[360l - dekoracyjne-roślinne- fotorelacja] "Beauty of the marsh" - Piotrek Dymowski -
Dymek_001 - 25.12.2008
Witam wszystkich!!
To mój pierwszy post jak i temat na tym forum

Przedstawiam fotorelacje z zakładania mojego zbiornika..
Beauty of the marsh?
Zbiornik:
120/60/50 szkło OW 360 litrów
Oświetlenie:
6x54W t5(2 x Philips TLD 865, 2 x Philips TLD 965, 2 x Arcadia Plant Pro)
Szafka:
wierna(identyczna) kopia szafki Cube Garden ADA: made by roslinyakwariowe.pl(wielkie ukłony w strone Grześka Mosurka)
Podłoże:
Amazonia 4x9l + Power Sand Special 6l + dodatki do podloża:
Tourmaline BC, Clear Super, Bacter 100, Penac W, Penac P
Filtracja:
Eheim 2213(mechanika),Eheim 2226(biologia) + outfolw lily pipe p-6 (ADA)(lada dzień) + inflow(roslinyakwariowe.pl)
Nawożenie Co2:
podawane z butli wysokociśnieniowej, szklany dyfuzor oraz licznik bąbelków, oraz perełka ? double counter (cal aqua labs)
Dekoracje:
korzenie, drobny żwir kwarcowy
Nawożenie kolumny wody:
narazie tylko Brighty K, green bacter, green gain
Zielsko:
Bolbitis heudelotii
Microsorum narrow leaf (z Japoni ze źródła ADA)
Rotala indica
Rotala green
Rotala walichi
Rotala nanjenshan
Taiwan moss
Flame moss
Jeżeli chodzi o życie to planuje okolo 100 krewetek amano i jakieś stadko ryb tylko jeszcze nie wiem jakich
Fotki robione w trakcie zakładania przeze mnie.. starałem sie ale i tak nie są takie jak by sie chciało :luka:
Po 2 dniach. . .
aż jestem w szoku jak szybko woda robi sie klarowna.. ostatnio jak zakładałem zbiornik na amazoni, to woda na następny dzień była żółta i miała zapach jak mocz.. tym razem tak nie jest.. myśle że to może przez podwójne dawki do podłoża clear super, bacter 100 i tourmaline BC

których ostatnio wogóle nie było..
RE: [360] "Beauty of the marsh" - Piotrek Dymowski -
Furion - 26.12.2008
Naprawde bardzo ladnie prezentuje sie to akwarium. Narazie rzuca sie w oczy brak tla i oczywiscie obsady, no ale na nia dopiero przyjdzie czas

Jakie ryby planujesz do krewetek? Pomyslalbym o kiryskach i stadzie neonow. Pozdrawiam.
Doma - 26.12.2008
Na prawdę ładny i profesjonalny zbiornik, ciekawe jak to będzie wyglądało, kiedy się zielsko rozrośnie. Gratulacje
Mam jeszcze pytanie, jeśli chodzi o preparaty : Tourmaline BC, Clear Super, Bacter 100, Penac W, Penac P to na ile litrów takie opakowanie wystarcza? Chodzi mi o to czy do swojego litrażu zużyłeś całe opakowanie, czy jednak coś zostało. Pytam, bo też przy zakładaniu holendra, chciałabym takie używki zastosować, a w sklepie kosztuje 1 preparat koło 100 zł, a widziałam na allegro kilka gram praktycznie za grosze...
ps. zazdrość sie we mnie obudziła
Dymek_001 - 26.12.2008
Doma napisał(a):Na prawdę ładny i profesjonalny zbiornik, ciekawe jak to będzie wyglądało, kiedy się zielsko rozrośnie. Gratulacje
Mam jeszcze pytanie, jeśli chodzi o preparaty : Tourmaline BC, Clear Super, Bacter 100, Penac W, Penac P to na ile litrów takie opakowanie wystarcza? Chodzi mi o to czy do swojego litrażu zużyłeś całe opakowanie, czy jednak coś zostało. Pytam, bo też przy zakładaniu holendra, chciałabym takie używki zastosować, a w sklepie kosztuje 1 preparat koło 100 zł, a widziałam na allegro kilka gram praktycznie za grosze...
ps. zazdrość sie we mnie obudziła
Słuchaj na te 360 litrów służyłem tak około 1/4-1/3 opakowania poszczególnego preparatu.. nie opłaca sie kupować na nałyżeczki.. bo to dużo drożej wychodzi ogólnie.. a takie opakowanie starczy Ci na kilka aranzacji
wysłałem Ci wiadomość na priv
VEGEtacja - 26.12.2008
na razie troche pusto, ale zapowiada się ciekawie ; )
Dymek_001 - 26.12.2008
VEGEtacja napisał(a):na razie troche pusto, ale zapowiada się ciekawie ; )
hehe, a jak ma byc jak zbiornik ma 2 dni
bony14akwa - 26.12.2008
no akwarium super ładnie się prezentuje najbardziej podobają mi się te korzenie ,jak rośliny się rozrosną będzie wyglądało wyśmienicie hehe
Dymek_001 - 26.12.2008
Woda można stwierdzić ze w 95% kryształ
kilka fotek roślin.. i szok.. rotale już ruszyły po 3 dniach od startu..
Rotala indica
Rotala green
Flame moss
Bolbitis
maja - 26.12.2008
Piotrek, ukłon w twoją stronę za fajną fotorelację, to rzadkość na tym forum. Zafundowałeś więc piękną lekcję dla wielu użytkowników, mam nadzieję, że będzie kontynuowana kolejnymi aktualizacjami.
No co tu dużo gadać, akwarium profesjonalnie wystartowane, korzeniska ostre, zapowiada się ciekawie a na pewno bardziej drapieżnie i dziko niż widziałam w innym twoim zbiorniku.
Z przyjemnością pooglądam "rozwój wypadków", jest się od kogo uczyć.
Pozdrawiam.
nefrete1 - 27.12.2008
Widać bardzo profesjonalny start. Oprócz nakładów finansowych widać, że masz cel i wizję, oraz wyczucie. To chyba nie pierwsze Twoje akwarium?

Będę tu często zaglądać