RE: Kompletowanie profesjonalnego zestawu CO2 - oskar777 - 28.12.2012
(28.12.2012, 15:45)toomeka@wp.pl napisał(a): [...]Więc opinie pozytywne wystawiają i Ci, którzy nie wiedzą jak naprawdę powinien działać reduktor. Myślą może, że wystarczy iż zredukuje ciśnienie z butli i tyle.[...]
Podziel się zatem wiedzą co jeszcze ma robić reduktor poza zmniejszaniem ciśnienia i utrzymywaniem go na stabilnym poziomie. I powiedz jaki konkretnie reduktor miałeś w posiadaniu co ustrzeżesz innych przed jego zakupem. A czy uważasz, że butla JBL też jest lepsza od "zwykłej" ? Bo nie wiem co wytłumaczy jej chorą cenę poza nazwą? Podobnie jest w przypadku reduktorów. Nawet jeśli są lepsze to ich cena jest i tak mocno zawyżona. Zwłaszcza w przypadku produktów Aquamedic widać ewidentnie, że płaci się głównie za nazwę. Ja z pomocą "zwykłego" reduktora i zaworka Camozzi mogę sobie bez problemu ustawić 1b/7s to nie wiem co takiego może mieć ten JBL, że tyle kosztuje.
RE: Kompletowanie profesjonalnego zestawu CO2 -
tokakoka - 28.12.2012
Zgadzam się z Oskarem od samego początku. Nie rozumiem tych skoków ciśnienia koleś X pomylił elektrozawór z reduktorem, że niby jak słońce świeci to ciśnienie wyższe??? to jakiś nowy mit.
Mamy od tego zaworek precyzyjny a ciśnienie redukuje tani sprawny reduktor, miesza reaktor, komp ph mierzy sondą (dobrze skalibrowaną) ile potrzeba gazu.
toomeka@wp.pl - 28.12.2012
Oscar.
Nie napinaj się.
Zacytowałeś mnie pięknie i było by pięknie jak byś nie dodawał od siebie drugiego słowa do mojej wypowiedzi a dodałeś. Właśnie o te drugie słowo mi chodziło. Reduktor=redukcja ciśnienia oraz utrzymywanie na stałym poziomie a co poniektórzy myślą, że ma tylko zredukować.
http://allegro.pl/reduktor-co2-z-dwoma-zegarami-co2-do-kazdej-butli-i2874415293.html
Co tak pniesz do np. mojego jbl-a? Zazdrościsz czy co?
Butlę sobie kupiłem taką bo chciałem lub miałem taki kaprys chociaż co do butli no name złego zdania nie powiem. Liczy się tylko zawór i legalizacja.
Co do reduktorów to widać, że oceniasz tylko zewnętrznie.
Wydaje Ci się, że Aqua Medic robi rzeczy na miarę firmy Topex

Fakt. Może i są zawyżone ceny ale jak ludzie mają butle 10kg w domu i reduktor zawiedzie to powodzenia.
Chyba lepiej zapłacić dużo więcej choćby za nawet trzykrotnie lepszy i mieć życie nadal niż go nie mieć (poprzez uduszenie).
Napisałem konkretnie, że każdy niech robi jak chce i to nie mój interes więc nie przyczepiaj się bo faktycznie prawie do każdego masz jakieś ale....
Krótkie pytanie. Masz coś w domu firmowego?
I nie pisz, że nie bo nie uwierzę.
Po co więc kupujesz coś firmowego?
Dla lepszej jakości? Prestiżu?
Przecież wszystko występuje w bezfirmowych zamiennikach i po co przepłacać jak na wszystkie produkty znajdą się minusy a także i plusy?
Tomec jak już w takim amerycańskim stylu chcesz pisać:
1. Mój reduktor pomimo tego, że jest tani to i tak jest stabilny. (Właśnie dlatego nie zapłacę 10x więcej za model, który na pewno nie jest 10x lepszy)
2. To dokładnie taki sam model jak podałeś, że był wadliwy.
3. Rozbierz sobie reduktor JBL a jakikolwiek medyczny za podobne pieniądze i wtedy stwierdzisz czy faktycznie jego cena jest czymkolwiek wytłumaczalna a już Ci odpowiem, że do tańszych medycznych to on się nawet nie umywa a kosztuje podobnie.
