RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? -
amidar - 18.10.2008
W zasadzie przy 2 welonkach spokojnie starczy akwarium 40-60 litrow. Oczywiscie im wiecej tym lepiej. Bezwzgledzie musisz zainwestowac w jakis filtr. Polecam wewnetrzne z wkladami ceramicznymi, sa wzgledzie tanie a dodatkowo moga zalatwic ci sprawe napowietrzania. Co do ogrzewania to dla welonek niekoniecznie jest potrzebne, z tego co wiem sa to ryby zimnolubne. Oczywiscie tez bez przesady, jezeli akwarium nie jest trzymane w pomieszczeniu gdzie temp. spadaja ponizej 18 st. to nie powinno sie nic im stac. W nowym akwarium postaraj sie rowniez o jakies rosliny - pomagaja w rozladzie szkodliwych substancji. W tej chwili zastosuj sie do porad "maja" a rybki przetrwaja okres przejsciowy.
chwami - 18.10.2008
BETTAmaniak napisał(a):Cześć, Zeed, nie słuchaj sprzedawców, szczególnie tych, którzy polecają Tetrę, to lizusi w większości
. Filtr jest konieczny, bo welony dużo jedzą, więc i wydalają. Kup sobie 112 l albo i większe, anubiasy, mikrozorium, żabienice, np. amazonskie, nadwódki syjamskie i nurzaniec azjatycki, filtr, jakąś tanią grzałkę (żeby było 24-25 stopni Celsjusza dla welonek), gruby żwir i proszę-akwarium śliczności. Pozdrawiam i życzę szczęścia z welonami, bo to świetne rybki
!
A poza tym, nie każde akwarium, które ma rosliny, filtr, grzałkę i żwir jest śliczne.
Sorry, ale mam już dośc czytania takich bzdur w Twoim wykonaniu. Wiem, że nikt mi nie każe, ale jak czytam to staram się czytać wszystko.
Zeed, ta kula naprawdę maleńka.
VEGEtacja - 18.10.2008
amidar napisał(a):W zasadzie przy 2 welonkach spokojnie starczy akwarium 40-60 litrow.
nie gadaj głupot, 40-60l z bólem pomieści 1 taką rybkę.
amidar - 19.10.2008
VEGEtacja napisał(a):nie gadaj głupot, 40-60l z bólem pomieści 1 taką rybkę.
Fakt ze na roznych forach pisza ze minimalne akwarium na zlota rybke wynosi ok 40l (przy czym zdania sie wachaja od 20-40l). Pojemnosc 40l to minimalna pojemnosc (wg mnie ) dla tych rybek, ale pozniej nie mnozy sie tej wartosci wprost. Bo dochodzimy do paranoi. Wg tej metody dla 10 welonek musialbym miec akwarium 400l ? Sam przyznasz ze to przesada. W domu posiadam kilka wiekszych rybek (kiryśniki x3, Bocje x2,Pielegnice x2) dla rych ryb uznaje sie dobre akwarium o pojemnosci od 200l w gore. Przy twojej metodzie okreslania akwarium do obsady musialbym miec akwarium 1000l. W zasadzie chcialbym takie posiadac, ale boje sie ze strop by tego nie wytrzymal zamieszkalbym u sasiada.
Kesi - 19.10.2008
Ja uważam, ze dla 10 welonek to powinno być minimum 500L. Żadna przesada.
Czy ty widziałeś kiedyś dorosłą welonkę ?
amidar - 19.10.2008
Kesi napisał(a):Ja uważam, ze dla 10 welonek to powinno być minimum 500L. Żadna przesada.
Czy ty widziałeś kiedyś dorosłą welonkę ?
Nie chce sie dalej czepiac. Welonki dorastaja do ok 20 cm i dla powiedzmy 5 takich okazow dal bym akwarium 200-250l. Ale nie dla malych ryb, zanim dorosna to troche czasu minie, min. kilka lat, a nie widzialem aby ktos w kuli dostal stara rybe. Dalej uwazam ze akwarium 60l w zupelnosci starczy dla 2 sztuk. Ale to moje zdanie.
I na koniec ciekawostka ze strony:
http://www.akwarium.dl.net.pl/?welonka,45
Akwarium duże. Ilość ryb dobrać tak, aby na 1 centymetr długości ryby przypadało 2l wody. Dla doroslych mamy wiec faktycznie 80l.
VEGEtacja - 19.10.2008
standardowe akwarium 40l ma 30cm szerokości. jeżeli od tego odejmiemy filtr i dekoracje, 20-cm ryba nie może się odwrócić. wciąż sądzę, że to bardzo głupi pomysł.
strojter - 19.10.2008
Zasada z cm jest do kitu i się nie sprawdza.Welon to naprawd duża ryba.Dlaczego na inne ryby tego rozmiaru przyjmuje się min. 200l, a na welony nie?Welon potrzebuje min 150l
rafalw - 19.10.2008
strojter napisał(a):Zasada z cm jest do kitu i się nie sprawdza.(...)
Ja bym się posunął dalej - i powiedział jasno, że można ją sobie (tą zasadę) o kant d... potłuc. Przykład? Chociażby z własnego podwórka: mam 8 dorosłych neonów innesa - o łącznej długości 32 centymetry, bo to dorosłe ryby. Z drugiej strony mam jedną 32 centymetrową pawiooką. O ile do 64 litrowego akwarium (zastosowałem przelicznik) spokojnie włożę te 8 neonów - i jeszcze zastanowię się, czy nie dołożyć kolejnych 16, o tyle wspomnianej pawiookiej na pewno nie.
Imo - jeżeli ktoś się już upiera na przeliczniki - to bliższy prawdzie będzie przelicznik wagowy, a nie centymetrowy. Pawiooka z przykładu wyżej waży około kilograma. 8 neonków nie wystarczyłoby na 1/3 jej głowy..
Rafał
PietroPLsz - 19.10.2008
Ja stosuję zasadę - tak około 3 cm długości zbiornika na cm ryby. do tego z połowa takiej szerokości. Uważam że to wystarcza, żeby szacunkowo ogarnąć ile można ryb wpakować do akwa