Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Welonka pływa na boku - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Welonka pływa na boku (/showthread.php?tid=7393)

1 2 3

Welonka pływa na boku - Viper_bxv - 08.12.2008

Hej, to mój pierwszy post na tym forum. Mam następujący problem: moja jedna z 3 welonek od 4 dni zachowuje się bardzo dziwnie a mianowicie dużo śpi (od tego się zaczęło), teraz już tak od 2 dni ma poważne problemy z utrzymaniem pionu, przechyla ją głównie na prawy bok tak, że czasem pływa zupełnie na prawym boku. Widać, że orientuje się w pionie, tylko ma problemy z jego utrzymaniem, głównie ją przechyla, jak próbuje odpocząć. Dziwne jest to, że ma normalny apetyt, normalnie je, pływa z rozłożonymi wszystkimi płetwami, nie ma żadnych zewnętrznych śladów chorób (żadnych przebarwień itp), najbardziej mnie dziwi fakt, że ma normalny apetyt i ogólnie jak pływa to poza przechylaniem zachowuje się normalnie. Jak już znalazłem tutaj na forum porady dotyczące podobnych spraw, zrobiłem jej 2 dni bez jedzenia w ogóle, a teraz od 1 dnia karmię ją groszkiem (mrożonym ale oczywiście rozmrożonym Wink).
Poza tym zastosowałem raz łyżeczkę soli i nadmanganian potasu (osobno, w odstępie 4 godzin).
Parametry akwarium:
1. Temperatura ok. 24 25 stopni się utrzymuje
2. Obsada: 3 welonki, jedna ok. 10cm (ta chora), druga ok 8cm, trzecia najmłodsza ok. 5cm (trzecia doszła 2 dni temu, choroba ujawniała się więc przed przyjściem tej trzeciej) i 2 malutkie glonojadki
3. Akwarium 70l
4. Filtr Aqua Szut - 750 l/h (ustawiony gdzieś przed połową jeśli chodzi o moc, filtruje bardzo dobrze i nie robi zbyt dużego zamieszania)
5. PH wody - niestety nie znam, woda bynajmniej odstana około miesiąca i podmieniane ok 30% wody co tydzień z czyszczeniem dna.
Wcześniej (do 2 dni temu) chodził malutki filtr przeznaczony do 15 l akwariów, skąd przeszła mi przez głowę myśl, że może welona się zatruła ze względu na zbyt słabe oczyszczanie wody (filtr ten czyściłem co 2 dni bo był strasznie zabrudzony)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż chciałbym za wszelką cenę uratować tę małą, a wydaje się męczyć Sad

Dziękuję za pomoc

RE: Welonka pływa na boku - rafalw - 09.12.2008

Viper_bxv napisał(a):Hej, to mój pierwszy post na tym forum. Mam następujący problem: moja jedna z 3 welonek od 4 dni zachowuje się bardzo dziwnie a mianowicie dużo śpi (od tego się zaczęło), teraz już tak od 2 dni ma poważne problemy z utrzymaniem pionu, przechyla ją głównie na prawy bok tak, że czasem pływa zupełnie na prawym boku. Widać, że orientuje się w pionie, tylko ma problemy z jego utrzymaniem, głównie ją przechyla, jak próbuje odpocząć. Dziwne jest to, że ma normalny apetyt, normalnie je, pływa z rozłożonymi wszystkimi płetwami, nie ma żadnych zewnętrznych śladów chorób (żadnych przebarwień itp), najbardziej mnie dziwi fakt, że ma normalny apetyt i ogólnie jak pływa to poza przechylaniem zachowuje się normalnie. Jak już znalazłem tutaj na forum porady dotyczące podobnych spraw, zrobiłem jej 2 dni bez jedzenia w ogóle, a teraz od 1 dnia karmię ją groszkiem (mrożonym ale oczywiście rozmrożonym Wink).
Poza tym zastosowałem raz łyżeczkę soli i nadmanganian potasu (osobno, w odstępie 4 godzin).
Parametry akwarium:
1. Temperatura ok. 24 25 stopni się utrzymuje
2. Obsada: 3 welonki, jedna ok. 10cm (ta chora), druga ok 8cm, trzecia najmłodsza ok. 5cm (trzecia doszła 2 dni temu, choroba ujawniała się więc przed przyjściem tej trzeciej) i 2 malutkie glonojadki
3. Akwarium 70l
4. Filtr Aqua Szut - 750 l/h (ustawiony gdzieś przed połową jeśli chodzi o moc, filtruje bardzo dobrze i nie robi zbyt dużego zamieszania)
5. PH wody - niestety nie znam, woda bynajmniej odstana około miesiąca i podmieniane ok 30% wody co tydzień z czyszczeniem dna.
Wcześniej (do 2 dni temu) chodził malutki filtr przeznaczony do 15 l akwariów, skąd przeszła mi przez głowę myśl, że może welona się zatruła ze względu na zbyt słabe oczyszczanie wody (filtr ten czyściłem co 2 dni bo był strasznie zabrudzony)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż chciałbym za wszelką cenę uratować tę małą, a wydaje się męczyć Sad

Dziękuję za pomoc

Z typowych możliwości - dwie najczęstsze:

- zapalenie pęcherza pławnego, rzecz trudna do wyleczenia
- zaparcie

Rozumiem, że to z ta drugą opcją próbowałeś walczyć sypiąc łyżeczkę soli. Pomysł dobry, ale - na ile litrów ta łyżeczka? Sól ma sens przy zaparciach ale w konkretnej dawce na litr wody. Pomysłu z nadmanganianem nie rozumiem.