5. Jakbym do Aquamedica się tylko przyczepił to byś nie czuł się urażony? Ogółem piszę o tych drogich reduktorach.
6. Równie dobrze może komuś pojawić się nieszczelność przed reduktorem i gaz też się ulotni, po drugie nie wiem na ile szybki musiałby to być szybki wypływ gazu, żeby się udusić a jednocześnie nie usłyszeć syku. Stężenia sobie sam oblicz i odpowiedz na pytanie czy standardową butlą 1,5kg można w normalnym pomieszczeniu się otruć. Nawet jak całą w jednej chwili opróżnisz to nic się nie stanie a przy wolniejszym wypływie i wentylacji (albo zwykłych nieszczelnościach w oknie) stężenia będą jeszcze mniejsze. Czy 10kg można w małym pomieszczeniu się otruć- pewnie przy bardzo szybkim wypływie gazu tak ale wtedy człowiek by to po prostu usłyszał.
7. Kupiłeś sobie małą, drogą butlę to proszę bardzo Twoja decyzja i Twoje pieniądze.
8. Skoro produkty Aquamedic są takie super to może wyjaśnisz mi dlaczego ich butla kosztuje ponad 500zł? Co w niej jest takiego innego od "zwykłych"? Licznik bąbelków za 75zł też pewnie lepiej bąbelki robi?
9. Mam markowe rzeczy (pozostając przy akwarystyce: JBL, Aquael) i tak jak napisałeś kupiłem je dla lepszej jakości (grzałka 2x droższa od chińskiej, filtr w porównaniu z serią HW około 2,5x) ale nie zapłaciłbym 10x więcej za coś co nie jest 10x lepsze.
Dalej szanuję twoją wiedzę jako akwarysty ale jakakolwiek niewielka uwaga w stronę czegoś, co Ty posiadasz i już jesteś obrażony jak dziecko w przedszkolu.
toomeka@wp.pl - 28.12.2012
Oscar napisałem omyłkowo.
Nie jestem obrażony jak dziecko w przedszkolu.
Co do butli pisałem o 10kg. Fakt co do 1,5kg nie stwarza zagrożenia.
W całej instalacji ważne jest wszystko. O butlach jasno się wypowiedziałem i nie ciągnij tematu.
Reduktory firmowe nadal uważam, że wykonane są solidniej i z lepszych komponentów a to ma znaczenie na bezawaryjność.
Akurat to przeważnie piszesz Oscar. Jeżeli uważasz, że te firmowe są wykonane na tyle solidniej, że to jest w stanie wytłumaczyć ich cenę to rozumiem chociaż mam inne zdanie na ten temat. Oczywiście autor tematu kupi coś co będzie uważał dla siebie za słuszne a widać kasy nie żałuje.
xpstanley - 29.12.2012
(28.12.2012, 20:33)tokakoka napisał(a): ...Nie rozumiem tych skoków ciśnienia koleś X pomylił elektrozawór z reduktorem, że niby jak słońce świeci to ciśnienie wyższe??? to jakiś nowy mit...
To nie mit. To fakt nazywający się: rozszerzalność termiczna. Kiedy w pomieszczeniu w którym stoi butla zrobi się cieplej np. od słońca. gaz w butli, zawór precyzyjny i reduktor zmienią swoją objętość i może to skutkować zwiększonym przepływem gazu, i dzieje się tak często w przypadku słabych jakościowo reduktorów. Oczywiście wiele tanich modeli pracuje całkowicie poprawnie ale można trafić na taki który przy zmianach temperatur podaje raz więcej raz mniej gazu.
Top Korean Business Massage Blog -
FrankJScott - 19.06.2025
In response to the people inquiring about massage healing, jrls massage, massage site, chungbuk massage, daegu thai, daegu thai dish, massage business, aroma massage, venus massage, massage information, I highly recommend this
consultant for korean business massage site or thai business trip, busan thai dish, daegu thai dish, massage location, massage free, busan thai, massage seoul, massage business trip, jeonnam massage, massage couple, which is worth considering with this
on yahoo on korean business massage site together with ulsan thai, night massage, nearby business trip, massage aroma, thai site, ulsan home massage, aroma massage, buttocks massage, massage sejong, white massage, alongside all this
great post to read for korean business massage blog which is also great. Also, have a look at this
great korean business massage forum bearing in mind home massage, busan aroma massage, dish massage, jeju island thai, gangwon massage, female massage, massage recommended site, nearby massage, service massage, waxing massage, bearing in mind this
additional reading for korean business massage info as well as business trip ???, massage sleep, gyeonggi massage, massage information, waxing massage,
learn more on and don't forget massage, white massage, massage reservation, massage couple, jrls massage, for good measure. Check more @
High Rated Banking Near Me In Winter Park Fl Site 450_6dc