RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? -
Sol - 24.02.2012
(24.02.2012, 16:59)dXe napisał(a): Witam a ja mam taki problem bo dołożyłem belkę i aktualnie posiadam 4x39w na 240 a butle nabędę dopiero za miesiąc może wcześniej. Problem jednak w tym ze moje roślinki są w opłakanym stanie (okrzemki+słabe światło) czy mógłbym je wspomóc dwoma bimbrowniami do czasu zebrania kompletnego sprzętu do butli ? Ewentualnie w jaki inny sposób dostarczyć im tego brakującego elementu ?
Z pewnością poradzłabym bimbrownię. Z bimbrownią największym problemem jest rozpuszczenie CO2 w wodzie, więc potrzebujesz coś lepszego niż zwykłą kostkę lub typowy dyfuzor jaki jest używany przy co2 z butli. Osobiście polecam dyfuzor typu drabinka np.
http://allegro.pl/hagen-nutrafin-dyfuzor-drabinka-do-co2-lublin-i2109687254.html
Sama mam taką i samemu można zaobserwować jak bąbelki się kurczą zanim dotrą do szczytu. Do tego można dostosować ile CO2 chcesz rozpuścic, w zależności ile masz litrów.
Co do przepisu, wierzę, że znajdziesz tutaj kilka bardzo dobrych i sprawdzonych.
Pozdrawiam!
dXe - 01.03.2012
No jednak się zdecydowałem na butle (zwątpiłem biegając za duszami do bimbrowni

wiem wiem sylikon ale ja chciałem porządnie to zrobić) na dniach będzie z reduktorem niestety na dyfuzor na razie brakło funduszy zona i tak mnie juz zabije jak zobaczy ile zostało

Tak czytając o dyfuzorach może jednak lepiej coś na wylot kubełka ? Drabinka jednak zajmuje troszkę miejsca i dodatkowa rzecz do zasłonięcia roślinkami. Aby pomogło bo przy obecnym świetle i braku co2 zamiast okrzemek mam masę zielenic.
gluchy - 03.03.2012
A powiedzcie mi czy macie jakieś doświadczenia z CO2 w płynie?
dawidv249 - 03.03.2012
bardzo dobre doświadczenia, lecz wydaje mi sie że zależy jakie masz akwarium jak małe to dobrze polecam EC dobre starcza na długo, jednak troszke drogie
gluchy - 03.03.2012
(03.03.2012, 13:55)dawidv249 napisał(a): bardzo dobre doświadczenia, lecz wydaje mi sie że zależy jakie masz akwarium jak małe to dobrze polecam EC dobre starcza na długo, jednak troszke drogie
mam 180 litrów i jak narazie zasilam CO2 z bimbrowni. Może w połączeniu jednego i drugiego byłoby OK.
dawidv249 - 03.03.2012
a światła ile masz??
z takim akwarium w sensie litraż sie nie spotkałem i nie wiem co by można było.. niektórzy robili bimbrownie w 5l butelkach na takie akwa i sobie chwalili, musisz poczytać
gluchy - 04.03.2012
(03.03.2012, 23:27)dawidv249 napisał(a): a światła ile masz??
z takim akwarium w sensie litraż sie nie spotkałem i nie wiem co by można było.. niektórzy robili bimbrownie w 5l butelkach na takie akwa i sobie chwalili, musisz poczytać 
właśnie sobie uświadomiłem że za mało światła mam bo tylko 2x18W...

a bimbrownie mam w 5litrowej butli i po tygodniu wydajność tak idzie na dół że nawet pH nic się nie zmienia... ale spróbuje jeszcze założyć zamiast kostki napowietrzającej jakiś dyfuzor (nawet prymitywny z pudełka np. po żelu do włosów). troszkę po eksperymentuje z ta bimbrownią ogólnie bo chce CO2 dawać jak najmniejszym kosztem w sumie, a to chyba będzie wyjście z minimalnymi nakładami.
edison - 04.03.2012
[/quote]chce CO2 dawać jak najmniejszym kosztem w sumie, a to chyba będzie wyjście z minimalnymi nakładami.[/quote]
podawanie co2 z butli wysokociśnieniowej jest najtańszym kosztem !
ale musisz go mieć
teraz doczytałem że masz 2x18w coś tam wogóle rośnie ?, podawanie co2 u ciebie nie ma sensu,powiedz nam co byś chciał osiągnąć bo nie bardzo rozumiem
gluchy - 04.03.2012
chce CO2 dawać jak najmniejszym kosztem w sumie, a to chyba będzie wyjście z minimalnymi nakładami.[/quote]
podawanie co2 z butli wysokociśnieniowej jest najtańszym kosztem !
ale musisz go mieć
teraz doczytałem że masz 2x18w coś tam wogóle rośnie ?, podawanie co2 u ciebie nie ma sensu,powiedz nam co byś chciał osiągnąć bo nie bardzo rozumiem
[/quote]
Dobrze napisałeś trzeba go mieć. Nie chce nic specjalnego osiągnąć. Co do oświetlenia to chyba zauważyłeś że ja sam dopiero wczoraj sobie to uświadomiłem że jest go za mało, jutro od razu montuje dodatkowe świetlówki. A dopiero później będę kombinował z CO2.
Zastanawiam się tylko nad tym ile WATT dać na moje 180 litrowe akwarium.
dXe - 04.03.2012
Ja bym na twoim miejscu dorzucił belkę 2x39w + te 36 co masz da ci to wtedy 0,63w na litr , przy takim oświetleniu można już śmiało sadzić te bardziej wymagające roślinki. Jest jeden minus jak dołożysz te oświetlenie to podawanie co2 jest już konieczne bo inaczej zielenice przejma ci inicjatywę a brzydko to wygląda (przerabiałem to tydzień temu). Jeżeli chodzi o CO2 to teraz montowałem i powiem ze jak się dobrze poszuka nawet na takiej wiosce jak u mnie to można złożyć to za 160 zl (butla 110 nówka

reduktor 49 zl dyfuzor na start można zrobić coś samemu

) wiec koszta nie są duże ale trzeba się nalatać , no i nie trzeba się grzebać przy butelkach co tydzień a butle raz a dobrze i sobie pyrga