RE: CO2 - wydajność, względy ekonomiczne, jak najkorzystniej/najtaniej? -
gluchy - 04.03.2012
(04.03.2012, 13:54)dXe napisał(a): Ja bym na twoim miejscu dorzucił belkę 2x39w + te 36 co masz da ci to wtedy 0,63w na litr , przy takim oświetleniu można już śmiało sadzić te bardziej wymagające roślinki. Jest jeden minus jak dołożysz te oświetlenie to podawanie co2 jest już konieczne bo inaczej zielenice przejma ci inicjatywę a brzydko to wygląda (przerabiałem to tydzień temu). Jeżeli chodzi o CO2 to teraz montowałem i powiem ze jak się dobrze poszuka nawet na takiej wiosce jak u mnie to można złożyć to za 160 zl (butla 110 nówka
reduktor 49 zl dyfuzor na start można zrobić coś samemu
) wiec koszta nie są duże ale trzeba się nalatać , no i nie trzeba się grzebać przy butelkach co tydzień a butle raz a dobrze i sobie pyrga 
Tylko narazie nie będę miał kasy na taki zakup. Chyba że pogadam z ojcem czy butli od migmaga da wykorzystać do tego

to na sam zawór by się udało coś wysupłać.
a co do dyfuzora to właśnie zrobiłem z pudełka po żelu do włosów. Tylko nie wiem czy nie bezie za mały (ma koło 50 mm średnicy i koło 40 wysokości), zamontowanie dyfuzora pokazałem na rysunku, dopływ CO2 jest tak ustawiony że nie daje rady wszystkiego rozpuścić.
edison - 04.03.2012
powiem tak ile światła to zależy od rodzaju akwaria np. holender , LT , HT
dyfuzor jak najniżej
jeżeli dużo światła powyżej 0,5 w/l to co2 musi być to i wtedy nawozy
poczytaj trochę sobie , ja ze swojej strony mogę dać radę obsać 3/4 akwarium roślinami
gluchy - 04.03.2012
(04.03.2012, 14:55)edison napisał(a): dyfuzor jak najniżej
to znaczy dyfuzor dać na samo dno zbiornika?
edison - 04.03.2012
im niżej tym lepsza rozpuszczalność -dna nie ma dotykać
gluchy - 04.03.2012
(04.03.2012, 23:35)edison napisał(a): im niżej tym lepsza rozpuszczalność -dna nie ma dotykać
A co powiesz na zwykły kamień napowietrzający zamiast dyfuzora? do dzisiaj miałem takie rozwiązanie i zastanawiam się co będzie lepsze
dXe - 05.03.2012
Tak jak wyżej napisali ten dyfuzor daj na samo dno. Oprócz tego do tych co maja zamiar zacząć się w to bawić dobra rada dotycząca butli , nie sugerujmy się filmikami ludzi ile to im mgiełki bąbelków itd leci z dyfuzora bo można się załamać. Ja pożałowałem parę zl na zestaw do kroplówki (nie miałem możliwości policzyć bąbli na sekundę) oraz nie uwierzyłem dla sprzedawcy ze to taki dobry dyfuzor , i zasugerowałem się filmikami ze ma być taka mgiełka. W rezultacie z glonów został tylko pyłek z rybek tylko pamięć a w butli zero gazu w ciągu 24h (delikatna mgiełka szla taka tyci tyci). Wiec wracając do początku coś do liczenia bąbli obowiązkowo i najlepiej na czas eksperymentów z ustawianiem zostaw 1 góra 2 rybki w akwa resztę przenieść lepiej do wiadra czy gdziekolwiek bo każda strata rybki jest dołująca a co dopiero całej obsady.
gajor - 03.06.2012
witam!! mam taka mała prośbe, chce kupic zestaw CO2 do mojego akwa 300 l oświetlenie 2x30 i 2x40. mogłby ktos wyslac mi linki z allego i zaproponowac jakis zestaw, prosilbym taki zestaw do 400 zł. z Gory dziekuje bardzo!! pozdro
LinekWPR - 04.07.2012
ja proszę o to samo co przedmówca, możecie podać swoje zestawy z allegro i jakieś opinie o nim?
lufa555 - 05.07.2012
Witam, moje akwa pod linkiem:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-lufa555-t-32740-2.html
doszedł do tego zestaw CO2 i zmiana oświetlenia na 2x39W.
Podaje makro i mikro i teraz pytanie: czy jeden bąbel na sekundę wystarczy dla tych moich roślin? Czy podkręcić kurek?
LinekWPR - 21.07.2012
Witam kupiłem ten zestaw
http://allegro.pl/zestaw-co2-professiona-nowa-butla-nowosc-i2474410001.html ale mam pytanie nie dostalem zadnej instrukcji, podłączyłem wedle schematu butla reduktor elektrozawór zaworek zwrotny licznik bąbelków i dyfuzor, ale nie wiem ile odkręcić zawór na butli, ile ten czarny zawór na reduktorze, bo z tym precyzyjnym się domyślam

pomoże ktoś?