Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ogólne 200L - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Ogólne 200L (/showthread.php?tid=18171)

1 2 3

RE: Ogólne 200L - Pysia - 11.03.2010

Piskorek odpada z powodu podłoża Wink

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 11.03.2010

A bocja i gurami z powodu krewetek... Przy tych rybach krewetek bym nie miał.

Minęły 24h od zalania zbiornika a ja mam mętną wodę, chodzą 2 filtry, łącznie mam filtrację 1050l/h (aquael fan-3 i aquael turbo filter 350).Nie widać nawet co jest na drugim końcu akwa.

RE: Ogólne 200L - mcda-p - 11.03.2010

kacperkrzyz napisał(a):A bocja i gurami z powodu krewetek... Przy tych rybach krewetek bym nie miał.

Minęły 24h od zalania zbiornika a ja mam mętną wodę, chodzą 2 filtry, łącznie mam filtrację 1050l/h (aquael fan-3 i aquael turbo filter 350).Nie widać nawet co jest na drugim końcu akwa.

Piskorek to bocja i nie zjada krewetek. A gurami moooze Sad

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 11.03.2010

Myślałem że skoro bocja zjada ślimaki to na krewetki też się skusi(miałem to i to w zbiorniku no i fakt, nigdy nie przyłapałem bocji żeby zjadła krewetę.Wolałbym żeby wypowiedział się w tej sprawie ktoś bardziej doświadczony, bo wolałbym bocję zamiast kirysków, lecz boję się o krewetki.

Więc obsada planowana to teraz:
-2+2 p ramireza
-30 razbor klinowych
-5 bocji pręgowanych
-xxx różnych krewetek

Po 2 miesiącach od założenia:
Chciałbym dodać do swoich 200l coś kolorowego, raczej małego, spokojnego, nie terytorialnego i z nie za dużą przemianą materii.Często moje akwarium jest oglądane przez mniejsze dzieci rodziny lub znajomych, nie mają na czym oka zawiesić.Krewety się chowają i są za małe, brzanki odeski są płochliwe, a reszta obsady "nie kolorowa".

Obecnie mam tam:
-1+4 gurami dwuplamiste
-3 kosiarki
-3 bocje pręgowane
-5 kirysków spiżowych
-2 otoski
-2 brzanki odeski
-17 razbor klinowych
-6 ampularii(przyzwyczaiły się do bocji)
-krewetki red cherry około 30 sztuk
-krewetki white pearl około 15 sztuk
-krewetki babaulti około 10 sztuk
-krewetki amano około 10 sztuk

Młode tych żyworódek były by urozmaiceniem diety, nie chcę aby się coś uchowało, nie będę miał gdzie oddać.Więc ma to być coś co się nie mnoży za często i dużo.

Wiem że obecna obsada powinna być nieco inna, nie mam gdzie oddać ryb, sklepy nawet za darmo nie chcą wziąść a ja mam do tego kłopoty z ich wyłowieniem... .Więc jeżeli jakiś akwarysta chciałby do siebie kosiarki, bocje, brzanki i gurami, i potrafiłby je wyłapać z tych 200l to by było dobrze.

Docelowo miało być:
-2+2 ramireza
-full różnych krewetek
-30 razbor klinowych
-może ze 2 ampularie

Tematy i posty zostały połączone, proszę kontynuować dyskusję o obsadzie tego akwarium w jednym temacie

Kejdi

RE: Ogólne 200L - Kejdi - 07.05.2010

Więcej stanowczości i dwie siatki proponuję jak masz problemy ze złapaniem ryb Wink

Dzieciaki najbardziej chciałby pewnie błazenki, więc ich opinią się za bardzo nie sugeruj, i tak masz niezły mix w tym akwarium.

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 07.05.2010

Ale parka lub 1+2 kolorowych małych gupików?

Może te brzanki bym wcisnął do takiego pewnego zoologa, ale tam taki sprzedawca że się odechciewa z nim dyskutować.

Może bocje by mi się złapały w butelkę gdybym tam tabletkę wsadził, one zawsze takie ciekawskie na coś nowego w akwa... Tylko kłopot że nie mam gdzie oddać.

Próbowałem gurami łapać bo pewien zoolog chciał nawet zapłacić, przez 2h ja się bardziej zmęczyłem niż one...

I tak na marginesie to dzięki za podpięcie posta do starego tematu, dawno o nim zapomniałem.

