Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
czy welonki to ryby labiryntowe ? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: czy welonki to ryby labiryntowe ? (/showthread.php?tid=6750)

1 2 3 4 5 6 7

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - strojter - 19.10.2008

Nie zawsze si.ę to sprawdza

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - PietroPLsz - 19.10.2008

nie zawsze się to sprawdza; ta zasada jest bez sensu; kretynizm i bezsens. Częste teksty o zasadzie określenia ile mniej więcej wsadzić ryb do baniaka....tylko dlaczego nikt nie pisze dlaczego bez sensu?. Niektóre ryby wymagają bardzo dużych zbiorników bo są to ryby duże i ruchliwe, więc mają ustalony swój minimalny litraż...ok.....ale mniejsze rybki i na dodatek spokojniejsze można spokojnie podpiąć pod tą regułę....

Bo widzisz.W 200l możesz mieć neonków ze 120, czyli 360cm/ 200l, a takich np. paletek z 5-6, czyli załóżmy 125cm/200l

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - PietroPLsz - 19.10.2008

No to o tym mówie, tylko dlaczego nawet debile mają przekonanie, że ta zasada jest bez sensu?? Bez tego, to według czego mieli byśmy określać ile ryb do jakiegoś tam baniaka?

1.Debile tak mówią, bo słyszą to od innych
2.Na to składa się wiele czynników.M in. wielkośc, terytoraialność, przemiana materii i inne

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - dr.puniszman - 19.10.2008

ja tam wychodze z załozenia ze lepiej mieć mniej ryb niż za duzo Smile i taka jest prawda tym wieksze akwarium tym lepiej dla rybek Wink ja mam np 216l-5skalarów 4gupiki 3 glonojady(zbrojownik niebieski) 3 kiryski spiżowe 3 kosiarki i brzanke rekinią ale tą przygarnołem i sobie żyje Smile

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - amidar - 19.10.2008

Ok. Wycofuje sie z 60l na 2 dorosle welonki. Macie racje. Przy czym spotkalem sie z jeszcze jednym przelicznikiem i wydaje mi sie on sluszny przy czym nie mowi nic o ilosci obsady. Z grubsza akwarium powinno miec dlugosc minimum 3x dlugosci najwiekszej ryby a wysokosc i glebokosc 2x dlugosc ryby. Przy czym sprawdzac sie to moze przy wiekszych osobnikach ale nie przy np neonach. Co myslicie o tak postawionym problemie ?

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - apri cort - 19.10.2008

A te welonki to żyją jeszcze czy się umarynowały we własnym moczu??

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - zeed - 19.10.2008

żyją żyją jutro kupie albo filtr albo napowietrzacz a na akwarium jeszcze trochę muszę doskładać
bomboszek kupiłem niegazowaną żywiecki 5 l i tej dolewam Smile

RE: czy welonki to ryby labiryntowe ? - apri cort - 19.10.2008

No cud mniemany! Mam nadzieję, że te zakupy już niedługo... A nie myślałeś, żeby oddać te biedaki do sklepu? Jak się dorobisz akwarium i sprzętu, to wtedy o rybach pomyśl, a nie odwrotnie...