Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - MasterJapko - 15.10.2009

Jestem 12 dzien w trakcie kuracji ospy....

Ryby lecze Sera Costa med F. Lek dozuje zgodnie z zaleceniami na etykiecie. Czyli na moje akwa 150 kropel za 1 razem. Po 3 dniach kolejna dawka. i tak do 3 dni. Przez pierwsze 3 dni moja temperatura wynosila 30'C. Pozniej zmniejszylem do 28. Teraz mam 27. Obecnie wszystkie neony, mieczyki nie maja objawów. Zadnych bialych kropek, ktorymi byly cale pokryte, brak ocierania o dno. Wszystko jest elegancko. Niestety nadal 3 z 4 bocji maja kropki, a 2 widocznie ocieraja sie o dno. Co robic dalej? Dalej lac lek? W czasie tych 12 dni 2 krotnie wymieniania byla woda. raz 1/5 a w sobote 1/2. Kiedy wsadzic wegiel aktywny? Na ile czasu? Czy moze to bcy wegiel, tkroy mialem 3 tygodnie temu w filtrze, przez tydzien?

Białe drobne jakby pylki plywaja w wodzie i sa dobrze widoczne, szczegolnie wieczorem jak jest ciemno i swieci tylko akwa.

ospa - Żabcia - 16.10.2009

zakładam nowy temat z ospy podnieważ podpiełam się pod już istniejący i nikt mi nie odpowiada dlatego przekopiowałam wszystko tutaj, może ktoś mnie zauważy

Witam od soboty 10.09.09 walcze z ospą z ICHTIOSANEM podałam 1/3 opakowania na 100 litrów, po dwóch dniach powtórzyłam zalecaną dawkę i po nast.dwóch dniach również... jednak wczoraj zaczeły mi padać rybki ;/ 2 neonki zrobiły się jakieś "mętne"w kolorze i odłączyły się od stada po czym padły,teraz widzę że 3 danio leżą na dnie od czasu do czasu pływając nie wiem czy to normalne?? kosiarki zrobiły się osowiałe i leżą na filtrze, gdzie zawsze pływały żwawo po całym akwa. Widoczne kropki na ciałach ryb zniknęły po 4 dniach od zastosowaniu ICHTIOSANU jednak na 5 dzień te zgony i dziwne zachowanie ryb ;/ co robić? podmieniłam 10% wody, czy podmienić więcej?? temp. 28stopni. rybki karmione 2 x dziennie, 112 l odmulanie dna co 2 tygodnie, podmiana 30% wody przy odmulaniu. roślinność to 4 żabienice, 3 bacopa monieri, 3 nurzańce, 1 leucophal, 1 hygrofilia polysperma, 2 nadwódka, 4 ludwigia repens, filtr hailea bt 700
16.09.09
wczoraj podmieniłam kolejne 10% wody, dziś wyłowiłam kolejne neonki i jedną kosiarke ;/ nie dodawałam już żadnego preparatu. Mieczyki, ramirezy, gupiki i zmienniki plamiste czują się wyśmienicie, w każdym bądź razie pływają sobie żwawo, i gonią się jak zwykle, jedynie danio dziwnie trzymają się grupy wylegując między roślinkami na kamyczkach podpływając jedynie do jedzenia.
Co robić?? planuje jutro odmulić dno i jak zwykle wymienić jakieś 30 l wody (112l akwa) i nie wiem co robić czy dodać jeszcze tego preparatu czy już wystarczy?? i czekać na dalsze postępy?? zdechło mi już 11 neonków i 1 kosiarka
co robić poradzcie prosze!

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - Kejdi - 16.10.2009

bercia289 napisał(a):Podnieś temperaturę wody do 30 stopni i zwiększ znacznie filtrację, podawaj ichtiosan nadal.

Jaką masz obsadę???
Brecia, przepraszam ale przez przypadek skasował mi się Twój post, wstawiam więc cytat.

