Elatine Triandra.kilka pytań -
ksysiek - 08.01.2011
Witam.
Jestem po kilku dniach od restartu akwa i mam już obsadzone częściowo roślinami ,ale znalazłem jeszcze miejsce na trawnik,który chciałbym zrobić z Elatine Triandra.
-72L 60x30x40
-ośw.2x24 20cm nad taflą wody
-easy carbo 1ml dziennie(na razie)
podłoże AquaSubstrate II+ 3cm i na tym 3 cm żwirku kwarcowego gr.1-2mm
-Czy da się wyhodować taki trawnik w moim akwa.
-Ile sadzonek bym musiał kupić by stworzyć trawnik 20x20 cm?
-Czy przy sadzeniu muszę zakupić siatkę by przykryć go aby się zakorzenił?
-Czy może polecicie jakiś inny trawnik ,ale taki do 5cm wysokości lub mniejszej.
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
Kejdi
RE: Elatine Triandra.kilka pytań -
KORNEL - 08.01.2011
Sagittaria subulata ale musisz ją przycinać, Lileaopsis, glossostigma elatinoides.
RE: Niskie rośliny "trawniczkowe" + jak je sadzić / trawnik / dywan -
ollo23 - 12.02.2011
czym się różnią owe roślinki trawnikowe?
Eleocharis Acicularis - Ponikło Igłowate
Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne
czy może od tych lepsza jest jednak Glossostigma
RE: Niskie rośliny "trawniczkowe" + jak je sadzić / trawnik / dywan -
katecheta22 - 12.02.2011
W wyglądzie eleocharisy sie nie różnią tyle że Acicularis rośnie ciut większe od parvuli i parvula ma mniejsze wymagania.
Co do tego które są lepsze to to już zależy od gustu
trawnik-czy da radę przy 40 W? -
SkazanyNaBluesa - 30.07.2011
Czy jest jakaś roślina trawnikowa, której wystarcza 40 W? Tak żeby była w dobrej kondycji i dość szybko rosła. Jakie nawożenie zastosować, jeżeli taka niewymagająca roślina w ogóle jest? I jakie podłoże jest najlepsze dla roślin trawnikowych? A przy okazji czy mogli byście mi podać nazwę jakiegoś konkretnego substratu do wymieszania z podłożem lub pod nie?
Dokładne info. o oświetleniu:
1x Power-Glo 20 W
1x Life-Glo 20 W T-8
I niestety nie mam możliwości dołożenia świetlówek bo to pokrywa Aqua-el i po prostu nie ma tam miejsca ( dodam że pokrywa jest profilowana, tak jak akwarium).
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
100% = ban
Poczytaj o podstawach akwarystyki, korzystaj z opcji SZUKAJ i przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi
RE: trawnik-czy da radę przy 40 W? -
Kondziu360 - 30.07.2011
Jeszcze powiedz jaki litraż, bo to jest ważne

w 60l przy 40W urośnie, a 200l przy 40W już nie bardzo...
Ty masz zbiornik 112l, na pewno dasz radę z Sagittarią Subulatą. Kiedyś próbowałem w 100l z Glosią, ale nie poszło...
SkazanyNaBluesa - 30.07.2011
No mam 112-stkę. Dzięki za informację bo już chciałem próbować z tą Glosią... A jakieś jeszcze inne gatunki są dla kryteriów jw? Bo czytałem że w 112l sagittaria jest raczej na środek i na boki a nie na przód, dość szerokie liście ma jak na roślinę trawnikową a mi chodzi o optyczne zwiększenie akwarium. I co z oświetleniem, nawożeniem i tym substratem?
Kondziu360 - 30.07.2011
No ma szerokie, ale za to rośnie w każdych warunkach. Ja trawnika z Sagittari w 200l nie sadziłem, sam mi wyrósł z 1 sadzonki. I to w całkowitym zaciemnieniu pod Corymbosą, odkryłem go przez przypadek, podczas wycinki...
Ojciec ma w paletkarium Eleocharis Accicularis. Nawozi mikro i makroelementami oraz CO2 w płynie, wszystko z serii Planta Gainer. Całkiem ładnie się rozrasta przy oświetleniu 0.3W/l. Sam z nią chyba spróbuję w moich 30l, Parvula zgniła mi całkowicie w czasie mojej 3 tygodniowej nieobecności...
Malutki - 02.08.2011
Skazany, oczywiście że urośnie coś. Kwestia tego, jak to będzie wyglądało. Dużo też zależy od twojego podłoża. Co do Planta Gainer-ów cała seria jest bardzo dobra. Używałem każde nawozu z serii, ale z Fe nie przesadź, mikro lej mniej niż piszą na opakowaniu. A Carbo czyli Co2 w płynie lepiej zainwestuj w jakieś tabletki albo coś podobnego. Bo butelka kosztuje 33zł, a żeby dawało to jakieś skutki trzeba lać tego strasznie dużo.
Przetestowałem na sobie.
Powodzenia
Kondziu360 - 02.08.2011
Ja za butelkę w hurtownii płacę 20 zł