RE: Obsada dla początkującego 100l standard -
stas - 30.04.2011
Nie wiem jak bojownik będzie żył z krewetkami bo słyszałem różne opinie a co do ph to nie jest tak prosto sobie powiedzieć żę wybieram sobie 6 tylko często żeby dojść do żądanego poziomu ph i pózniej ten poziom utrzymać trzeba się natrudzić to nie temperatura że nastawisz grzałkę i masz tyle stopni ile chcesz choć czasami też w lecie trzeba walczyć o zbicie temperatury ale wszystkie tajemnice do poznania są przed tobą
Ciupak - 30.04.2011
25 sztuk to trochę za dużo moim zdaniem - 15 to ok.
Mogą być inne razbory.
Pokrywa ok - roślinka na trawnik np: sagittaria subulata.
Filtr polecam JBL e 600 lub 900np, Fluval 205 lub TetraTec EX700. Miej na uwadze,że te filtry są duże i ciężkie- mój jbl 900 waży z wodą ponad 7 kg

Jak chcesz tańszy i mniejszy to np:Aquael mini kani
theng - 30.04.2011
(30.04.2011, 17:44)carlina napisał(a): Czy zamiast razbory klinowej może być galaxy lub coś bardziej kolorowego? Wiem, że głupio brzmi, wybaczcie. Ile krewetek na początek?
Myślałam o zakupie gotowej pokrywy 2x18W, czy jakiś trawnik lub mech mi się uda?
I teraz jaki filtr do tej obsady? Myślałam, żeby dołożyć do zewnętrznego, ale nie wiem jaki dokładnie i nie chcę też wydać więcej niż 200-250zł. Grzałaka czy 100W jak pisał Ciupak wystarczy?
Co do roślinności czytam na razie, więc jeszcze nie wiem, ale na pewno wybiorę coś z roślin dla początkujących, na podłoże bardzo drobny żwirek, raczej nie będę się pakowała w piasek, no i jakiś korzeń, może kokos.
Może być galaxy ale zerknij też na zwinnika blehera lub czerwonoustego.
Świetnie wyglądają i pływają praktycznie cały czas w ławicy. Jeśli akwa nie będzie mocno zarośnięte, zapomnij o młodych krewetkach. Praktycznie każda rybka się skusi na mięsko.
Zamiast ospałego bojownika (mój siedzi w kącie na przyssawce - jest zdrowy) polecam platki. Prętniki są bardzo ładne ale jak zaczną budować gniazdo, to potną Ci roślinki (dlatego moje robią out z akwa). Wymienione ryby posiadam i piszę z obserwacji ich zachowań.
Obsada wg mnie:
Zwinnik Blehera max.20 szt.
Platka 1+2
Otosek 6-8 szt.
krewetki Red Chery xx szt.
Grzałka 100w wystarczy. Przy 2x18W raczej żaden trawnik nie pociągnie (ale nie mam pewności). Zwartki, Subwassertang, microsoria i anubiasy dadzą radę przy tym świetle.
Filtr poleciłbym Ci fluval 205, JBL e700:
http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-jbl-cristalprofi-e700-olesn-wrocl-i1590518840.html .
carlina - 30.04.2011
(30.04.2011, 20:12)stas napisał(a): a co do ph to nie jest tak prosto sobie powiedzieć żę wybieram sobie 6 tylko często żeby dojść do żądanego poziomu ph i pózniej ten poziom utrzymać trzeba się natrudzić
Domyślam się, ale będę się starała, żeby był w miarę wyrównany, a że wszystkie tajemnice do poznania przede mną masz rację i bardzo mnie to cieszy
(30.04.2011, 20:16)Ciupak napisał(a): Miej na uwadze,że te filtry są duże i ciężkie- mój jbl 900 waży z wodą ponad 7 kg 
Szok! Nigdy bym nie powiedziała, że to tyle waży. Kurcze patrzę, że spory ten sprzęt i zastanawiam się, gdzie ja to postawię (chcę mieć akwarium w kuchni) i czy w takim wypadku nie lepszy będzie wewnętrzny. A czy jak mam zewnętrzny to potrzebuję jeszcze wewnętrznego? Kurcze muszę poczytać jeszcze sporo o tych wszystkich urządzeniach, bo tylko wielkie oczy robię ciągle.
(30.04.2011, 20:25)theng napisał(a): Przy 2x18W raczej żaden trawnik nie pociągnie (ale nie mam pewności).
Mam jasną kuchnię, więc może to też pomoże, zawszę mogę spróbować, a nuż się uda.
Bardzo podoba mi się obsada, którą mi zaproponowałeś, tylko jeszcze doradź Platki bez różnicy jakie? Ile krewetek na start, bo nie chcę przedobrzyć? Zwinników kupić 20 od razu, czy zacząć od 15?
I jeszcze jedno co w takim razie na dno dla takiej obsady?
sepher - 30.04.2011
Oklepane te obsady aż do bólu... Już nie będę cudował z obsadami typu stiphodon blue/red neon ale są ryby które naprawdę przykuwają wzrok a są bez problemu dostępne.
Może by tak wziąść sobie pseudomugile ? Na przykład dostępne bez problemu gertrudy, furcatusy i przykładowo siginfery ? Śmiglaczek birmański ?
