Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Owoc - 15.03.2010

bardzo prosze o odpowiedzi na m0oje pytania... martwię się o ryby i chcialabym aby przeżyły Wink

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - bercia289 - 15.03.2010

Kulorzęsek to bakteria nie pasożyt;/

Nie nie zaszkodzi. Tylko jak podnosimy temperaturę to podnosimy o stopień co godzinę. Moje neony pływają w temperaturze 28 stopni. Nic im nie bedzieSmile
(jak obniżam to te dziadówy zbrojniki próbują podchodzić do tarła i sa całe podrapane i pocharatane i znów trzeba podnosić, by się zagoiły im rany grrrrrrr)

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - michal123 - 15.03.2010

@Owoc skoro chore ryby przebywały w akwarium ogólnym, to istnieje duża szansa, że znajdują się tam jakieś formy przetrwalnikowe kulorzęska. Tak więc zastosowanie leku jest moim zdaniem jak najbardziej wskazane.

A tak na marginesie Smile
bercia289 napisał(a):Kulorzęsek to bakteria nie pasożyt;/
prof. Jerzy Antychowicz napisał(a):Kulorzęsek podnabłonkowy Ichthyophthirius multifiliis jest chyba najbardziej znanym i najczęściej występującym pasożytem ryb.

bardzo dziękuję za odpowiedzi Wink własnie rodzice przyjechali ze sklepu z zielenia Wink zadawkowalam juz lek do akwarium... mam jeszcze pewne watpliwosci... na opakowaniu pisze ze po tyg. zadawkowac polowe dawki... rozumiem ze dawkowac trzeba co tydzien tak? a i jeszcze jedno.... czy moge dosypac troszke soli akwarystycznej do akwa?

ps. sorki że tyle razy użyłam słowa 'dawkowac' Wink

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - daria_sz - 15.03.2010

Nie wiem co jest grane. myślałam, że już rybki wyleczone z kulorzęska. Wczoraj dałam im zapobiegawczą dawkę, tak w razie co, a dziś wieczorem wyłowiłam 2 zdechłe kiryski panda. Nie wiem dlaczego... pozostałe 2 kiryski - młodziaki, mają się dobrze. Te które zdechły miałam od roku, miały po 4,5 cm. Nie miały żadnej plamki/kropki, wyglądały na zdrowe..
Kilka postów wyżej jest dokładnie o moim akwa i leczeniu krok po kroku...
Dlaczego tak? Ja się naprawdę staram. Co robię nie tak?

Obecna obsada (akwa 54l):
2x samiec ramireza (ok 5 cm)
2x kirysek panda (ok 2,5 cm)
4x bocja siatkowana (4 cm)
3x piskorek (dorosłe)
1x zbrojnik niebieski (6-7 cm)

dorzucam zdjęcia (niestety śniętych pupili...) pupili. może coś dojrzycie...

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - michal123 - 15.03.2010

@daria_sz a jak wygląda sprawa napowietrzania?

Na przyszłość:
Pisałaś, że nie możesz podnieść temperatury powyżej 30 stopni bo masz kiryski. Ja swoje albinosy przedwczoraj "gotowałem" w temperaturze 34 stopni przez 8 godzin i nic im się nie stało, nawet stwierdzę (odpukać, tfu tfu!), że jest lepiej.

przepraszam ze sie powtarzam ale bardzo prosze o odp i wskazowki na moje pytania Wink i dziekuje za i informacje Smile

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - daria_sz - 15.03.2010

sprawa napowietrzania:
filtr tetratec in 600 z systemem wenturiego
tafla wody stale w ruchu
napowietrzacz tetratec z kurtyną napowietrzającą

w wodzie miliony miniaturowych bąbelków...

wysoka temperatura ok 30 stopni sprawiała, że kirysy nie jadły, leżały stale w jednym miejscu i gibały się na boki. bałam się, że zdechną i tempetaturę obniżyłam.

teraz w akwa temperatura wynosi 27 stopni. obniżyłam po zniknięciu ostatniej kropki kulorzęska ze 3 dni temu...

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Owoc - 16.03.2010

co ile dni musze wlewać zieleń do akwarium? ofiarami ospy zostały już 2 rybki i bardzo zależy mi na tym żeby pozostałe nie spotkało to samo... !

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - febra2005 - 16.03.2010

a czy mi ktos odpowieSad na moje pytanie