JAKA TO PŁEĆ GURAMI? -
akiwo - 03.08.2011
Witam,otóż kupiłam dzisiaj 'parkę' gurami w miejscowym zoologicznym.Czy to aby na pewno był samiec i samica?
Ryba pierwsza :
Uploaded with
ImageShack.us
ryba druga:
Uploaded with
ImageShack.us
RE: JAKA TO PŁEĆ GURAMI? -
bobi - 03.08.2011
Para jest .. bo sa dwie, ale obie to samice. Moze sa mlode i dopiero sie wyklaruja.
poton - 03.08.2011
Zgadza się. Para....samic. Zaokrąglona płetwa grzbietowa.
michal25l - 03.08.2011
na bank samice, samce mają dłuższą pletwę grzbietowa...
bombka124 - 03.08.2011
(03.08.2011, 18:58)akiwo napisał(a): Witam,otóż kupiłam dzisiaj 'parkę' gurami w miejscowym zoologicznym.Czy to aby na pewno był samiec i samica?
niestety, kupiłaś dwie dziewczynki...
toomeka@wp.pl - 03.08.2011
Dlaczego niestety. Dwie samice już z widoczną ikrą do tego dokupić samca i będzie pożytek. Samiec ma szpiczastą płetwę grzbietową. Jak była by jedna to by ją zamęczył.
Kaef - 03.08.2011
Jak dla mnie to ryby są jeszcze młode. Ile mają cm?? Ale prawdopodobnie będą to samice.
akiwo - 04.08.2011
gurami mają po 6cm.
Kaef - 04.08.2011
W takim razie raczej to będą samice. Możesz się przejść do sklepu i pełnoprawnie zwyzywać sprzedawcę od oszustów lub nieuków
Kesi - 07.08.2011
Do sprzedawcy nic nie może mieć, widziały gały co brały.
Jak komuś się nie chce wcześniej sprawdzić jak wygląda samiec w necie i jakie ma cechy, czy wymagań gatunkowych ryb to wszystko się mu wciśnie.
Sprzedawca jest tam po to żeby wcisnąć wam towar, a nie udzielać rad hodowlanych.
On wcale nie ma obowiązku znać się na każdym gatunku, jest tam od podawania towaru i kasowania należności. Musi się jedynie orientować w nazwach i gdzie co leży.
Idziesz do sklepu pokazujesz palcem, którą chcesz rybę, a nie na chybił trafił zdajesz się na łaskę losu.