RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! -
Ell - 31.01.2009
szyma napisał(a):Witam mnie już szlak trafia.# tygodnie lecze neonki z ospy,zużyłem juz całą buteleczke MFC tropicala przy temp.28stopni i nic cały czas rybki są chore,jaki inny preparat zastosować?
Mam to samo i też z neonkami

Temperatura 28, preparat ICHITOSAN, i tak nie pomogło. Wszystkie 7 neonków pożegnałam...
I na dodatek KUPIŁAM GRZAŁKĘ. NIC nie pomogło. Jest mi przykro, widzę na bojowniku takie czerwone przebarwienia /jest niebieski/

CO ROBIĆ ?
bercia289 - 31.01.2009
ELL bojka zostaw w spokoju, grzałkę mieć musisz;/ zmień obsadę ta jest tragiczna, nie wyleczysz ryb,
RE: Ospa -
Pietro132 - 12.02.2009
ryba33 napisał(a):Ja jestem przedstawicielem starej szkoly walki z ospą
przede wszystkim podnosze temperature do 30-32 C dodaje soli w stosunku 1 lyżka na 10 litrow,zwiekszam przewietrzanie,po trzech dniach wymieniam polowe wody i po 5 nastepnych dniach robie powtorke z solą. chyba sie zemną zgodzisz bumboo.
Metoda stara i bardzo skuteczna,a tak na marginesie to bardzo dawno nie mialem u siebie ospy..nie pamietam nawet kiedy to bylo, hmm..moze z 15 lat temu..
Witam. Mam pytanie dotyczące ospy. Kilka dni temu zauważyłam u molinezji białą kropeczkę koło oka. Teraz są już 3 kropeczki jedna obok drugiej, wczoraj u drugiej molinezji widziałam również białą kropeczkę i też kolo oka. Dziś ta kropeczka jest wypukła i ma około 1 mm. inne ryby nie mają nic takiego. Czy to jest ospa? Byłam dziś w dwóch sklepach zoologicznych i w jednym powiedzieli mi, ze to nie ospa, bo gdyby tak było, to kropeczki byłyby na całym ciele, w drugim sklepie powiedzieli mi, ze to ospa. Kupiłam MFC ale nie wiem czy podawać bo jeśli to rzeczywiście nie jest ospa, to po co ryby na siłe leczyć. Dodam, że zachowują się normalnie: jedzą, są aktywne itp. Proszę o odpowiedź bo nie wiem co robić
Nowicjusz - 13.02.2009
litraż, jakie masz tam inne ryby, i czy na innych rybach nie ma kropeczek tylko u molinezji są/?
13luty - 13.02.2009
30l. 3
gupiki, 2 molinezje i glonojad. Na innych rybach nie ma nic
margi3 - 13.02.2009
molinezje i glonojada oddaj -są za duże na ten zbiornik!!
Nowicjusz - 13.02.2009
30l glonojad i molinezja jak kolega wyżej mówił do oddania, zostaw sobie te 3 gupiki i dokup ich jeszce trochę albo bojka i krewetki
13luty - 13.02.2009
A jaki minimalny litraż powinny mieć?
margi3 - 13.02.2009
Nowisjusz, koleżanka nie kolega

Minimalny litraż dla glonka i molinezji to 100L