Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Duch Amazoński - informacje dotyczące jego hodowli - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Duch Amazoński - informacje dotyczące jego hodowli (/showthread.php?tid=11319)

1 2 3 4 5 6 7

RE: Duch Amazoński - prof.Animal - 15.06.2009

Lobo77 napisał(a):tak duch to bardzo trudna ryba w utrzymaniu tak więc poczotkującym akwarystom się odradza {tylko dla profesjonalistów] A akwarium dla jednej ryby to 240l !!! tylko że te rybki są stadne i wytwarzają pomiędzy sobą pole elektryczne tak więc akwarium to jakieś 400l-1200l

Kolego co ty za herezję gadasz!? Przecież on orientuje się falami, i jeśli będzie tam drugi osobnik i też będzie wysyłał fale to one będą zdezorientowane i przestraszone co prowadzi do śmierci...

RE: Duch Amazoński - Wilczyca - 15.06.2009

Ale bzdury wygadujesz Lobo77.
Duch wcale nie jest trudny w utrzymaniu. Wystarczy mu duży baniak, dużo kryjówek i czysta woda. A karmi się go tak samo jak inne rybki. Preferuje pokarm opadający na dno i mięsny mrożony. Po za tym ta ryba nie jest stadna. Można trzymać tylko jednego osobnika w akwarium.

Cytat:w dzień i tak się go nie zobaczy bo jest to ryba o nocnym trybie życia. Można go obserwować po wyłączeniu światła w akwarium.

Można go zobaczyć w dzień gdy się wrzuci pokarm. Przynajmniej moje zawsze wypływają do pokarmu.

Cytat:Tylko trzeba uważać, bo mój duch jak był kiedyś głodny to pogryzł płetwy skalarom.

Moje duchy jeszcze żadnej z moich rybek nie zrobiły krzywdy. Ciekawe jak takie spokojne ryby mogą obgryzać inne rybki. Moje to nawet gąsienicy jeść nie chciały jak im wrzuciłam.

RE: Duch Amazoński - apri cort - 15.06.2009

Odbiegamy od meritum: podstawowa sprawa, po co wpuszczać do niedużego akwa dużą rybę? Będzie się o ścianki obijać i tyle pożytku. W akwa o długości 2-3m to ma jakiś sens, jak sobie duch przdefiluje przez taki zbiornik to jest na co popatrzeć. A tak? Trochę przerost formy nad treścią. To tak jak trzymanie pawiookich w 160l.

RE: Duch Amazoński - Kejdi - 15.06.2009

apri cort napisał(a):To tak jak trzymanie pawiookich w 160l.
Albo dużych zbrojników.
Kiedy przenosisz ryby do 240 l ?
Trochę długo Ci się to przeciąga.

To do mnie ta uwaga, jak rozumiem... Niestety, muszą poczekać do połowy sierpnia. Ale jak poczekają, a nie wątpię, bo na razie nie ma konfliktów i strat, to się w końcu doczekają. Nie chcę postawić zbiornika i wyjechać na 6 tygodni, zostawiając go pod opieką.

RE: Duch Amazoński - Kejdi - 15.06.2009

apri cort napisał(a):To do mnie ta uwaga, jak rozumiem... Niestety, muszą poczekać do połowy sierpnia. Ale jak poczekają, a nie wątpię, bo na razie nie ma konfliktów i strat, to się w końcu doczekają.
Po tak długim oczekiwaniu w końcu się pewnie doczekają. Jeśli jednak nie masz pewności czy pomysł wypali to oddałaj ryby żeby się nie męczyły przez dłuższe odwlekanie. Zdawanie sobie sprawy ze złych warunków dla ryb to jeszcze nie wszystko.
apri cort napisał(a):Nie chcę postawić zbiornika i wyjechać na 6 tygodni, zostawiając go pod opieką.
Mam rozumieć, że 160 l wzięłabyś ze sobą ? Wink

Chętnie bym wzieła, wierz mi. Pomysł wypali, po prostu czasem priorytety się zmieniają. Ale jeśli już mam kubeł, korzenie się moczą od kilku miesięcy, mam wór liści debowych i dwa wiadra piachu, to nie mam wyjścia, muszę to wszystko w końcu do akwa wrzucić. A póki co warunki staram się zapewnić jak najlepsze i monitoruję zachowania ryb, jakby były jakieś ostre spięcia to na pewno bym im znalazła nowy dom, ale póki co jest spokój, żadnych strat.

RE: Duch Amazoński - prof.Animal - 15.06.2009

Hehehe apri została wymaglowana, a co planujesz zrobić w 240l czarne wody?

Duch Amazoński - Kitkat - 29.11.2009

Witam!

Posiadam tą rybkę w moim akwa. Mam pytanie, czy to normalne że Duch chowa się w korzeniu, przez cały dzień??
Zaraz się wysypią posty że nie mogę mieć tej rybki pewnie dlatego prostuje, mam ją chwilowo Smile

RE: Duch Amazoński - mattoid - 29.11.2009

Czy Ty wiesz do jakich rozmiarów rośnie ta ryba i jakie ma wymagania?