RE: Rośliny, dobry wybór? -
eZp - 23.12.2008
po 2 pędy każdej roślinki
z czasem dołożę drugą świetlówkę, nawóz do tego będzie, ale nie wiem jaki, możecie coś polecić
Dariusz192 - 24.12.2008
przede wszystkim co2, polecam w tym przypadku bimbrownie
eZp - 03.01.2009
bimbrownie? tzn?
Jestem początkującym w tych sprawach, może coś więcej na ten temat?
PietroPLsz - 03.01.2009
własnej roboty "urządzonko" do produkcji CO2
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=2713
eZp - 03.01.2009
i to pomoże w zapewnieniu roślinką odpowiednich warunków?
daje to gwarancję?
PietroPLsz - 03.01.2009
przy 0,5W\L można pomyśleć o CO2 i nawożeniu a tak to raczej rośliny i tak tego nie przyswoją....specem w tej dziedzinie nie jestem...poczekaj na opinie innych
eZp - 03.01.2009
To akwarium tylko 50 litrów, dlatego nie wiem czy jest sens robienia tego, choć wszystko potrzebne mam, nawet wężyk od kroplówki
PietroPLsz - 03.01.2009
Ja bym odpuścił co2. Sam najpierw staram się stworzyć dobre warunki do wzrostu roślin bez co2 żeby potem zacząć się tym bawić...bo jak będziesz miał co2 a coś innego zawalisz to rośliny i tak nie urosną....i co2 obniża kwasowość wody(teoria, nie testowałem tego) więc nie każdej rybce pasuje niskie ph
eZp - 03.01.2009
najbardziej i tak się obawiam oświetlenia, bo miały byś świetlówki, a na razie są dwie żarówki po 20w każda, trochę problemów ze zrobieniem porządnej pokryw mam..
PietroPLsz - 03.01.2009
ze zrobieniem? gdzieś mam telefon i maila do firmy robiącej pokrywy z alu...ok 300zł z tego co pamiętam...bardzo miły gościu z którym da się spoko pogadać...zainteresowany? a jak nie pokrywa to oświetlenie zewnętrzne