RE: Filtr JBL e 900. -
onem - 15.03.2009
Witam
Też jestem posiadaczem tego filtra.Jak chodzi o cichość pracy to potwierdzam że naprawde tzeba sie dobrze wsłuchać żeby go usłyszeć.
Poczatkowa wydajność lepiej niz wzorowa(problem z wirówką ale udało sie go ustawić.)
obecnie zauwazam jednak znaczny spadek tej wydajności.Pożadne czyszczenie filtra i przewodów raczej nie zmieniły niczego prawdopodobnie pujdzie do serwisu chyba ze ktos mnie przekona iz tak powinno być.
Przy okazji czyszczenia nie zauwazyłem problemów z nieszczelnościa ale moze nie wiedzalem o takiej sytuacji i nie zwróciłem na to uwagi.
laik - 16.03.2009
Witam! Od tygodnia mam taki sam filtr i totalna klapa. Brudzi okropnie. W wodzie unoszą się widoczne gołym okiem paprochy. Zastosowałam uszczelki i nie ma poprawy. Zastanawiam się czy wkłady nie są do kitu.
Bardzo proszę nie cytować w całości tak długich postów - Kejdi
tiger_zaby - 16.03.2009
laik napisał(a):Witam! Od tygodnia mam taki sam filtr i totalna klapa. Brudzi okropnie. W wodzie unoszą się widoczne gołym okiem paprochy. Zastosowałam uszczelki i nie ma poprawy. Zastanawiam się czy wkłady nie są do kitu.
Bardzo proszę nie cytować w całości tak długich postów - Kejdi
Zwłaszcza jak jedzenie (płatki) wpadną do rurki zasysającej to zaraz wylatują, prawda??
U mnie teraz tego problemu nie ma ale zastosowałem w miejsce gąbek prefiltra tzn. pod tą gąbkę dałem włókninę, którą nawija się na te bolce z filtrów wewnętrznych.
Spróbuj tego i odp. A jak z głośnością?
laik - 14.04.2009
Poczekam jeszcze tydzień i jeśli nie będzie poprawy, to zastosuję inne wkłady. Filtr jest w sumie cichy.
Proszę nie wplątywać swojej wypowiedzi w cytaty innych bo dojdzie do niepotrzebnych nieporozumień.Proszę nie cytować tak długich postów. 
tatuncio2009 - 14.04.2009
A ja sie ciesze ze nie kupilem tego jbla.Wlasnie kilka dni przed pojawieniem sie ich u importera we wrocku postanowilem kupic AquaSzuta aquasilenta 4 mimo ze gosc namawial mnie usilnie na jbla.Teraz nie zaluje ani troche.Faktem jest ze trafilem na wadliwa sztuke bo podczas przechylania lekko przeciekal,ale wyslalem meila do serwisu,kazali wyslac jesli jestem spoza wrocka,a naprawa trwalaby wtedy pare dni,a ze mieszkam we wrocku to podjechalem do firmy i naprawili mi na miejscu wymieniajac gorna czesc glowicy poniewaz tamta byla gdziec peknieta wewnatrz i stad byl wyciek.Od tamtej chwili jest ok. A chodzi bardzo cicho.Aha,moj UniMax 250 jaki mialem 4 lata zaczal lekko buczec dopiero po ponad 3 latach,a sprawowal sie przez ten czas super,zero przeciekow i w ogole.
Tak wiec nie rozumiem was.Polecacie sobie glownie sprzet zagraniczny,ponoc lepszy od krajowego,ale co do gwarancji to jest juz inna sprawa.Poprostu trwa to przy reklamowaniu "obcego"sprzetu duzo dluzej,i wiem to nie tylko ze swojego doswiadczenia.
Znacie przyslowie? Cudze chwalicie,Swego nie znacie!!!
Wole krajowy sprzet od zagranicznego syfu(kilka mialem lacznie z tetra ex700 i wewn penn-plaxem cescede 300),,ktorym sie tak podniecacie i goraco polecacie.
laik - 22.04.2009
tatuncio2009 napisał(a):A ja sie ciesze ze nie kupilem tego jbla.Wlasnie kilka dni przed pojawieniem sie ich u importera we wrocku postanowilem kupic AquaSzuta aquasilenta 4 mimo ze gosc namawial mnie usilnie na jbla.Teraz nie zaluje ani troche.Faktem jest ze trafilem na wadliwa sztuke bo podczas przechylania lekko przeciekal,ale wyslalem meila do serwisu,kazali wyslac jesli jestem spoza wrocka,a naprawa trwalaby wtedy pare dni,a ze mieszkam we wrocku to podjechalem do firmy i naprawili mi na miejscu wymieniajac gorna czesc glowicy poniewaz tamta byla gdziec peknieta wewnatrz i stad byl wyciek.Od tamtej chwili jest ok. A chodzi bardzo cicho.Aha,moj UniMax 250 jaki mialem 4 lata zaczal lekko buczec dopiero po ponad 3 latach,a sprawowal sie przez ten czas super,zero przeciekow i w ogole.
Tak wiec nie rozumiem was.Polecacie sobie glownie sprzet zagraniczny,ponoc lepszy od krajowego,ale co do gwarancji to jest juz inna sprawa.Poprostu trwa to przy reklamowaniu "obcego"sprzetu duzo dluzej,i wiem to nie tylko ze swojego doswiadczenia.
Znacie przyslowie? Cudze chwalicie,Swego nie znacie!!!