RE: Ogólne 200L - ethnix - 09.05.2010

kacperkrzyz napisał(a):Ale parka lub 1+2 kolorowych małych gupików?

Może te brzanki bym wcisnął do takiego pewnego zoologa, ale tam taki sprzedawca że się odechciewa z nim dyskutować.

Może bocje by mi się złapały w butelkę gdybym tam tabletkę wsadził, one zawsze takie ciekawskie na coś nowego w akwa... Tylko kłopot że nie mam gdzie oddać.

Próbowałem gurami łapać bo pewien zoolog chciał nawet zapłacić, przez 2h ja się bardziej zmęczyłem niż one...

I tak na marginesie to dzięki za podpięcie posta do starego tematu, dawno o nim zapomniałem.

Nie dokupuj niczego więcej, tylko doprowadź obecną obsadę do porządku. Chyba, że chcesz mieć "kolorowy cyrk" z którym są kłopoty zamiast ładnego cieszącego oko zbiornika. Więcej nie znaczy lepiej. Przepych kolorystyczny zahacza o kicz,natomiast gatunkowy i niewłaściwe układy prowadzą do problemów w zbiorniku i przerybienia.

-1+4 gurami dwuplamiste
-3 kosiarki - oddać
-3 bocje pręgowane - dokup 2-3 szt.
-5 kirysków spiżowych - wg. mnie wystarczą same Bocje.
-2 otoski - za mało na stado w którym powinny żyć, oddaj i zostań konsekwentnie przy Azji
-2 brzanki odeski - to także nie jest stado, oddaj poza tym są przecież Razbory.
-17 razbor klinowych - dokup ok 10 szt.

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 09.05.2010

Zamiast bocji wolałbym albo kiryski, albo zostawić same krewetki z ampulariami na dnie.Krewetki boją się bocji, gurami wprawdzie też, ale one nie są takie ciekawskie.Więc jeśli już to oddać bocje i dokupić kirysków, albo oddać kiryski i bocje i dać żyć dla krewetek.Brzanki i skalary(skalary oddałem) były nieudanym prezentem, niezręcznie było mi się tego pozbywać, skalary udało mi się oddać do sklepu, ale brzanek nikt nie chce, nawet jeśli to miałby kłopoty z wyłowieniem(z bocjami tak samo).Otosków z rok temu miałem 3, jeden padł i od tamtej pory w żadnym zoologu w okolicy nie mogę trafić żeby były, nie sprowadzają ich.Kosiarki również prubuję oddać od dawna, bez rezultatów.Razbor miałem 25, nie wiem co się z nimi stało, trupków na dnie nie widziałem.Dokupować będę jak oddam brzanki.A co do kosiarek to nie tyle chciałbym się ich pozbyć(bo rybki ciekawe) co wymienić nam niejsze sztuki(2-3cm).

RE: Ogólne 200L - Kejdi - 09.05.2010

Twoja ogólna niemoc jest przygnębiająca...

RE: Ogólne 200L - kacperkrzyz - 09.05.2010

Taka okolica... Nie ma komu oddać ryb, żaden znajomy, nawet nikt z rodziny nie ma zbiornika ponad 100l, już nie mówiąc o jego właściwym prowadzeniu.Do najbliższego w miarę normalnega zoologa mam 100km(Lublin), tylko jechać 100km żeby oddać/wymienić z 5 rybek?I to nie pewne czy przyjmą, a w Lublinie są kłopoty z parkowaniem.

Byle teraz mi te rośliny odbiły, bo odkąd akwa założone to glony wszelkiego rodzaju.Ale kupione ostatnio rolety na okna, zrobiona 3 litrowa bimbrownia, leję symfonię złotą i K2SO4, ostatnio zrobiłem bardzo gruntowne porządki, z akwa wyjąłem wszystkie rośliny, dekoracje i sprzęt.Rośliny które były zaglonione wyrzuciłem(25l wiadro do pełna), zgniłe liście poobrywałem, korzenie przyciąłem i zmieniłem nieco układ roślin.Korzenie zmieniły swoje miejsca, wkłady gąbkowe w filtrze przepłukałem, oczyściłem grzałkę i filtr wewnętrzny z glonów i wszystko wsadziłem od nowa.Dzisiaj wieczorem wrzucę fotkę zbiornika bo akurat mam dostęp do aparatu.