RE: Jestem początkujący, próbuje wyleczyć ospe -
Ukulele - 03.06.2009
Hmm, no to skoro tak mówicie to chyba lepiej będzie jeżeli jutro zakupie preparat. Jak do tej pory doszedłem do temp 28-29 stopni, ponieważ nie chciałem robić zbyt dużych skoków, jak narazie ryby mają się dobrze, więc zostawie przy takiej temp.
RE: Jestem początkujący, próbuje wyleczyć ospe -
Ukulele - 06.06.2009
Przed dolaniem preparatu oczyszczałem wode i odmulałem i znalazłem martwego neonka inessa miał bardzo dużo kropek. Dolałem preparatu i od kilku dni jest spokój. Trzymam temp. 28*. Myślę, że powtórze dawke po 5 dniach i po tygodniu wymienie wode.
Dzięki za porady
RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! -
paulusia9 - 09.06.2009
Witam
Poprawcie mnie jeśli sie myle, wyczytałam, że w zależoności od temteratury pasożyty "wylęgają" sie z ciała ryby po odpowiednim czasie. Jedna z bocji została zakupiona w sobote, a druga w niedziele, wczoraj zauważyłam pierwsze odznaki ospy, od razu odłowiłam, wyższa temp i za niedługo jadę po leki (z tego co wyczytałam to chyba najlepiej bedzie kupić sera costapur) i tu rodzi się moje pytanie-czy jest mozliwość, że akwarium ogólne nie zostało zarażone tą ospą, bo skoro nie zrobiły sie cysty to w innej formie chyba nie pływa to cholerstwo?? Ale z drugiej strony mam kolejne pytanie, czy bocje przyniosły ospę ze sobą czy zaraziły się w moim akwa (stres, nowa woda, z reszta dobrze wiecie)? Z resztą ryb wszystko jest ok.
-pH ok 5
-filtracja turbofilter 350 + 3 kamienie napowietrzające(teraz 2 bo jeden wyleciał do szpitalika)
-grzałka Aquael 25w ale daje rade
-temp ok 26st
Obsada:
-11 molinezji (małe, szukam domu)
-11 neonów
-5 skalarów (wiem że za dużo ale ich zachowanie to temat na zupełnie inne forum, chodzi o rozmnażanie)
-6 gupików (na razie małe, docelowo tez do oddania)
-2 plecostromusy
-3 nieszczęsne bocje.
Najważniejsze, akwa 150l, zbiornik ustabilizowany, stoi od jakis 6m-cy
Nawoże rośliny nawozami Planta Gainer jednym ogólnym, a drugim z makroelementami, oraz Tropical Ferroakiv.
Filtracja przez watę perlonową, torf oraz węgiel aktywny.
Cotygodniowa wymiana wody ok 40%
Jeśli będziecie potrzebować to mogę podać jeszcze flore, ale to chyba nie ma az tak dużego znaczenia.
Pozdrawiam
[split] Konieczna częstsza wymiana (podmiana) wody? -
Elizabeth - 09.06.2009
A czy po ospie rybiej i kuracji należy wymienic wodę? Ostatnio podmieniłam 20 l [4 dni temu, akwa 146 l] i podaje leki [sera costapour] i nie wiem czy koniecznie muszę znów zmieniać wode? Jeśli tak, to ile?
Post został przeniesiony z innego tematu - Kejdi
paulusia9 - 09.06.2009
Z tego co wiem powinnas przefiltrować przez węgiel aktywny i jeszcze zmienić wodę, przejrzyj wypowiedzi innych, napewno gdzieś już padło to pytanie.
Pozdrawiam
tigresss - 03.07.2009
Witam, moje 3 żałobniczki zachorowały na ospę, myślę iż spowodowane jest to spadkiem temp kilka razy o 3 stopnie w ciągu nocy ( nie miałam grzałkiz termostatem ) lub zakupieniemchorej gałęzatki.
Dodałam wczoraj Costapue sery ( około 22 zł ) + witamy 6 kropel na 50 l - bezpośrednio do akwa, lub polewając pokarm. Jedna żałobniczka zdechła, była dosłownie wypłowania. Mam nadzieje, że to pomorze, i inne ryby się nie zarażą. Na wszelkiwypadek posiadam dwa rodzaje soli akwarystycznej ( zwyklą i niebieska z mikroelementami ) oraz błękit - ale ich narazie nie stosuje. Temp w akwarium 27stopani - tak nagrszea się bez grzałki przy tak upalnym dniu, lub poprzez oświetlenie. Mam nadzieje, że się wyleczą i inne rybki nie zdechną, na opak. pisze iż leczenie powtórzyć po 3 dniach.
I w związku z tym pytanie, czy witami podawać codziennie ?
Czy po zakończonym leczeniu dawać dawna profilaktycznie/zapobiegawczo ?
Czy po zakończonym leczeniu zdezynfekowac całe akwarium, czyli spuścić cała wodę ?
I czy dobrze zrobiłam wyciągając kamień z filtra podczas leczenia...
Oraz dziękuje za informacje na poprzednich stronach kawał dobrej roboty, jesli czyta to laik - jak ja. Sprzedawcy w sklpeie wcisną wszystko, łącznie z przeterminowanym jedzieniem lub za duym granulatem dla tak małych ryb.
I pytanie nieco z innej beczki, czy magnes jest pomocny w czyszczeniu szyb? jak to prawidłowo robić ? I uniknąc ataku glonow ?
ospa -
Dawid92 - 14.07.2009
Ospa jest czesto spotykana choroba, wywolana moze byc np. przez raptowna zmiane temperatury w akwarium albo podczas prznoszenia ryb (roznica temperatur)
Ryby gdy choruja na ospe,czesto sie ocieraja o glazy filtr i żwirek, i widac na nich takie biale kropki.
Mysle ze ospe mozna zwalczyc hmm.. np. sól rozpuscic w szklance wody i podac (z raz w tygodniu ) , są dostepne tez rozne preparaty przeciw tej choroby ( szczerze nic mi nie daly ) najistotniejszy sposob to ciemnosc przez dzien i noc , i nastepnie nalezy wymienic z 30 % wody i dodac soli ,sól mozna systematycznie dawac np. ja u siebie w akwa co sobote 30% wymieniam , i wtedy daje plaska lyzeczke soli na 112 l . pozdrawiam
Potraktujmy to jako jedną z licznych odpowiedzi na liczne pytania zadawane w tym temacie...
To bardzo miło z Twojej strony, ale proszę korzystać z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądać podwieszone tematy - Kejdi
RE: ospa -
bercia289 - 14.07.2009
a masz ospę czy ryby które potzrbuja słonawą wodę???
Dawid92 - 14.07.2009
niee nie mam ospy

poprostu napisalem temat o ospie

najczestrza choroba chyba.. i tak chcialem poruszyc temat,napisalem co o niej wiem
bercia289 - 14.07.2009
aha a dodajesz sól co tydzień??? wiesz, ze to moze zaszkodzic rybą które nie lubią słonawej wody