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - Żabcia - 16.10.2009

A więc obecnie zostały mi 1 ledwo co zipiejący neon czerwony a także kiepski kiryśnik 2 kosiarki 8 danio które też widać są nie teges ;/ dobrze czują się 2 ramirezy, 2 gupiki, 4 zmienniki plamiste oraz 2 mieczyki. Czy z taką obsadą podnieść temp do 30 stopni?? podać nadal ichtiosan... podmienic jutro o 30 l. wody?? i znów dodać preparat?? w zoologu dziś dostałam ZIELEŃ ZOOLEK nie wiem czy to to samo, ale tak samo kazali dawkować... straty już są ogromne 11 neonków i jedna kosiarka padła, boje się o pozostałe kiepskie rybki ;/
dawkować jak na opakowaniu tego zoolka tak??

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - bercia289 - 16.10.2009

ok KejdiSmile

Tak to to samoSmile i tak dozuj.
Ospa często zbiera spore żniwo, jak jest za późno rozpoznana

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - Żabcia - 17.10.2009

kurcze wydawało mi się że działałam naprawdę szybko, rano w sobotę za uwarzyłam u 3 ryb po jednej, dwóch krostkach i już lałam preparat tzn że już wtedy było za późno?? dziś odłowiłam ost.neonka a gupiczka dostała mętne oczy... zobaczymy... thx za rady i żyje nadzieją na lepsze jutro Wink

A co, gdy po 14 dniach ospa nie przeszla wszystkim? - MasterJapko - 18.10.2009

Problem jest takiego typu. Ryby mialy ospe. Wykonałem kuracje:

Lek: Costa med F

Temperatura: 30'C przez pierwsze 3 dni
28'C przez cała reszte

Podmiany wody: 1/6 po 3 dniach
1/4 po tygodniu
1/2 po 14 dniach

Neonki i mieczyki wyleczone w 95%. U kazdej z ryb znikły białe kropki, którymi były cale pokryte. Niestety 2 mieczyki nadal co jakis czas potrafia zorbic fikołka o dno.

Reszta rybek tez trzyma sie niezle. Problemem są bocje: 2 wyleczone, 2 nadal pokryte kropkami w sposob naciapany, na czarnych pasach szczegolnie widac, ocieraja sie o dno.

Dzis padl mi 1 neon inessa. Stało się to po podmianie wody. W trakcie kuracji po tygodniu prócz leku, po wymianie wody dodalem takze opakwoanie soli akwarystycznej. Po 14 dniach (czyli dzis) takze dodalem kolejne opakowanie.

Do filtra dzisiaj wsadzilem wegiel aktywny. Nie wiem czy dobrze zrobilem, skoro rybki (bocje i mieczyki) maja nadal objawy?

Prosiłbym takze o weryfikacji infromacji na temat leczenia, ktore mozna znalezc na tym forum. Im wiecej czytam, tym bardziej jestem glupi, bo jedni swoimi sposobami leczenia zaprzeczaja drugim.

Jak to jest z tą temperatura? Zwiekszac o 2'C niż normalnie? Zwiekszać do 30'C, czy do 34'C bo i takie pojawiaja sie "sposoby"?

Światło normalnie ma byc palone przez 10h? Czy ma byc calkowite zaciemnienie tak jak co niektorzy tutaj pisza na czas kwarantanny?

Podmieniac wode w czasie leczenia? Czy filtr ma dzialac? Czy tylko napowietrzac?

RE: A co, gdy po 14 dniach ospa nie przeszla wszystkim? - Kaef - 18.10.2009

Temperatura na ok 31*-32*, mocne napowietrzanie i nic więcej, żadnej soli i chemii.

RE: A co, gdy po 14 dniach ospa nie przeszla wszystkim? - MasterJapko - 18.10.2009

a filtracja? i jak z tym weglem? zostawic cyz wyjac? przez ile czasu tak meczyc te ryby?

RE: A co, gdy po 14 dniach ospa nie przeszla wszystkim? - Kaef - 18.10.2009

Filtracja na full, węgiel zostaw, powinien wchłonąć chemię z wody. Rób podmiany aby ustabilizować środowisko po tej soli. A męczyć je musisz aż do ustąpienia choroby.