Chora Molinezja --> ważne! -
Karoola - 23.05.2008
Mam chorą na pleśniawkę molinezję, nie trzymam jej osobno, ponieważ tej pleśni na ciele jej jest mało a innym rybom nic nie jest i wcześniej nie było.
Pleśniawka zaatakowała jej prawe oko, jest całe uszkodzone, ryba na nie nie widzi, kiedy pływa, przysysa ją filtr, szkoda mi jej strasznie i nie mogę patrzeć na nią, leczę ją MFC, ale nie za bardzo pomaga. Co mogę zrobić?? Temp. w akwarium mam 26st. Pomocy!
RE: Chora Molinezja --> ważne! -
adam364 - 23.05.2008
podnieś temperature do 30-31*
Karoola - 23.05.2008
dzięki, oby podziałało

chciałam ją komuś oddać kto zna się na tym lepiej, ale nie miałam serca

to moja ulubiona rybka, no może jeszcze malutki gupik Marilyn
andrzejkowac - 23.05.2008
A tak z ciekawości to jaka wielkość twojego akwa?
Karoola - 23.05.2008
126 litrów
apri cort - 23.05.2008
Ja bym ją jednak oddzieliła. Dodajesz fmc, więc odczuwają to wszystkie ryby, a nie tylko ta chora. Mój mieczyk miał wytrzeszcz, który po jakimś czasie sam się cofnął. Oko niestety już nie działało, ale chłopak i tak pozostał największym kozakiem w zbiorniku!

Powodzenia!
Karoola - 23.05.2008
hehe, dziękuję bardzo. Jedno oko ma już całe białe i wiem, że na nie nie widzi, teraz zauważyłam, że bokiem pływa... szkoda maleństwa
wikiii - 23.05.2008
Moja gurami też tak kiedyś miała(daaawno) i nic nie zrobiłam i odpadło jej oko i do dziś żyje bez. Ale teraz na wszelki wypadek mam Baktopur z Sery - idź do zoologicznego i kup to .
andrzejkowac - 23.05.2008
Popracuj nad obsadą to będzie mniej problemów z rybami
paulokozak - 23.05.2008
proponuje kąpiel rybki w roztworze nadmanganianu potasu. dostępny w aptece w tabletkach