Lub pobawić się w akwa z microrasobrami ? Galaxy+brygittae+axelrodi blue ? Przy microrasborach będzie znakomicie większa przeżywalność krewetek.
carlina - 30.04.2011
(30.04.2011, 22:26)sepher napisał(a): Oklepane te obsady aż do bólu... Już nie będę cudował z obsadami typu stiphodon blue/red neon ale są ryby które naprawdę przykuwają wzrok a są bez problemu dostępne.
Może by tak wziąść sobie pseudomugile ? Na przykład dostępne bez problemu gertrudy, furcatusy i przykładowo siginfery ? Śmiglaczek birmański ?
Lub pobawić się w akwa z microrasobrami ? Galaxy+brygittae+axelrodi blue ? Przy microrasborach będzie znakomicie większa przeżywalność krewetek.
Myślę, że użytkownicy proponują głownie to co dla nich znane lub to z czym mieli styczność. I myślę, że oklepane, czy nie, każdy ma to co mu się podoba. Ja jestem nowa w akwarystycznym świecie, więc jedyne co mogę to oglądać rybki z proponowanych obsad, porównywać czy się razem nadają, jakie mają wymagania. Wygooglowałam podane przez Ciebie rybki są przyznam bardzo interesujące, zwłaszcza wyglądowo, przyznam, że nie spodziewałam się, że są to ogólnodostępne rybki, pierwszy raz się też z nimi spotykam. Może zaproponujesz mi jakąś obsadę? Może być więcej niż jedna, wtedy popatrzę co i jak i coś wybiorę. Byłabym wdzięczna. Póki co uczę się o sprzęcie, ale go też muszę dopasować do fauny i flory.
sepher - 01.05.2011
Tak, i to właśnie jest problem w naszym kraju iż sprzedawany jest standard, proponowany jest standard mimo że jest dostępnych wiele ciekawych ryb.
Te ryby które podałem nie są akurat problematyczne... w sumie poza axelrodi blue która jest dosyć delikatną rybą. Co do proponowania obsady: Wybierz sobie, kieruj się tylko podobnymi wymaganiami, charakterem ryb oraz wielkością (x zje y). Tak samo nie bądź zbytnio przywiązana do ph podawanego w opisach. Znakomita większość dostępnych ryb to Fxxxx które już zdążyło przyzwyczaić się do wody kranowej w której jest hodowane. (przykładem mogą być moje gurami czekoladowe które po 1,5 roku w ph 7,8 zabrały się ostro za rozmnażanie)
carlina - 01.05.2011
(01.05.2011, 12:27)sepher napisał(a): Tak, i to właśnie jest problem w naszym kraju iż sprzedawany jest standard, proponowany jest standard mimo że jest dostępnych wiele ciekawych ryb.
Te ryby które podałem nie są akurat problematyczne... w sumie poza axelrodi blue która jest dosyć delikatną rybą. Co do proponowania obsady: Wybierz sobie, kieruj się tylko podobnymi wymaganiami, charakterem ryb oraz wielkością (x zje y). Tak samo nie bądź zbytnio przywiązana do ph podawanego w opisach. Znakomita większość dostępnych ryb to Fxxxx które już zdążyło przyzwyczaić się do wody kranowej w której jest hodowane. (przykładem mogą być moje gurami czekoladowe które po 1,5 roku w ph 7,8 zabrały się ostro za rozmnażanie)
Szukałam na forach trochę o rybkach, które podałeś, ale niestety nie są one za bardzo rozpowszechnione jeszcze no i z tego co widziałam, to niektóre mają sporawą cenę. Z tego co czytałam galaxy mają skłonność do pożerania krewetek, ale w sumie opinie były tak różne, że sama nie wiem. Mógłbyś mi podać jakąś proponowaną obsadę? Bo ja właśnie w standardzie siedzę, a co do nowości to ciągle się uczę.
stas - 01.05.2011
A może dla ciebie lepiej kupić rybki standardowe? dużo będziesz wiedzieć na ich temat tak z wikipedii jak i z różnych forów akwarystycznych,więc to też jest duży plus
carlina - 01.05.2011
(01.05.2011, 15:27)stas napisał(a): A może dla ciebie lepiej kupić rybki standardowe? dużo będziesz wiedzieć na ich temat tak z wikipedii jak i z różnych forów akwarystycznych,więc to też jest duży plus
Właśnie tak czytam i patrzę i chyba na to się zdecyduję. Podana obsada thenga mi się podoba najbardziej ze wszystkich jakie znalazłam i póki co zostaje. Trochę terenowi misz-masz, ale myślę, że jak na początek to dobry wybór.
Zwinnik Blehera max.20 szt.
Platka 1+2
Otosek 6-8 szt.
krewetki Red Chery xx szt.
Rośliny powoli dobieram, chcę zrobić rośliny z tyłu i po bokach a z przodu i pośrodku pozostawić miejsce do swobodnego pływania, ale to jeszcze wyjdzie w praniu. Mam nadzieję, że uda mi się jakiś mech wychodować. Do tego jakiś korzeń lub kokos/kokosy. Niestety wszystko musi jeszcze trochę poczekać, mieszkam obecnie w Irlandii i zostanę tutaj jednak jeszcze parę miesięcy, więc zakładanie akwa ruszy dopiero pod koniec sierpnia, ale mam nadzieję, że do tego czasu będę już co nieco obeznana we wszystkich akwarystycznych tematach. Filtry i ich działanie nadal są dla mnie czarną magią, reszta powoli się rozjaśnia. Może uda mi się część sprzętu tutaj skompletować, muszę się rozejrzeć w sklepach i w cennikach.