Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

RE: Bocje wspaniałe - Jokeru - 03.02.2010

Ospa. Bocje często chorują. Podnieś temp do 32'C i dopilnuj, żeby nie spadała bo będziesz mieć nawrót.

RE: Bocje wspaniałe - HELL BOY - 03.02.2010

A jaką pojemność ma akwarium?
99% ospa 1% pleśniawka? ale raczej ospa.

RE: Bocje wspaniałe - toomeka@wp.pl - 04.02.2010

Jokeru napisał(a):Ospa. Bocje często chorują. Podnieś temp do 32'C i dopilnuj, żeby nie spadała bo będziesz mieć nawrót.

z kosiarkami może się już pożegnać, z większością neonków też. Wybierz maksymalną temp. jaką wytrzymają Ci rybki oraz roślinki i działaj nie według przepisu tylko 3 krotna dawka leku typu ichtio krótka kąpiel max 8h i podmiana wody około 1/2 zbiornika a potem temperatura utrzymywana i zalecane dawki i tak z trzy cztery dni i kulorzęsek powinien zniknąć. Sam to przerabiałem 3 razy i zawsze pomagało choć trupy były ale nieliczne. Po całej terapii odnowa biologiczna dla ryb Smile

Ospa rybia - radzio114 - 05.02.2010

Ok. tydzień temu wieczorem kiedy obserwowałem rybki zobaczyłem na dwóch neonkach i samcu gupika po 4-6 białych kropek. Szybko włączyłem kompa i szukam, znalazłem że to ospa Sad .
Przeczytałem ża leczy się nią Ichtiosanem czy jakoś tak.
Poleciałem do zoologika i pocałowałem klamke 5 minut wcześniej zamknęli.
Przez całą noc nie spałem. Rano pędem znowu poleciałem do sklepu a sprzedawczyni zrobiła wielkie oczy co to ten ICHTIOSTAN. Ja jej tłumacze cze to środek na ospę.
Po po pół godziny tłumaczenia skapowała i przymomniało jej się że mają .
Zapłaciłem 5,90. W domu zacząłem go stosować jak było tam na opakowaniu.
Już po 3-4 dniach plamki zaczęły znikać , o mało nie sikałem ze szczęścia Tongue . Po ok. tygodniu juz nie było nic.
Po kilku dniach urodziły mi się gupiczki Big Grin. I cała przygoda skończyła się wyzdrowieniem wszystkich rybek Big Grin.
Pozdrawiam Radek

Tematy zostały połączone - dziękujemy za podzielenie się doświadczeniem. -Olek.

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - brykAs - 05.02.2010

Witajcie

zaobserwowałem dziś u kilku rybek białe plamki na ciele - pewnie ospa
mam
5x neonek
5x żałobnice
5x kirysek pstry
3x molinezja żołta
3x molinezja czarna
1x bojownik

jaką max temperaturę mogę dla nich ustawić aby ponieść jak najmniejsze straty ??

czy lepiej nie bawić się temperaturą tylko wlać ichtiosan albo MFC (co lepsze) ??

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - febra2005 - 06.02.2010

witam posiadam akwarium 240l no i mnie tez zaatakowała ospa i chyba pleśniawka bo 2 molinezje maja nalot na głowie. dzisiaj wlałam do baniaka zieleń ,bo mieszkam w małej miejscowosci i tylko to było . napiszcie mi czy to wystarczy bo tak kocham te moje rybcie że mi serce pęka jak je widze takie.Sad po wlaniu tego środka woda zrobiła mi sie bardzo metna pomóżcie uratowac mi moje maluchy pozdrawiam

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - brykAs - 08.02.2010

brykAs napisał(a):jaką max temperaturę mogę dla nich ustawić aby ponieść jak najmniejsze straty ??

czy lepiej nie bawić się temperaturą tylko wlać ichtiosan albo MFC (co lepsze) ??

Sam odpowiem na swoje pytanie, bo po kilku dniach jestem mądrzejszy.

temp z 25 na 30*
napowietrzanie
zieleń zooleka wg instrukcji na opakowaniu

po 2 dniach znikły kropki na prawie wszystkich zainfekowanych rybkach (głowny wysyp był na żałobnicach). obecnie jest 3 dzień kuracji i jedynie bojownik pozostaje zainfekowany ale już o wiele mniej niż na początku. narazie obeszło się bez ofiar, choć rybki kiryski sa troche nieswoje - bardziej ospałe.

mam zamiar pociągnąć z temperaturą do piątku i drugiej dawki zieleni a potem stopniowo zmniejszać.

PYTANIE: czy nie za długo będę utrzymywał temperaturę ???

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - bercia289 - 08.02.2010

Nie, za długo.
Co do temperatury, ospę leczymy w 31 stopniach. Ten jeden stopień ma dużą wartość, ponieważ, dopiero od 31 stopni kulorzęsek odpuszcza sobie i ryby wtedy zaczynają się bronić.
Niby tylko jeden stopień ale dużo można zyskać Smile

RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! - febra2005 - 09.02.2010

a rybki wytrzymaja taka temperaturę ? bo jak mam 28 to juz pływaja jak oszalałe troszke sie boje z ta temperaturą ale jeżli trzeba to tak zrobię pozrdawiam

ospa, bezskuteczne leczenie - Infanati - 17.02.2010

Witam, jestem pewna, że wiele osob juz pytało o leczenie ospy. Sama znalazłam w internecie wiele takich wątków i zastosowałam się do rad.
Podniosłam temperature do 32 i użyłam zieleni, leczenie trwa mniej wiecej od srody zeszłego tygodnia i jestem przerazona brakiem jakichkolwiek efektów. Ryby mają coraz wiecej kropek o coraz gorzej się czują. Proszę, pomożcie, już nie wiem jak leczyć!

Tematy zostały połączone, proszę używać opcji szukaj.
Bercia289