź ją w ziemię i umocnij, by nie wypadła, bo zmarnieje.
Piotra$ - 16.01.2011
dzięki,a jak najlepiej to zrobić gdy ma się wodę w baniaku? macie jakieś rady czy trzeba iśc na żywioł?
Aileen - 16.01.2011
Bierzesz roślinę w rękę, palcem wskazującym drążysz dziurę w podłożu, resztą palców trzymających roślinę wsadzasz ją w dołek. Drugą ręką zasypujesz dołek, przyklepujesz ziemię, trzecią rę... znaczy... tą co masz wolną w razie potrzeby obkładasz kamieniami
RE: Cabomba i jej pielęgnacja w akwarium. -
Malutki - 18.01.2011
możesz też na pałę wsadzić po prostu wpychając ją w podłoże, ale to trzeba trochę wiedzieć już jak to zrobić, żeby nie zepsuć roślinki.
Zdecydowanie połóż w podłożu.
Mógłbyś podać wymiary swojego zbiornika, bo sama moc oświetlenia, to nie wszystko, jeszcze zależy w jakim zbiorniku masz taki oświetlenie.