Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obsada dla początkującego 100l standard - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Obsada dla początkującego 100l standard (/showthread.php?tid=26885)

1 2 3 4

RE: Obsada dla początkującego 100l standard - stas - 01.05.2011

no to jeszcze masz dużo czasu na obeznanie się z tematem a do tego czasu sama jeszcze 100 razy będziesz mieszać z obsadą akwarium aż w końcu wybierzesz swoją bez niczyjej pomocySmile tak jest najczęściejBig Grin

RE: Obsada dla początkującego 100l standard - carlina - 01.05.2011

Pewnie tak, zawsze długo się zastanawiam, ale dobre jest to, że jak już wybiorę, to jestem bardzo zadowolona Smile Mógłbyś mi poradzić jaki sprzęt powinnam mieć zakupiony? Oczywiście oprócz samego akwarium + pokrywa (świetlówki pewnie 2*18W, czyli standard), filtra (zewnętrzny, ale jeszcze nie zdecydowałam jakiej firmy), grzałki z termostatem (prawdopodbnie 100W), termometru? Bo będę teraz w Polsce na jakiś czas i chcę już część kupić, łatwiej mojemu portwelowi będzie częściowo dokupywać sprzęt, niż na raz wszystko. Nie chcę też kupić masy niepotrzebnych rzeczy, a wiadomo, że sprzedawcy czase niestety wszystko chcą wcisnąć.

wiesz co? myślę że wszystko najlepiej kupić na allegro,tam pewnie są dobre oferty co do sprzętu akwarystycznego i pewnie najtańsze, A co do rad to powiem ci szczerze że nie lubię doradzać w takich sprawach bo różnie ktoś trafi z zakupem i pózniej będzie mnie wyklinałSmile mogę ci jedynie napisać co ja mam i czy jest dobreSmile kup zwykły termometr wewnętrzny do akwarium,nie ma co cudowaćSmile grzałkę to powiem ci z termostatem ale jaką? ja grzałki nie posiadam bo w domu mam ciepło i w lecie muszę wodę schładzać.Ale gdy ty też masz ciepełko w domu to grzałkę możesz w razie czego kupić na końcu bo gdy zalejesz akwarium to przez 3-4 tyg musi ono i tak dojrzewać bez rybek a ty wtedy zobaczysz jaką będziesz mieć temp w akwarium np przez tydzień,bo może okazać się że też grzałka będzie ci zbędnaWink Gdy kupisz pokrywę z oświetleniem to z całą pewnością świetlówki będziesz musiała wymienić bo dają przeważnie zwykłe badziewie ja gdy miałem dwie świetlówki to jedną kupiłem philips aquarelle a drugą osram 865 barwa dzienna.Filtr,ja w swoim 112L posiadam tetra tec ex700 są różne opinie na temat tych filtrów ale ja na swój narzekać nie mogę a mam go już ponad 3 lata do dziś chodzi bezawaryjnie i cicho to na razie tyle ode mnieSmile

Z grzałką właśnie zobaczę, bo mam mieszkanie bardzo ciepłe, w zimie często w ogóle ogrzewać nie muszę, a w lato znajomi narzekają, że imprezy tylko balkonowe możemy robić, tak gorąco jest. Muszę poza tym jeszcze zadzwonić do spółdzielni, żeby mi dali namiary skąd wodę mam i jakie ma parametry, bo to też będzie bardzo pomocne przy wyborze ryb. A z tymi świetlówkami to się domyślałam, dlatego też nie chcę kupować akawrium z zestawem ze sklepu/allegro, bo badziewie często dają w środek, chyba, że od jakiegoś akwarysty to spoko. Ja myślałam o filtrze JTB e900, ale tak na prawdę zanim zakupię jakikolwiek zamierzam przeszukać dokładnie internet. Wiem, że będzie zewnętrzny i nie chcę, a raczej nie będę mogła wydać na niego więcej niż 250zł, myślałam też o używanym, ale powstaje ryzyko braku gwarancji. Coż, zobaczymy. Póki co czytam, czytam, czytam.

ale w sklepie akwarystycznym też do pokrywy z oświetleniem dają to samo badziewieSmile robią te okrywy firmy które nie patrzą czy tych świetlówek jet wystarczająco byle by świeciłoSmile tak że świetlówki trzeba kupić osobno Tak patrze jesteś z trójmiasta do morza blisko to może ławice małych śledzi? Wink

RE: Obsada dla początkującego 100l standard - wisnia0384 - 01.05.2011

(01.05.2011, 19:08)stas napisał(a):  ale w sklepie akwarystycznym też do pokrywy z oświetleniem dają to samo badziewieSmile robią te okrywy firmy które nie patrzą czy tych świetlówek jet wystarczająco byle by świeciłoSmile tak że świetlówki trzeba kupić osobno Tak patrze jesteś z trójmiasta do morza blisko to może ławice małych śledzi? Wink

Ja na tych badziewnych świetlówkach można z powodzeniem hodować rośliny. Ja nie widzę sensu wywalania 50PLN na świetlówkę firmową do akwarium. Te badziewne philipsy przecież mają 6500K i lumenów też w normie. Zamiast kupować specjalistyczne lepiej od razu zainwestować w dodatkowe świetlówki bo na 2x18W oczywiście jak się ma zamiar hodować te bardziej wymagające roślinki bo przy 2x18 jest mnóstwo pięknych gatunków które z powodzeniem pociągnąWink

pewnie że lepiej dołożyć trzecią świetlówkę,to najlepsze rozwiązanie a czy warto kupować firmowe świetlówki? myślę że tak,też miałem zwykłe te co dają w sklepie do pokrywy rośliny rosły bo rosły,ale gdy je zmieniłem rosły o wiele lepiej a koszt to około 35-40zł. Jako podłoże może być zwykły żwir rośliny będą rosły,ale gdy pod ten żwir dasz ziemię będą rosły jeszcze lepiej

(01.05.2011, 19:08)stas napisał(a):  Tak patrze jesteś z trójmiasta do morza blisko to może ławice małych śledzi? Wink
Śledzi? Brzmi śmiesznie Smile Nie no, raczej poszukam na plaży kamieni, do lasu się przejdę po korzeń, może jeśli zdecyduję się na piach to trochę podkradnę, ale śledzie? Pierwsze słyszę, google też po wpisaniu "śledzie akwariowe" głupieje, są wogóle takie?

Big Grin te śledzie to żart nie przypuszczałem, że wezmiesz to na poważnieBig Grin ale jak będziesz brać jakieś korzenie z lasu to pamiętaj, że nie mogą to być korzenie z drzew iglastych

RE: Obsada dla początkującego 100l standard - theng - 01.05.2011

(01.05.2011, 16:04)carlina napisał(a):  Podana obsada thenga mi się podoba najbardziej ze wszystkich jakie znalazłam i póki co zostaje. Trochę terenowi misz-masz, ale myślę, że jak na początek to dobry wybór.
Zwinnik Blehera max.20 szt.
Platka 1+2
Otosek 6-8 szt.
krewetki Red Chery xx szt.
Aż się miło mi zrobiło Smile. Pytasz jakie platki. Jeśli chodzi o kolorystykę, to te które Ci się bardziej podobają. Jeden samiec i dwie samiczki. Co do ilości zwinnika, to zacznij od 15-16 i zobacz jak się prezentują. Łatwiej dokupić kilka niż potem łapać je w zarośniętym akwa, żeby oddać.