Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Karmienie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Temat: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. (/showthread.php?tid=3329)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - Ryukin - 17.01.2011

Zamiast Ichtio-vitu lepszy byłby Ovo-vit. Te tabletki chyba mogą być, ale dla neonek i żałobniczek przydałyby się jakieś platki roślinne, np. Bio-vit (chyba ze te tabletki można przylepić do szyby). Bardzo dobry jest tez Vipan (z sery), to takie platki wybarwiające.

Karmienie mojej obsady - dbamian - 06.02.2011

Witam.

Posiadam akwarium 47L.

Obsada:
3x danio czerwony
6x neon innesa
3x neon czarny
4x gupik
4x kirysek spiżowy
2x red herry

Karmienie:
Gupika, neony i danio karmię mixem Tropical Vitality&Color i Tropical Ichtop Vit oraz od czasu do czasu Tropical Red Mico.
Kiryski karmię Tropical Kirysek.
A krewetki jedzą co popadnie.

Jak mogę urozmaicić dietę moim rybkom?
Chodzi mi o pokarmy, które mogę kupić w sklepie akwarystycznym.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Połączone.
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
Kejdi

RE: Karmienie mojej obsady - 19sensation91 - 06.02.2011

możesz kupic mrożoną ochotkę ryby chętnie się nią zajadają i kiryski też się najedząSmile

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - dbamian - 06.02.2011

A muszę kupować jakąś roslinną karmę, jeśli tak to jaka?

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - mikczuk95 - 06.02.2011

Kup najlepiej takiego mrożonego mixa ochotki i dafni. Co do roślinnych to raczej suche np. Tropical pro Vegetable.

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - dbamian - 07.02.2011

Wiec kupiłem:
Tropical Boi Vit- może byc zamiast Tropical pro Vegetable?
Kupiłem również karmę mrożoną Ichthyo Trophic Ochotka.--->
1).Ile razy w tygodniu mogę dawać je mojej obsadzie.
2).Ile mam dawać tej karmy na raz: jedną kostkę, 2 kostki czy pół kostki?
3). Czy po podaniu ochotki moge po np.godzinie, dwóch, trzech dać suchą karmę?

RE: Urozmaicenie pokarmu - Kirysy i glonojad - JARO - 28.05.2011

Mam kilka glonojadów zazwyczaj oprucz glonów,sałaty,kapusty jedzą mięso (filet z pangi pokrojony w kostke+lane ciasto+krewetke koktajlową)+ochotke+galmus+casem granulowany such pokarm mięsny PROVEN pokarm dla sumów i pawieok,(dodam że rosną bardzo sybko) mój wystrój to kije banbusowe. Dać im kawałek tradycyjnego korzenia ? Poza tym nigdy nie dawałem marchwi ugotować ją czy na surowo?

2 DNI I BRAK ODPOWIEDZI (KIEPSKIE FORUM) RACZEJ DLA BARDZIEJ WYTRWAŁYCH, TYCH, CO COPARE DNI, PACZĄ NA SWOJE RYBKI I WALI ICH CO ZNIMI BĘDZIE .

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - Kondziu360 - 29.05.2011

(28.05.2011, 15:13)JARO napisał(a):  2 DNI I BRAK ODPOWIEDZI (KIEPSKIE FORUM) RACZEJ DLA BARDZIEJ WYTRWAŁYCH, TYCH, CO COPARE DNI, PACZĄ NA SWOJE RYBKI I WALI ICH CO ZNIMI BĘDZIE .

Nikt cię przecież tu na siłę nie trzyma.
Na forum nie piszemy Caps Lockiem, przestrzegamy ortografii.
Cytat:PACZĄ
...

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - lukaszluk22 - 31.05.2011

Witam
Piszę w sprawie swoich pielęgnic. Otóż posiadam pielęgnice Niebieskołuskie. Na początku próbowałem je karmić suchą karmą,którą polecono mi w sklepie ale w ogóle jej nie jedzą. Próbowałem karmić je próbkami JBL-a,które dostałem razem z filtrem. Jedyny pokarm,który jedzą to ochotka. Wsuwają ją niemiłosiernie. Chciałbym się dowiedzieć,czy mogę karmić je tylko jednym rodzajem pokarmu?
Pozdrawiam
Łukasz

RE: Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby. - Ciupak - 31.05.2011

Nie powinieneś - teraz jest taki okres ,że jest pełno pokarmów żywych - wodzień,dafnia,rureczniki.

Stosuj także mrożonki - pielęgnice nie odmówią.

Poza tym narybek gupika byłby pożądany - małe akwarium i pokarm zawsze dostępny.