Welony -
Ania1989 - 10.09.2012
Witam,
Dziś niestety zdechł mi mój teleskop miałam go trzy miesiące. Żył w akwarium 30 litrowym z inną welonką i glonojadem. W akwa mam dla nich optymalną temperaturę,napowietrzacz oraz roślinnki mech pływający na powierzchni oraz wgłębkę wodną. Jakiś czas temu zauważyłam,że u mojego teleskopa pojawiły się małe białe plamki. Kupiłam krople "ANTI WHITE SPOT". Antybiotyk podawałam dwa razy, ostatniej trzeciej dawki nie powtórzyłam,ponieważ zauważyłam zniknięcie plam. Zawsze gdy zmieniam wodę wlewam kropelki od chloru,żeby zmiekczyć wodę. Podaję karmę w płatkach. Jednak wracając do tematu teleskopa, trzy dni temu zauważyłam,że rybka zrobiła się osowiała i pojawiły się na niej jakby złote łuski. Od wczoraj jednak jej stan na tyle się pogorszył,że nie udało mi się jej uratować. Zrobiła się blada pływała bokiem potem do góry brzuchem. Odseparowałam ją od drugiej rybki podałam lekarstwo,ale już nie pomogło. Co było powodem jej śmierci? Co to za choroba? Czy coś grozi mojej drugiej welonce?
Z góry dziękuję za pomoc.
RE: Welony -
Akwarystyka - 10.09.2012
I dobrze ze zdychaja

2 welony i glonojad zapewne zbrojnik niebieski w 30 litrach , kobieto Ty serca nie masz.. Dla jednego welona minimum 80 litrow i dobry filtr bo one strasznie brudza, a dla zbrojnika 100 litrow +
Ania1989 - 10.09.2012
Posiadam małego glonojada (tak jest to zbrojnik niebieski) i teraz tylko małą welonkę,więc nie sądzę,że jest im,aż tak źle. Na pewno lepiej jest im w sklepie zoologicznym, gdzie w akwa max.20l żyją po 10. Mam dobry filtr. Więc nie pisz,że nie mam serca. Gdybym go nie miała nie byłoby mnie na tym forum. Jestem początkująca i piszę,żeby dowiedzieć się czegoś więcej i coś zmienić. Jeśli glonojad podrośnie i welon też oczywiście kupie większe akwarium.
Akwarystyka - 10.09.2012
Prawdopodobnie nie podrosna, bo w tak malym zbiorniku skarlowacieja

Rybka byla oslabiona po ospie i cos ją dopadło

Tak to jest jak sie nie dokancza leczenia, bo "rybka plywa normalnie" Tak jak czlowiek , nawet niedoleczona grypa potrafi zabic
lufa555 - 10.09.2012
Niestety ale Akwarystyka ma racje. Zdecydowanie za mały zbiornik. Może Ci się wydawać, że woda jest czysta ale niestety azotanów nie zobaczysz w wodzie, a w większej ilości szkodliwa substancja. Chcesz mieć rybki w 30l to kup z 8 microrazbor galaxy a z czasem dokup im krewetki RC. Ładne spokojne rybki.
Nie napisze jak Akwarystyka, dobrze, że zdychają bo nie dobrze ale co masz oddaj i kup co proponuje.
Chyba, że masz zapędy na coś więcej to z pewnością nie w 30l akwarium.
Akwarystyka - 10.09.2012
Wiadome szkoda kazdej ryby , ale gdyby ta jedna nie zdechla Pani Ania nawet nie weszla by na forum przeczytac o wymaganiach swoich ryb

A co do obsady ktora proponujesz to w pelni sie zgadzam super bedzie
klosek - 10.09.2012
Biedne rybki srają i szczają sobie na głowy;/ sory za wyrażenie ale wiem jakie ilości resztek wydalają te ryby
apri cort - 10.09.2012
Jaki masz konkretnie filtr? Welonka, nawet mała, wydala podobne ilośc, co chomik, więc filtracja, szczególnie w takiej szklaneczce , powinna być bardzo wydajna. Masz optymalną temp. czyli 18-20st? Karmi się welony głównie pokarmem roślinnym, robisz to? Jak często i ile wody podmieniasz? Jeśłi chcesz zatrzymać te ryby, to kup im większe akwa TERAZ a nie kiedyś w przyszłości. I jeśli chcesz pozostać przy welonach, to minimum 160l, wówczas będziesz mogła trzymać 2-3szt. Akwa zawsze kupujemy dla docelowego rozmiaru ryb, zmienianie zbiornika co chwilę jest bez sensu.
sysia88 - 26.09.2012
Hej

mam problem z moim welonkiem;( nie wiem co mu jest, na głowie pojawiła się czarna plama;( dziś zauważyłam ze przy ogonie pojawia się druga..
wygląda jak wylew..

jak ja dostałam to nic takiego nie miała

karmię ją codziennie rano pokarmem w płatkach.
Dodam ze trzymam go w kuli, wiem, 5,5l to mało, ale drugiemu welonkowi nic nie jest, a pływa w tej samej kuli.
Woda napowietrzana jest 24h przez 7 dni
maja nawet sztuczna roslinke..
pomożcie bo sie strasznie martwie o mojego amadeusza;(
Lukasz299 - 23.02.2013
sysia88... 2 welony w 5.5 litra? sztuczna roslina ?nie ma sie czym chwalic widze nie jestem az tak głupi ja miałem jednego w 30x30x30 ale zapisujac sie tu na forum poradzili mi jedno czytac czytac i jeszcze raz czytac na temat welonów. kobieto zrezygnuj lepiej z rybek (wylej wode i wsadz muszelki zeby ładnie wygladały) i oddaj je do zoo bo je zabijasz i stad te choroby ja mam 60l i jednego welona i to i tak za mało litrow... Czy ty masz wogole filtr?? bo jesli nie to ty chyba zmieniasz im wode codziennie bo welon strasznie brudzi i potrzebuje duzo ZYWYCH roslin a nie jednej sztucznej...szkoda ryb...