RE: Ospa -
bodeek - 13.01.2010
sól do paletek ?? napewno skuteczne leczenie jeszcze troszkę wybielacza i napewno ospa zniknie !!!
to nie do was na poczatku watka jest jakiś agregat co paletki solą leczy
Chory Neonek -
alien635 - 16.01.2010
Kupiłem ostatnio parę Neonków Inessa i jednemu po jakimś czasie wyskoczyły białe plamy na całym ciele. Po jakimś czasie całkowicie przestał się poruszać (pływał z prądem filtra) i padł. Dzisiaj zauważyłem , że kolejny Neonek ma dwie białe dosyć wyraźne kropki po dwóch stronach ciała w pobliżu głowy. A jeszcze jeden siedzi ciągle w kokosie. Co mam robić? Mieszkam w małej miejscowości i w zoologicznym są tylko produkty tropicala. Jak padł neonek to wlałem MFC bo nic więcej nie mam.Kupić jeszcze ichtiosan?
Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi
RE: Chory Neonek -
peter10 - 16.01.2010
Ospa
http://www.akwaswiat.net/tutaj-zadajemy-pytania-dotyczace-leczenia-ospy-t-4077.html
RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! -
toomeka@wp.pl - 17.01.2010
P.Wędkarz napisał(a):Witam. Mam wrażenie, że moją molinezję dopadła ospa. Ryba ma 3 plamki białe, oraz czasem ociera się o podłoże. Bardzo proszę o pomoc.
Informacje o akwa:
filtr: AQUA SZUT SUPER MINI 360
temp. wody. 26st. C.
wymiary akwa: 60x30x35
wymiana wody: od restartu nie wymieniana(od 5 dni)
akwarium niedojrzewało 2 tygodnie, ponieważ dostałem wskazówki, żeby nie wylewać całej ilości wody.(więcej info: http://www.akwaswiat.net/-63-ogolne-akwarium-amatora-d-t-15324.html post #17)
pH wody: 8
!!!!!!!!! EDIT: !!!!!!!
Nie wiem czy to mogłem tu napisać.
Zauważyłem jeszcze u wszystkich ryb, że szybko oddychają. Czy to mogą być objawy jakiejś choroby?
Ja miałem ospę ale szybkiego oddychania nie zauważyłem. Zrobiłem kąpiel krótkotrwałą w środku tropical ichtio podniosłem temperaturę potem podmiana duża wody i ok aczkolwiek straty małe były w rybkach bo temperatury nie wytrzymały.
alien635 - 17.01.2010
Czyli co? Mam wlać Ichtiosan i podwyzszyć temp?
peter10 - 17.01.2010
Tak...
toomeka@wp.pl - 17.01.2010
Poszukaj w internecie i poczytaj. Sugeruj się maksymalną temperaturą jaką mogą wytrzymać Twoje rybki i roślinki i do dzieła. Nie musisz odstawiać do innego akwarium jak w wielu przypadkach piszą. Bez sensu. To jest ciężka choroba i ja leczyłem ją w głównym. Zresztą poczytasz to załapiesz o co biega. POWODZENIA. Czym szybciej ją się wyłapie tym lepiej.
ras13 - 22.01.2010
Mam problem z samica ramirezy. ma kilka białych kropek na płetwach. Nie ociera się! Ale jest osowiała i nie je. trwa to 3 dni. Myślicie, że to może być ospa? Chciałem wrzócić zdjęcia ale nie mój aparat nie chce złapać ostrości wystarczająco. Inne ryby w porządku. Póki co podniosłem temperature. Mam wrażenie, że oddycha szybciej. Nie chce stosować na razie leków póki nie mam pewności ze wzgledu naa krewetki. Jedna ma jajka. podpowiedzcie coś.
BaNaNeK - 22.01.2010
Skoro oddycha szybciej, nie chce jeść, jest osowiała, to możliwe, że jest to ospa. Gdybyś już musiał stosować lek to polecam ""Zieleń"" z Zooleku. Mój bojek po 2 dniach nie ma już ani jednej plamki.
toomeka@wp.pl - 22.01.2010
Z tą zielenią malachitową to różnie podobno jest a jak ja szukałem jaki środek najlepszy to raczej górował ichtio a sól akwarystyczna nić mi nie pomagała jedynie ichtio. co do osowiałości to niekoniecznie bo moje bocje jak kiedyś miałem całe pokryło w 2 dni a latały jak dzikie

o krewetki się nie bój. Tak ostrzegają a mnie wszystkie przeżyły i to po naprawdę sporej ilości tej chemii