Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

Ospa - polas2 - 16.12.2009

Witam jestem początkujący i każdy pisze różne rzeczy że sam już nie wiem za co się brać.
Moje akwa : 60 l grzałka 75 w , filtr Aqua Szut Turbo 750 ,
Temp. wody przed choroba 25st.C
Obsada : Bojownik syjamski , 7 neonków , 2 molinezje i zbrojnik złoty .
Wszystkie rybki maja białe kropki najwięcej ma bojownik i najgorzej się czuje siedzi ciągle nad filtrem i się nie rusza prawie. Czasem zejdzie na duł i tam poleży reszta rybek ciągle pływa.
Zauważyłem te wszystkie objawy dziś rano .
Kupiłem preparat AMC do odkażania jak mi polecił sprzedawca i
podkręciłem grzałkę na 30st.C jak pisało na ulotce .

Czy dobrze zrobiłem ? Czy jeszcze coś trzeba , może więcej podkręcić lub dodać jakiś lek ?

Proszę o poradę ...
Z góry dziękuję ..

RE: Ospa - bercia289 - 16.12.2009

zwiększ znacznie filtracje podmieniaj co drugi dzień 20 % wody nie dawaj tego leku. po tygodniu jak nie bedzie poprawy kup ichtiosam i tom podawaj

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - hommerus - 25.12.2009

Na wigilie moje neonki (8szt.) które kopiłem kilka dni temu postanowiły sobie zachorować.
[attachment=8389]
Czy to ospa ? średnio to widać na zdjęciu ale są cale w białe punkty. Co z tym robić ? Jak wiadomo sklepy są teraz pozamykane i lekarstwo prawdopodobnie będę mógł kupić dopiero w poniedziałek.Są jakieś domowe metody ? Najbardziej się martwię o zbrojniki i krewetki ale na razie chyba nie mają objawów.

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - P.Wędkarz - 25.12.2009

Witam. Mam wrażenie, że moją molinezję dopadła ospa. Ryba ma 3 plamki białe, oraz czasem ociera się o podłoże. Bardzo proszę o pomoc.

Informacje o akwa:
filtr: AQUA SZUT SUPER MINI 360
temp. wody. 26st. C.
wymiary akwa: 60x30x35
wymiana wody: od restartu nie wymieniana(od 5 dni)
akwarium niedojrzewało 2 tygodnie, ponieważ dostałem wskazówki, żeby nie wylewać całej ilości wody.(więcej info: http://www.akwaswiat.net/-63-ogolne-akwarium-amatora-d-t-15324.html post #17)
pH wody: 8

!!!!!!!!! EDIT: !!!!!!!
Nie wiem czy to mogłem tu napisać.
Zauważyłem jeszcze u wszystkich ryb, że szybko oddychają. Czy to mogą być objawy jakiejś choroby?

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - Maciej_krakow - 25.12.2009

zieleń akwarystyczna (malachitowa) wg. dawki i powinno pomóc.
buteleczka zooleku 3,5-6zł.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziele%C5%84_malachitowa
http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1234&language=PL (cena zależna od wielkości)

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - P.Wędkarz - 28.12.2009

Kupiłem ten preparat na ospę. Czy mam go wlać prosto do akwa czy przy podmianie wody?

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - hommerus - 28.12.2009

Ja u siebie kupiłem zieleń zooleku i wlałem 10ml na 100l wody. Fakt,że padło mi 5z 8 neonek ale te co zostały wyglądają lepiej Smile Krewetek i zbrojników całe szczęście ospa nie dopadła .

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - OKO50 - 29.12.2009

Podczas restartu i odławiania ryb znalazłem chorego kiryska i otoska. Kirys ma kilka bruzd na ciele ale zachowuje się normalnie, nie ociera się, je...., a otosek miał pyszczek w białych kosmykach, jerst trochę osowiały.
Siedzą w szpitalnym akwa, zrobiłem im kompiele w sera baktopur i w sumie jak by lepiej - otoskowi biały pyszczek wygląda normalnie ale u kiryska po 2-3 dniach przerwy krosty wróciły (w tych samych miejscach)
Zbiornik ma filtr, woda była zastosowana z akwarium ogólnego i wkład filtra równierz, problem w tym że nie ma w nim grzałki więc pewnie temperatura wody wynosi ze 22 *C
Co dalej mam robić?
Kuracja nie pomogła ze względu na temp?

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - mazi19882 - 01.01.2010

dlaczego duże plamy?są to plamy wielkości główki od szpilki na całej rybce miałem kiedyś taki problem ze swoimi rybkami zwalczyłem to ichtosanem w zoologicznym powinni ci powiedzieć jak zwalczyć ospe u ryb mi się udało

Nietypowo - AniaU - 05.01.2010

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post, choć na niemiły temat.
Mam zbiornik 200 l profil, dojrzały.
Obszada:
20 brzanek sumatrzańskich/mszystych
9 brzanek rekinich (jeszcze małe)
10 platynek (ktoś musi dbać o roślniny Wink)
2 malutkie plecostomusy
1 zbrojnik niebieski

Filtracja:
wewnętrzny - 600 l/godz.
zewnętrzny Eheim 2213 (ceramika, efimech, gąbka, wata)

Problem:
Od wczoraj wyciągnęłam 10 trupków. Ryby wyglądają ładnie, jedzą jak szalone i są aktywne. Łuski nie są pokryte żadnym śluzem. U jednej brzanki zauważyłam na ogonie coś jak ospę, inne nie mają żadnych objawów.
Ryby pływają normalnie, jedzą normanie, zachowują się normalnie, po czym któraś zaczyna bardzo szybko oddychać, wisi pod powierzchnią, po jakiś 20-30 minutach zaczyna pływać "wirując" i zdycha. Rekinie i glonojady mają się zupełnie dobrze, zdychają masowo brzanki i trochę mniej platynki.

Poziom azotu w wodzie jest prawidłowy. Pandemia rozpoczęła się wczoraj jednym zgonem, dzisiaj już kolejnych 10. Proszę o szybką odpowiedź, inaczej nie będzie co leczyć.

Problem 2:
Zbiornik 60 litrów.

Obsada:
10 czerwonych główek
parka kakadu
parka barwniaków albinotycznych
1 zbrojnik niebieski

Czerwone główki kupiłam niedawno. Po 5 dniach, czyli przewidywanym okresie inkubacji, dostały ospy. Pielęgniczek w ogóle to nie dotyczy (lol).

Leczenie:
Dzień 1: 5 ml błękitu, podwyższenie temperatury do 28 stopni
Dzień 2, 3, 4: 3 ml błękitu, podwyższenie temperatury do 29 stopni.

Po pierwszej dobie czerwone główki były w zasadzie czyste (nieliczne cysty). Po drugiej dobie totalny wysyp i trwa nadal. W życiu nie miałam takiej sytuacji z ospą. Zawsze było chwila moment i po sprawie. Co jest z tym pasożytem do diaska?

Co do problemu 1: w trakcie pisania zdechły kolejne 3 brzanki i dwie zaczynają się kręcić! Podmieniałam dzisiaj przed 3 godzinami 40 litrów, więc nie może chodzić o żadne zatrucie...

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi