Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

rybki nie pobierają pokarmu [kulorzęsek] PILNE - daria_sz - 10.03.2010

Mam akwarium 54l profil
filtr tetratec in 600
napowietrzacz i grzałka dopasowane do akwa
oświetlenie 1x15W [12h] + 2x11W [6h]
żwir bazaltowy średni
wystrój: duża ozdoba - wrak statku i korzeń
flora: głównie mchy i wątrobowce

Akwarium nie jest jeszcze w pełni dojrzałe.
23 lutego robiłam restart. Akwarium zalałam w 100% wodą odstałą 24h. Minęły dopiero 2 tygodnie. Woda przejrzysta, ale nie idealna. Jest w niej pełno tak jakby "kurzu". Łatwo osadzają się glony na mchu i ściankach akwa, itp.
Temperatura od ok 10 dni stale na poziomie 28-29 stopni. Próbowałam podnieść do 30, ale ryby, zwłaszcza bocje i kirysy źle to znosiły, nie ruszały się, silnie dyszały.
Wodę w akwarium silnie napowietrzam. Pompka i filtr dają z siebie wszystko.
Podmiankę wody ok 15-20% robiłam już dwukrotnie. Za każdym razem odmulałam dno, czyściłam filtr i szyby akwa, gąbki filtracyjne przepłukiwałam w odlanej wodzie i zalewałam do pełna kranówą.
Rybki początkowo leczyłam MFC - 1 dawka, ale, że nie byłam pewna ważności środka (częściowo zdarta etykieta), przerzuciłam się na zieleń zoolka

fauna:
2x pielęgniczka Ramireza (2 samce niestety)
1x zwinnik czronousty (reszta snęła...)
1x zbrojnik niebieski
4x kirysek panda
4x mała bocja (3x pęgowana, 1x siatkowana)
3x piskorek

Rybki chorują na ospę rybią. Kulorzęska przyniosłam ze sklepu zoologicznego wraz z neonami. Choroba zabrała już 7 neonów, 2 zwinniki i 1 ramirezkę. Spośród pozostałych ryb tylko 2 wyglądają na chore. Zwinnik jest cały obsypany kropkami, jedna ramirezka ma jeszcze kilka sztuk kropek na płetwach. Obie nie przyjmują pokarmu. Ramirezka czasami coś od niechcenia dziobnie, ale zaraz wypluwa. Podaję im Supervit Tropicala. Obie są mało ruchliwe, przebywają głównie przy dnie.
Reszta ryb wolna jest od pasożyta, nie ma widocznych kropek. Pokarm pobierają normalnie, są w miarę ruchliwe, jak na tak wysoką temperaturę. Kirysy i bocje gonią się po całym akwarium, jakby nigdy nic. Czasami, tylko zdarzy się im obetrzeć o żwirek lub korzeń. "Zdrowa" Ramirezka stała się strasznie kolorowa, poczuła przewagę nad chorą i zajęła rejon całej ozdoby i korzenia. Chora mieszka na obrzeżach ze zwinnikiem.

Leczenie:
28.02 - zauważyłam pierwsze mikroskopijne kropki
01.03 - dałam 1 dawkę MFC
02.03 -
03.03 - dałam 1 dawkę zieleni zoolka, zdechła pierwsza rybka-ramirezka
04.03 - dałam połowę dawki zieleni, podmieniłam 15% wody, przepłukałam wkład filtra, odmuliłam dno
05.03 -
06.03 - dałam połowę dawki zieleni
07.03 -
08.03 -
09.03 - podmieniłam 20% wody, przepłukałam wkład filtra, odmuliłam dno, wyczyściłam filtr i szyby od wewnątrz
10.03 - zastanawiam się czy nie dać kolejnej dawki lub jej części???

Co dzień od odłowienia pierwszej zdechłej rybki odławiałam kolejne...
Dziś wyjątkowo nic rano nie znalazłam. Zwinnik ledwo się trzyma, ale ramirezka wygląda w miarę ok, ale nic nie je! boję się, że i ona nie wytrzyma. Ospa to niby taka popularna i łatwa w leczeniu choroba... Zauważyłam ja szybko i zaraz rozpoczęłam leczenie a mimo to niemal wszystkie nowe rybki zdechły.

Co mam robić? Co robię źle?
Proszę pomóżcie.

edit: zwinnik czerwonousty dzisiaj odłowiony. zdechł pewnie w nocy... ramirezka stale nie je. dziś kupiłam suszone larwy komara - może się skusi. co robić? kropek kulorzęska już nie ma na żadnej rybce.

RE: tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia ospy - toomeka@wp.pl - 10.03.2010

michal123 napisał(a):Czy istnieje jakiś sposób by sprawdzić, czy kulorzęsek jeszcze jest w akwarium? Skąd wiadomo, czy już można po chorobie wpuścić nowe ryby? Przyjmując oczywiście, że wszystkie ryby padły lub przetrwały jedynie te które w ogóle nie zachorowały.

Jak kulorzęsek nie ma żywiciela sam ginie.

