RE: Jaka obsada do Twojego akwarium? -
Roppy - 28.06.2009
też tak myślałam...
dziękuję
margi3 - 05.07.2009
Hej!
Zakładam wujkowi akwa i chciałabym poprosić Was o propozycję obsady :
-do 60l
-obsadę z krewetkami red cherry lub babaulti
-mało wymagającą
-najlepiej ryby z 1 biotopu
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc !
Roppy - 05.07.2009
Ameryka 60l:
1x1- pielęgniczka ramireza
10x miedziki lub neony
5x kirysek panda
5x krewetka RC
night17 - 05.07.2009
czy taka obsada może być (?):
parka p. ramirezy
harem gurami dwuplamisty
gupiki
molinezje
piskorki lub kiryski na dno
Co o tym sądzicie ?
ramirezy są przydenne i siedzą w norkach, a gurami pływają pod powierzchnią także myśle, że nie będą sobie wchodzic w drogę...
No i te gupiki i molinezje.... bardzo mi na nich zależy, bo mi sie podobają
A na dno będą lepsze piskorki (ładne są) czy kiryski (i jakie)?
Proszę o szybką pomoc, bo jutro jade po rybki...
klaudynka - 08.07.2009
Cześć mam pytanko. W jakiej ilości mogłabym trzymać platki i czy mogłyby być z nimi neonki. Jeszcze chcę dokupić otoski.
Obecnie mam 5 kirysków, kosiarkę , zbrojnika niebieskiego (kosiarka i zbrojnik do oddania).
Akwarium 54 litry, filtr AquaEl Fan 1 Plus, temp. 25 stopni, sporo roślinek, żwirek sredni, kokosy i korzenie.
Dziękuję za pomoc
strojter - 08.07.2009
Harem(1+2) platek i 10 neonków i te kiryski co masz to dobra obsada.Otoski ewent. też by się zmieściły
BlackHawk88 - 08.07.2009
Zrób tak:
4xPlatyna(1+3)
10xNeon Innesa(czy inne)
5xKirysek Pstry (lub inny)
5xOtosek
Możesz dać jeszcze kilka krewetek.
Resztę oddaj(kosiarka, zbrojnik)
Mafu - 08.07.2009
Mam 3 akwaria: 165l, 63l oraz 5l.
165l:
-2x zbrojnik niebieski -1x glonojad (mały, nie wiem jaki gatunek) -3x neon czarny -1x neon czerwony -6x neon innesa -7x gupik -1x danio lamparci -2x kirys albinos -4x zwinnik czerwonousty -2x pstrążenica marmurkowana (skarłowaciała 2cm)
63l: -1x gibiceps (narazie 10 cm) mam zamiar przenieść go do większego akwarium
5l: -1x bojownik szmaragdowy
Nie mam zbytnio pomysłu jaką obsadę mieć w 63l i 165 akwa. Chcialabym zlikwidowac to 5l i bojownika przeniesc do 63l. Strasznie podobaja mi sie prętniki karłowate niebieskie. Mam plan zakupic 1+2 prętniki do 63l akwa. Jakie drobne rybki polecacie do 63l akwa by godziły się z prętnikami? I jakie rybki do 165l? PS. Kiedyś to duże akwarium było pełne ławić danio, neonków i pstrążenić ale z powodu mojej 2 miesięcznej nieobecności i nieupilnowania fretki kumpla większość rybek została zjedzona

nie lubie pielęgnic, więc pielegnice odpadaja. Bardzo dziekuje za wszelkie pomysły obsad do moich akwariów
nika18 - 09.07.2009
witajcie. jestem początkująca i chciałabym zapytać jakie mogłabym dać ryby do tych co mam a mam takie
~ 2 mieczyki
~ 2 brzanki niewiem dokładnie jak sie nazywaja ale mysle że brzanki różowe( tutaj link :
http://www.superakwarium.pl/galeria/images/becf3306c52e34c738dad22cd62ad3f71226399902.JPG
~ 1 brzanke sumatrzańska
~ i glonojad.
bardzo proszę o wszystkie możliwości które mogłabym dokupic do tych ryb. z góry dziekuje ;DD
Olek - 09.07.2009
nika18 napisał(a):witajcie. jestem początkująca i chciałabym zapytać jakie mogłabym dać ryby do tych co mam a mam takie
~ 2 mieczyki
~ 2 brzanki niewiem dokładnie jak sie nazywaja ale mysle że brzanki różowe( tutaj link : http://www.superakwarium.pl/galeria/images/becf3306c52e34c738dad22cd62ad3f71226399902.JPG
~ 1 brzanke sumatrzańska
~ i glonojad.
bardzo proszę o wszystkie możliwości które mogłabym dokupic do tych ryb. z góry dziekuje ;DD
Przede wszystkim podaj nam litraż i możliwie jak najwięcej szczegółów:
http://www.akwaswiat.net/regulamin-zamieszczania-tematow-obowiazuje-od-06-02-09-t-8488.html
Mafu napisał(a):Mam 3 akwaria: 165l, 63l oraz 5l.
165l:
-2x zbrojnik niebieski -1x glonojad (mały, nie wiem jaki gatunek) -3x neon czarny -1x neon czerwony -6x neon innesa -7x gupik -1x danio lamparci -2x kirys albinos -4x zwinnik czerwonousty -2x pstrążenica marmurkowana (skarłowaciała 2cm)
63l: -1x gibiceps (narazie 10 cm) mam zamiar przenieść go do większego akwarium
5l: -1x bojownik szmaragdowy
Nie mam zbytnio pomysłu jaką obsadę mieć w 63l i 165 akwa. Chcialabym zlikwidowac to 5l i bojownika przeniesc do 63l. Strasznie podobaja mi sie prętniki karłowate niebieskie. Mam plan zakupic 1+2 prętniki do 63l akwa. Jakie drobne rybki polecacie do 63l akwa by godziły się z prętnikami? I jakie rybki do 165l? PS. Kiedyś to duże akwarium było pełne ławić danio, neonków i pstrążenić ale z powodu mojej 2 miesięcznej nieobecności i nieupilnowania fretki kumpla większość rybek została zjedzona
nie lubie pielęgnic, więc pielegnice odpadaja. Bardzo dziekuje za wszelkie pomysły obsad do moich akwariów 
Obsada akwa 63l:
Harem prętnika karłowatego.
Drobna "ławica" razbory klinowe/espei 10-15lub galaxy-15-20
Kiryski(dowolna odmiana)- 5
Otoski - 5
Akwarium 165l :
Dobrze by było gdybyś zrobił porządek.Dzięki temu akwarium nabrałoby
estetyki jaką daje jednolita ławica.Jeśli nie pielęgnicowate to proponuję kolejną Azję ławicy i harem.Gurami mozaikowy/plamisty 1+2.Może kupisz mhurtem razbór do obydwóch zbiorników.

Jeśli nie razbory to zrób jak kiedyś fajną ławicę z danio.-Można znaleźć całą gamę odmian tej rybki.Zwiększ liczbę kirysków do 8-10.Zbrojniki niebieskie które masz.