Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Filtr JBL e 900. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Sprzęt (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Temat: Filtr JBL e 900. (/showthread.php?tid=8890)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

RE: Filtr JBL e 900. - cyganxD - 15.02.2012

Witam.
Posiadam ten filtr od 5 miesięcy z działania jego jestem bardzo zadowolony ponieważ działa co ważne cicho spokojnie można spać. Doskonale zbiera brudy woda kryształ.
Ale mam do was pytanie jeżeli rurkę wylotowa mam 2cm pod woda to wprowadza wode w dos spory ruch czy to wystarczy zeby dotlenić wódę ?

RE: Filtr JBL e 900. - toomeka@wp.pl - 16.02.2012

wystarczy

RE: Filtr JBL e 900. - flozbi - 17.02.2012

Mam JBL e700 dwa tygodnie i już hałasuje zastanawiam się czy nie wymienić go na innego producenta??

RE: Filtr JBL e 900. - cyganxD - 18.02.2012

Hmm nie wiem może poczekaj aż zacznie mocno hałasować i ci go wymienia bo ma jakaś wadę SmileO ile masz jak go oddac
A pytanie mam jak jest jeden z 4 koszy i wsypuje tam zeolit to jak prawidłowo powinno to wyglądać wyjąc gąbki i wsypać na cala powierzchnie kosza czy wystarczy jak jest gąbka wyjmuje środek i tam wsypuje a po bokach zostaje gąbka ?
Jak nie jasno się wyraziłem to jakoś to inaczej przedstawię Smile
A tak propo jakie wkłady stosujecie ja mam na samym dole cały kosz ceramiki i jeden zeolitu reszta gąbki wystarczy waszym zdaniem ?

RE: Filtr JBL e 900. - cyganxD - 18.02.2012

Hmm chodzi ci o te gąbki na gorze ze się czyści co tydzień tak ?

RE: Filtr JBL e 900. - tiger_zaby - 18.02.2012

(18.02.2012, 13:48)cyganxD napisał(a):  Hmm chodzi ci o te gąbki na gorze ze się czyści co tydzień tak ?

Funkcje prefiltrów pełnią gąbki znajdujące się po bokach górnego kosza, te półokrągłe, przez nie zaciągana jest woda bokami filtra która obok koszy przechodzi do dołu filtra i dalej do góry bezpośrednio przez kosze.
Trudno i trochę i bez sensu otwierać filtr co tydzień, więc lepiej jest założyć jakąś gąbkę lub skarpetę made in home na wlot filtra. Ale nie ma co przesadzać akwarium to nie naturalny biotop które samo się oczyszcza niech wciąga syf do środka.
Dojrzały filtr śmiało pociągnie kilka miesięcy lub do czasu aż przepływ wody spadnie znacząco.
Dzisiaj mam zamiar podmienić ceramikę jak się uda wrzucę filmik z czyszczenia gąbek.

RE: Filtr JBL e 900. - flozbi - 20.02.2012

nigdy wiecej JBL Big Grin Własnie po raz trzeci wymienilam JBL ale juz na fluval

RE: Filtr JBL e 900. - andjanu - 23.03.2013

odświeżam temat jak wam sprawują się filtry JBL E700 I JBL E900, kupiliśmy z kumplem te dwa filtry i jak ktoś zainteresowany prosze pisać oddamy w dobrej cenie, dwumiesięczne filtry "renomowanej" firmy. przez dwa miesiące ie potrafiły uporać się z paprochami w akwarium, uszczelki są w komplecie, wszystkiego próbowaliśmy rurki silikonowe, uszczelki do okien, nic to nie daje, po zamontowaniu filterka PAT MINI wode po nocy mam kryształ.

RE: Filtr JBL e 900. - Aska123PL - 06.06.2013

Witam serdecznie
Przedstawię mój problem. Posiadam filtr jbl e700 od Grudnia 2012r. był juz czyszczony, takze niedawno wezyki bo spadł przeplyw. Po wczorajszym czyszczeniu mam nietypowy problem. Po poskładaniu spowrotem i zalączeniu działa, ale jeżeli wystąpi zanik prądu i po chwili znów go uruchomie nie zasysa wody a "buczy" ze tak to powiem. Pomaga dopiero otwardzie kubełka spojrzenie na wirnik, ewentualne go wyjecie i włożenie spowrotem. Wczoraj filtr wyczysciłam i chodził przez calą noc, troche był gośniejszy niz na początku ale wystarczy pare dni żeby pochodził i sie odpowietrzył to wiem ze sie uciszy. Dziś zasymulowałam zanik prądu wyłączając go, po załączzeniu nie chciał "zastartować" buczy ale nie zasysa wody. Nie wiem co moze byc tego przyczyną. Boję się że gdy mnie nie będzie w domu braknie prądu i filtr nie zastartuje sam;/
P.S. Wirnik nie ma żadnych luzów, obraca się normalnie. Czy to jakaś wada że trzeba wysyłać na serwis czy nowy wirnik;/
Pomóżcie

RE: Filtr JBL e 900. - edison - 06.06.2013

Mam ten sam problem ale nie bardzo się tym przejmuje, wyłączam wtyczkę i wkładam jeszcze raz i zaskakujeSmile