Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Zieleń malachitowa vs filtr - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Zieleń malachitowa vs filtr (/showthread.php?tid=7768)

1 2 3

Zieleń malachitowa vs filtr - Geralt - 30.12.2008

Mam pytanie: Czy jeżeli wlałem do akwarium zieleń malachitową to powinienem wyłączyć lub zmniejszyć siłę filtra. Bo na razie zamiast ubywać chorych ryb to ich przybywa. Może mi ktoś napisać co dokładnie powinienem zrobić po wlaniu zieleni do akwa ? (zieleń firmy zoolek)
Wczoraj miałem chorą tylko samicę mieczyka a dzisiaj mam już samca, zbrojnika i kiryśnika. Proszę o pomoc.

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - Olek - 30.12.2008

Jaki masz ten filtr jeśli z wkładami(węglem,ceramiką itd).To wyłącz,lub wyjmij wkłady.
Jeśli masz wewnętrzny to nie wyłączaj,potrzebne jest też silne napowietrzanie.

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - maja - 30.12.2008

Geralt napisał(a):Może mi ktoś napisać co dokładnie powinienem zrobić po wlaniu zieleni do akwa ? (zieleń firmy zoolek)
Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przeprowadzić pełną kurację pamiętając, że ustąpienie białych kropek nie oznacza końca leczenia.
Olek napisał(a):Jaki masz ten filtr jeśli z wkładami(węglem,ceramiką itd).To wyłącz,lub wyjmij wkłady.
Czemu ma służyć wyłączanie takiego filtra lub wyjmowanie wkładów?

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - daf - 30.12.2008

filtr zewnętrzny usunie zieleń malachitową z wody więc dlatego należy go wyłączyć

Ponieważ węgiel sam w sobie ma właściwości lecznicze i pochłonie całą chemię wlaną do akwarium.

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - maja - 30.12.2008

Zakładam, że przy leczeniu węgla w filtrze nie ma. Co z ceramiką czy innymi wkładami biologicznymi? Też wyłączyć/wyjąć?

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - Geralt - 30.12.2008

Mam zwykły filtr wewnętrzny z wkładem gąbkowym.

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - Mystik - 30.12.2008

Cześć

Olek napisał(a):Jaki masz ten filtr jeśli z wkładami(węglem,ceramiką itd).To wyłącz,lub wyjmij wkłady.
Jeśli masz wewnętrzny to nie wyłączaj,potrzebne jest też silne napowietrzanie.
Zaraz, zaraz.
A co to za różnica czy to jest filtr zewnętrzny czy wewnętrzny? Przecież w jednym i drugim może się w zasadzie znaleźć to samo. I w jednym i drugim mogą być różne wkłady.
Oczywistym jest, że użycie wkłady z węglem aktywnym mija się z celem.
Ale czy ceramika może faktycznie wyeliminować efekty leczenia?
I drugie. Jak napowietrzać? Bo z tego co wszędzie czytam, to bąbelki nie napowietrzają. Mają za małą powierzchnie i za krótko przebywają w wodzie. A jeżeli jeszcze radzisz wyłączenie filtra to już zupelnie nic nie rozumiem.

pozdrawiam

Wyłączenie filtra było tylko opcjonalne.
Można napowietrzać specjalnymi końcówkami jak kostka lipowa(i wtedy będzie lepszy efekt napowietrzania)
Trudno mi powiedzieć wg mnie ceramika jest po to bo na niej szybciej gromadzą się bakterie odpowiedzialne za filtrację.
Hmm ja bym powiedział odwrotnie efekty leczenia mogą wyeliminować ceramikę.Przy chorobach kwarantannach itp powinno się stosować filtracje mechaniczną tzn. najlepsza jest pompka z gąbką.

RE: Zieleń malachitowa vs filtr - Mystik - 30.12.2008

Olek napisał(a):Wyłączenie filtra było tylko opcjonalne.
Można napowietrzać specjalnymi końcówkami jak kostka lipowa(i wtedy będzie lepszy efekt napowietrzania)
Trudno mi powiedzieć wg mnie ceramika jest po to bo na niej szybciej gromadzą się bakterie odpowiedzialne za filtrację.
Hmm ja bym powiedział odwrotnie efekty leczenia mogą wyeliminować ceramikę.Przy chorobach kwarantannach itp powinno się stosować filtracje mechaniczną tzn. najlepsza jest pompka z gąbką.
Dzięki za wyjaśnienie.

pozdrawiam