RE: Niskie rośliny "trawniczkowe" + jak je sadzić / trawnik -
Kejdi - 04.06.2010
Sznell napisał(a):Moze od razu zrezygnowac z calego akwa? 
Może.
A może po prostu posadzić rośliny tak jak Ci się podoba, zobaczyć co z tego będzie i nie pytać innych o każdą głupotę

Ja u siebie w akwarium sadziłam niskie zwartki na pierwszym planie i długo ładnie to wyglądało. Później faktycznie porosły trochę za duże, ale zawsze można je wyrwać i oddać/sprzedać/wywalić.
Jak robisz aranż do zdjęcia to rogatek na pierwszym planie jest pomyłką, ale u mnie często było to jedyne wolne miejsce na wetknięcie kępki rogatka.
Sznell - 04.06.2010
moze
[split] Czy ten zestaw mchów byłby dobry na początek zakładania akwarium? -
Silverrro - 26.07.2010
Co polecacie na trawnik z przodu?
Moze jakieś linki?
a moze ktoś ma do oddania/sprzedania nadmiaru ?
temat został wycięty z innego jako OT.
Korzystaj z opcji SZUKAJ, jak nic nie znajdziesz to nie zaśmiecaj wątków problemami nie mającymi z nimi związku - oszczędź innym poszukiwaczom odpowiedzi czytania postów nie na temat.
Kejdi
RE: Czy ten zestaw mchów byłby dobry na początek zakładania akwarium? -
krzychu777 - 26.07.2010
zależy Jakie światło. Jak z mocniejszych to glosia, lub mały heniek. Chyba najpopularniejsze. Ewentualnie przy słabszym,można pokombinować z eleocharisami. Może blykse. Albo z "mniej wymagającymi kopiami heńka i glosi" ale to bym musiał poszukać w gazecie nazwę
Silverrro - 26.07.2010
(26.07.2010, 22:33)krzychu777 napisał(a): zależy Jakie światło. Jak z mocniejszych to glosia, lub mały heniek. Chyba najpopularniejsze. Ewentualnie przy słabszym,można pokombinować z eleocharisami. Może blykse. Albo z "mniej wymagającymi kopiami heńka i glosi" ale to bym musiał poszukać w gazecie nazwę 
Światła mam narazie 0,3 w na litr (przy mało).Coś z tym bede robił
http://www.akwaswiat.net/jaka-swietlowka-24w-dodatkowo-do-standardowej-15w-t-20797-2.html#pid193681
krzychu777 - 26.07.2010
przy takim to najmniej wymagające tylko. Nawet Sagittaria Subulata która od biedy też można zaliczyć do trawników będzie wegetować. Dodając największą pojedyncza świetlówkę jaka ci się zmieści czyli 24 waty to będziesz miał około 0,5. Niestety to za mało na heńki i glosie.
Silverrro - 27.07.2010
Krzychu a jakby wymienił te co mam w obudowie na 2x24 W i dołożył jedną 24W to wtedy 0,64W na 1 litr i byłoby oki?
krzychu777 - 27.07.2010
Myślę że tyle by już styknęło. Jednak dochodzą wtedy kolejne problemy w stylu co2. Już od tego progu zalecałbym zdecydowane podawanie gazu.
A masz 112 proste czy profil?
Silverrro - 27.07.2010
(27.07.2010, 13:15)krzychu777 napisał(a): Myślę że tyle by już styknęło. Jednak dochodzą wtedy kolejne problemy w stylu co2. Już od tego progu zalecałbym zdecydowane podawanie gazu.
A masz 112 proste czy profil?
CO2 raczej drogi koszt a nie wiem czemu boję się bimbrowi.
Podaję słynny nawóz z allegro.
Mam profil a czy to coś zmienia?
krzychu777 - 27.07.2010
tak, zmienia dużo bo nie masz akwa 112 litrów tylko około setki. Masz takie co ja. u siebie licze że jak dodam 1 24 to wyjdzie 0,6 w/l no i tak jak mówiłem. Już tyle światła wymaga co2. Stajesz przed wyborem. Albo bimbrownia ze światłem większym i glosie i heńki, albo zainwestujesz w mniej światła i spróbować sobie zrobić trawnik np z
http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2685,eleocharis-parvula-sitowie-drobne
http://www.nyzio.com/artyk/podwodny_trawnik_z_eleocharis_.htm
tu masz link do większego kuzyna parvuala.