RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? -
Lastmale - 17.02.2012
Nie to nie przynosi zadnego efektu,uzyj lepiej kostki lipowej
RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? - oskar777 - 18.02.2012
(18.02.2012, 10:22)edison napisał(a): używam takiego i sobie chwalę
atomizer
rozprowadza micro bąbelki---mgiełka po całym akwarium
Pod warunkiem, że ktoś ma filtr kubełkowy. Można taniej:
http://allegro.pl/nowosc-reaktor-co2-licznik-gratisy-i2109644243.html
albo taki:
http://allegro.pl/reaktor-mixer-co2-absolutny-brak-strat-gazu-i2084314801.html
I żadnych bąbli w akwarium. Chyba, że ktoś lubi.
RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? - oskar777 - 18.02.2012
A ile Cie kosztował ten atomizer? Czy ta cena z Allegro jest "normalna"? Bo ja zakupiłem właśnie zestaw CO2 i zastanawiałem się nad tym reaktorem ale jak wstawię butlę do szafki to nie wiem czy się zmieści

Kiedyś miałem zwykłą kostkę lipową. A czemu ten z pierwszego linku jest zły?
LinekWPR - 19.02.2012
mam akwarium 112L i takie pytanie podlaczylem tą bimbrownie w akwarium skierowana jest w dol przez taki maly kubeczek a skoro to nic nie daje, to czy moge podlaczyc ją do napowietrzania w filtrze?
mam filtr kubelek mini kani 120 i wewnetrzny aquela 650l/h z napowietrzaniem. czy takie rozwiazanie cos da?
RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? - oskar777 - 19.02.2012
(18.02.2012, 21:56)edison napisał(a): [...]
a a ten z 1 linku jak zamontujesz to się przekonasz
lepiej wydać na piwo
[...]
Nadal nie wiem co z nim ma być nie tak. Jakieś doświadczenia? Za duże bąble, czy w ogóle nie rozpuszcza CO2?
LinekWPR - 19.02.2012
ja dziś jednak zrobiłem tak jak w tym filmie
http://wichura8.wrzuta.pl/film/5RjftlkIMSM/dyfuzor-za-1zl
dmucha tak samo jak na filmie, a teraz mam pytanie bo chodzi tak juz kilka godzin a na rozlinkach nie mam tych"bąbli" czy to znaczy ze cos jest zle czy jak to ma byc?
LinekWPR - 20.02.2012
zbiornik 112L, jeden filtr wewnętrzny aquela 650L i kubełek mini kani 120. bimbrownie podaje wedle tego przepisu 1410 od piątku wieczorem. oświetlenie mam 1x24w. i 3 świetlówki 13w i 1x8w, wiadomo ze na jakiekolwiek efekty jest jeszcze za wczesnie ale wiekszosc pisze ze im bąbelkują rośliny po paru godzinach wiec sie zastanawiam jak to jest u mnie.
matttm1 - 20.02.2012
na noc sie wylacza CO2 czy caly czas ma dzialac?
Jeszcze jedno pytanie czy ktos sie orientuje jaka dawka ma byc CO2 w akwa 200 l? u siebie dawkuje 1 bąbelek na 3 sekundy dobrze tak jest?
dXe - 24.02.2012
Witam a ja mam taki problem bo dołożyłem belkę i aktualnie posiadam 4x39w na 240 a butle nabędę dopiero za miesiąc może wcześniej. Problem jednak w tym ze moje roślinki są w opłakanym stanie (okrzemki+słabe światło) czy mógłbym je wspomóc dwoma bimbrowniami do czasu zebrania kompletnego sprzętu do butli ? Ewentualnie w jaki inny sposób dostarczyć im tego brakującego elementu ?
toomeka@wp.pl - 24.02.2012
Wspomagaj bo przy takim świetle i bez CO2 jak lejesz kranówę okrzemków się nie pozbędziesz. EasyCarbo to ponoć stosują ale ja bazuję na typowej butli więc nie mam pojęcia jak to się spisuje.