Wole krajowy sprzet od zagranicznego syfu(kilka mialem lacznie z tetra ex700 i wewn penn-plaxem cescede 300),,ktorym sie tak podniecacie i goraco polecacie.
Zgadzam się z Tobą. Swojego JBL e 900 pogoniłem po tygodniu. kupiłem Unimax 250 i jest ogromna różnica na plus. Polecam ten filtr.
witek_1308 - 18.10.2009
witam,
prosze o porade osoby ktore walczyly z tym filtrem - ciekawy jestem jak tam rezulaltaty, bo nie wszyscy napisali? czy udalo sie wszystkim rozwiazac problemy z czystoscia wody?
Moja woda po prawie 3 tyg nie jest krystaliczna (a tego bym oczekiwal), widac te wirujace paprochy i nie wiem jak to ostatecznie rozwiazac? Uszczelki, modyfikacja wkladow czy cos jeszcze?
Akwa ma 210 l puste czyli wody w tym pewnie bedzie ze 190l max nawet moze mniej, wiec e900 powinien dac rade. Bede wdzieczny za pomoc.
tiger_zaby - 18.10.2009
Witam ponownie w wątku.
Tak więć w tamtym tygodniu musiałem już otworzyć i przeczyścić filtr bo woda leciał a z niego dosyć słabo, chociaż myślę, że jeszcze misiąc mógłby pociągnąć.
http://tigerzaby.fotosik.pl/albumy/696374.html
W tym albumie macie zdjęcia zrobione podczas otwierania, po kolei wraz z wkładaniem nowych wkładów (co wkładam w kosze).
W dwóch dolnych koszach jest ceramika do połowy i standardowegąbki z przekładkami z włókniny.
Na drugim zdjęciu widać jedną uszczelkę trochę się przesunęła, a druga przyssała się do części z silnikiem. Bez tych gumek zasysane paprochy od razu wpadały to wirnika i wracały do wody, co można było stwierdzić po kawałkach nie czystości. Jaki dokładnie to był procent nie wiadomo.
Uszczelka ta ma około 2 mm grubości i filtr zamyka się z leciutkim oporem, nic nie przecieka, szczelny w 100%.
Jak widać gąbki i włóknina mocno zabrudzone, ale i tak cały syf widać było dopiero przy płukaniu gąbek, jak dla mnie tego było od groma.
Pod gąbkami prefiltra, też jest włóknina.
Należy uważać, aby podczas mycia, komory wirnika nie zgubić gumek łożyskowych.
Przewody filtra czyści się stosunkowo łatwo wystarczyła linka i na końcu przywiązałem supłem kawałek włókniny, węże po takim zabiegu jak nowe.
Po włączeniu filtra, mimo tylu medii filtracyjnych zwłaszcza włókniny w 112 l akwarium żwawy przepływ wody.
Filtr mam od lutego i jego głośność nie jest już dla mnie nieznośna, możliwe że była z powodów czysto subiektywnych.
Buczenie filtra dobrze odpowietrzonego co ważne, spowodowane było u mnie z powodu budowy szafki, tzn. gołe węże filtra gdy dotykały tylnej płyty komody, powodowały słyszalne wibracje w które wpadała szafka.
Pomocne okazały się izolacje dla rur ogrzewania centralnego.
Po tych kilku miesiącach użytkowania (choć nie mam porównania co do innych kubłów) w tym momencie jestem bardzo zadowolony z filtra, bo spełnia swoje zadania, tzn. woda kryształ, parametry nie skaczą, pracuje bezawaryjnie, bez jakichkolwiek nieszczelności oraz bardzo długie czasy bez ingerencji.
Mam nadzieję, iż coś pomogłem.
Mystik - 18.10.2009
tiger_zaby napisał(a):Na drugim zdjęciu widać jedną uszczelkę trochę się przesunęła, a druga przyssała się do części z silnikiem. Bez tych gumek zasysane paprochy od razu wpadały to wirnika i wracały do wody, co można było stwierdzić po kawałkach nie czystości. Jaki dokładnie to był procent nie wiadomo.
Uszczelka ta ma około 2 mm grubości i filtr zamyka się z leciutkim oporem, nic nie przecieka, szczelny w 100%.
A z czego masz tę uszczelkę? Z czego ją zrobiłeś? Jak rozumiem są to dwie długie uszczelki ułożone w poprzek filtra?
pozdrawiam
PS. Też mnie trochę denerwują paprochy w mojej 700-
tiger_zaby - 18.10.2009
Mystik napisał(a):tiger_zaby napisał(a):Na drugim zdjęciu widać jedną uszczelkę trochę się przesunęła, a druga przyssała się do części z silnikiem. Bez tych gumek zasysane paprochy od razu wpadały to wirnika i wracały do wody, co można było stwierdzić po kawałkach nie czystości. Jaki dokładnie to był procent nie wiadomo.
A z czego masz tę uszczelkę? Z czego ją zrobiłeś? Jak rozumiem są to dwie długie uszczelki ułożone w poprzek filtra?
pozdrawiam
PS. Też mnie trochę denerwują paprochy w mojej 700-
Jest to dętka rowerowa pocięta, dwie warstwy tylko porządnie wygotowana. Możesz zastosować równie dobrze coś innego ważne aby było trochę miękkie, ponieważ pomiędzy twardym plastikiem nie ma 100 % szczelności. Możesz też zrobić coś takiego z silikonu akwarystycznego, tylko potrzebujesz jakiejś formy do zaschnięcia i potrwa to przez czas schnięcia.