RE: rybki nie pobierają pokarmu [kulorzęsek] PILNE - akinom.93 - 11.03.2010

Jak mogłaś robić restart 23 marca jak dziś 11??
Akwarium bez ryb powinno stać co najmniej 2-3 tygodnie.
Ryby wyglądające na zdrowe odłów i podwyż im temperaturę na 24h do 30*.
Jeżeli wlałaś już jedną dawkę MFC to przez najbliższe dni powinnaś obserwować czy choroba ustąpiła.
Powinnaś postępować wg dawkowania producenta, a nie wg siebie.

Mamy rozumieć, że nie ma już żadnych zewnętrznych objaw ospy, tak? Żadnych kropek?

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - daria_sz - 11.03.2010

Właśnie się przyjrzałam ramirezce, ma jeszcze ze 2-3 kropki na płetwie grzbietowej lub blizny po nich, nie jestem pewna. zauważyłam dopiero po tym jak się nastroszyła.
restart był oczywiście w lutym. Wiem mój błąd, że wpuściłam tak szybko. Ale nie mogłam na to poradzić, nie mam drugiego akwa, a większość nowych rybek dostałam w prezencie.

Odłowić niestety nie mogę, nie mam po prostu gdzie...
Temperatury do 30 zwiększyć nie mogę, ze względu na kiryski i bocje. Próbowałam 2 razy, po niespełna 4 godz musiałam obniżać, bo na boki zaczęły się już obracać i strasznie szybko dychać. W temp 28-29 zachowują się normalnie.

Więc nie dawać już zieleni? Dałam jej więcej niż sugerowano.

Dla przypomnienia tak leczyłam:
28.02 - zauważyłam pierwsze mikroskopijne kropki
01.03 - dałam 1 dawkę MFC
02.03 -
03.03 - dałam 1 dawkę zieleni zoolka, zdechła pierwsza rybka-ramirezka
04.03 - dałam połowę dawki zieleni, podmieniłam 15% wody, przepłukałam wkład filtra, odmuliłam dno
05.03 -
06.03 - dałam połowę dawki zieleni
07.03 -
08.03 -
09.03 - podmieniłam 20% wody, przepłukałam wkład filtra, odmuliłam dno, wyczyściłam filtr i szyby od wewnątrz
10.03 -
11.03 -

Na opakowaniu pisze, że stosować 10 ml na 100 l podczas kąpieli długotrwałej, a po tygodniu należy koniecznie dodać pół dawki.
Dawki odmierzałam strzkawką. Pierwszy raz dałam niespełna 6 ml, kolejne dwie dawki po ok 2,5 ml. Akwarium ma wymiary 60x33x30/24 profil, chyba 54 litry.

Reszta informacji jest 3 posty wyżej!

Pytania:
1. Dlaczego ramirezka nic nie je?
2. Jak ją nakłonić by jadła?
3. Dać jeszcze zieleni zoolka?
4. Ile czasu po zniknięciu ostatniej kropki mogę być na 100% pewna, że zażegnałam problem z ospą?

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - febra2005 - 14.03.2010

zwracam sie do was ponieważ nie wiem co sie dzieje z moimi neonami innesa dodam zdjęcia zaznaczam że tylko te cztery rybki mi zachorowały u reszty jest wszystko ok . neonów tych posiadam 70szt i bardzo sie martwie co to za choroba ospa to na pewno nie jest . posiadam akwarium 250l . od 2 tygodni mam co2 czy to moze byc przyczyną . pomocy

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - toomeka@wp.pl - 14.03.2010

febra2005 napisał(a):bardzo sie martwie co to za choroba ospa to na pewno nie jest . posiadam akwarium 250l . od 2 tygodni mam co2 czy to moze byc przyczyną . pomocy

Skoro to na pewno nie ospa dlaczego w tym temacie piszesz?

Ospa rybia ;( - Owoc - 15.03.2010

witam, niedawno zauważyłam że na jednej z moich neonków są dziwne białe plamki... niestety umarła. Choroba zaatakowala nastepna rybke. Podejrzewam że to ospa, jak mogę zapobiec chorobie i wyleczyć neonki?

z wczesniejszych tematow przeczytalam ze ichtiosan jest skuteczny w pozbywaniu sie tego pasozyta, czy to prawda? Jeszcze takie jedno pytanko: czy kwarantanna objąć wyłącznie chore ryby czy leczyć wszystkie naraz?

Z góry dziękuję za odp. Wink

Posty i tematy połączone.
Używaj opcji edytuj i opcji szukaj...
Bercia289

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - bercia289 - 15.03.2010

Kulorzęsek to nie pasożyt a bakteria. Poczytaj ten temat a dowiesz się jak leczyć ospę.

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Owoc - 15.03.2010

a czy ichtiosan nalezy dawkowac do zbiornika z chorymi-objetymi kwarantanna rybami czy doi akwarium glownego z wszystkimi neonkami? chyba że wystarczy kapiel w soli niejodowanej? aha i jeszcze jedno... pisze aby w akwa podniesc tem do ok 30-32 st. neonki moga miec tem do 26 st. a mam tez gupiki... czy tak wysoka tem im nie zaszkodzi?

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - michal123 - 15.03.2010

bercia289 napisał(a):Kulorzęsek to nie pasożyt a bakteria.
Kulorzęsek to pasożyt.