Rafał

RE: Welonka pływa na boku - Viper_bxv - 09.12.2008

Jeśli chodzi o sól - to łyżeczka na 70l wody (powinno być więcej ? mniej?) jeśli chodzi o nadmanganiam to asekuracyjnie jeśli by to była po prostu jakaś choroba inna, żeby odkazić, generalnie z dawnych czasów pamiętam, że to polecali. Jeśli chodzi o zaparcia to hmmm, wydaję mi się że rybka nie ma z tym problemów. Jeśli to zapalenie pęcherza pławnego to nawet jeśli to trudne to jak próbować to leczyć ? Pozdrawiam i dziękuję.

Viper_bxv napisał(a):Jeśli chodzi o sól - to łyżeczka na 70l wody (powinno być więcej ? mniej?) jeśli chodzi o nadmanganiam to asekuracyjnie jeśli by to była po prostu jakaś choroba inna, żeby odkazić, generalnie z dawnych czasów pamiętam, że to polecali. Jeśli chodzi o zaparcia to hmmm, wydaję mi się że rybka nie ma z tym problemów. Jeśli to zapalenie pęcherza pławnego to nawet jeśli to trudne to jak próbować to leczyć ? Pozdrawiam i dziękuję.

sól - 1000 do 1500 gramów na tysiąc litrów wody; jedna łyżka stołowa to około 15 gramów; łyżeczka do herbaty - 5 gramów. Imo powinieneś zwiększyć dawkę dwukrotnie.

Zaparcia u welonek, ze względu na ich pokręconą budowę i dużą żarłoczność, są dość częste.

Leczenie zapalenia pęcherza pławnego - problemem jest określenie szczepu bakterii, która owe zapalenie spowodowała. Stosuje się wówczas coś o szerokim spektrum - typu chloramfenikol, gentamycyna. Podawanie - optymalne jest dootrzewnowe (iniekcja) - co wymaga dużej wprawy lub podawanie z pokarmem. Kąpiele w antybiotykach tego typu są bezcelowe. Jeżeli będziesz miał dostęp do środków tego typu możemy pogadać o dawkowaniu i sposobach przemycania z pokarmem.

Rafał

RE: Welonka pływa na boku - Kesi - 09.12.2008

Zbrojniki (glonojady) nie tolerują soli.

Czy akwarium jest świeżo założone ?
Czy wyłączasz filtr na noc ?

Kesi napisał(a):Zbrojniki (glonojady) nie tolerują soli.(...)

Tak często piszą - osobiście wykąpałem jednego gibbicepsa i liposarcusa w wyższym ze wspomnianych stężeń (1500 g / 1000 l ) - przez blisko 3 tygodnie bez zauważalnego negatywnego efektu. Nie chcę jednak polemizować z ta teorią - obserwacja dotyczy dwóch konkretnych egzemplarzy w tym samym akwarium, w tym samym czasie.

Rafał

RE: Welonka pływa na boku - Olek - 09.12.2008

A ja bym próbował z temperaturą jakie to welonki? Teleskopy?
W cieplejszej wodzie mogą być śnięte.

OK, po kolei Smile
1. Zrobiłem kąpiel z 5 łyżek stołowych na 70l (czyli 75 gram ok.) teraz czekam na efekty możliwe, może glonojadki nie zdechną (oby ...)
2. Jeśli chodzi o chloramfenikol lub gentamycyna możliwe że uda mi się załatwić, pytanie więc jak to podawać z jakim jedzeniem i jak (dawkowanie)? Jeśli sól nie pomoże to zamierzam to w takim razie zastosować, coś musi pomóc ...
3. To akwarium zostało założone 17.10.2008, czyli ma już prawie 2 miesiące.
4. Filtr chodzi non stop, wyłączam go tylko jak go czyszczę (ostatnio ok. co 2-3 dni, bo jest porządnie brudny, ciekaw jestem czy jak już to akwarium się porządnie doczyści na tym nowym filtrze to będzie się mniej brudził)
5. To nie są teleskopy, zwykłe welonki, szczerze mówiąc nie wiem czy mają jakąś nazwę poza "Welonka" Smile, jeśli chodzi o fakt, że jest śnięta (powiązanie z temperaturą wody) to raczej nie jest chyba problem, bo pozostałe 2 welonki szaleją, a ta jedna chora wygląda jakby częściej spala tylko dlatego, że męczy ją pływanie jak tak ciężko jej utrzymać pion, bo jak zobaczy jedzenie to szaleje za nim i często wypływa poszaleć, ale często woli posiedzieć w miejscach, gdzie trzymają ją roślinki, żeby się nie przewracała, ale energii to ona ma Smile

RE: Welonka pływa na boku - Olek - 09.12.2008

I tak bym Ci sugerował zmniejszenie temperatury........
Nie dziwię się że filtr się często brudzi,welonki mają szybką przemianę materii.Trzeba mieć dla nich porządny filtr.(ustawić na max)

No tak, tylko pytanie jak ochłodzić wodę ? Smile podgrzać to nie problem, w drugą stronę za to nie widzę łatwego sposobu :/