RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY -
top2107 - 28.11.2010
tak właśnie trzeba zrobić ...
RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY -
Artur0 - 29.12.2010
Witam! Moja samica Gupika jest w zaawansowanej ciąży i złapała ospę Czy ona urodzi w takich warunkach?? Narazie inne rybki wyglądają normalnie ale gupik ma wyraznie sporo tych białych kropek i zastanawiam się co im podać?? Zwiększyłem temperature w akwa na 32 stopnie ale mam jeszcze 6 neonkow inesa i nie chce ich męczyć tą temperaturą podajcie jakiś środek nie szkodzący i przyszłej mamie i potencjalnym młodym : obsada 3x kiryski lamparcie 1x Rc 1x Welon 3x Gupik 6x Neon Inesa z góry pozdrawiam i poprosze o szybką odpowiedz
Rybia ospa w moim akwa. -
Danix717 - 05.01.2011
Siema jesli mialem kiedys ok.1miesiac temu. 12 neonek i one mi zdechly ;/ powod : Rybia ospa ;/ i mam pytanie czy jesli chce kupic nowe rybki

to musze wyparzyc np.zwirek akwa. filtr grzałkę itp. czy chemia na chorobę da sobie z tym rade !? tylko szybko

prooszee !

DD pozdrawiam Daanix

D
Ostrzeżenie:
dublowanie wątków - 10%
nazwa tematu nie opisująca problemu - 10%
pytanie bez podania informacji o zbiorniku -10%
100% = ban
Kejdi
RE: Rybia ospa w moim akwa. -
top2107 - 05.01.2011
opisz akwarium, z parametrami wody i aktualną obsadą
Danix717 - 05.01.2011
wysokość :35cm Szerokość : 23cm grubość : 40cm akwa. 40L obsada nie zakupiona ponieważ nie wsadziłbym rybek do 'chorego akwa. ' :p
theng - 05.01.2011
(05.01.2011, 21:19)Danix717 napisał(a): Siema jesli mialem kiedys ok.1miesiac temu. 12 neonek i one mi zdechly ;/ powod : Rybia ospa ;/ i mam pytanie czy jesli chce kupic nowe rybki
to musze wyparzyc np.zwirek akwa. filtr grzałkę itp. czy chemia na chorobę da sobie z tym rade !? tylko szybko
prooszee !
DD pozdrawiam Daanix
D
Przeprowadź pełną kurację zielenią i po sprawie.
Przecież po udanej kuracji zielenią nie gotujesz żwirku i innych elementów wyposażenia.
artiks113 - 05.01.2011
Temperatura powyzej 33*c przez kilka godzin powinna wybic zarazę a Zieleń Malachitowa jest rako twórcza ja proponował bym Błękit Metylenowy i przez kilka godzin temperaturą. Powodzenia z zarazą
kroni - 08.01.2011
zieleń to na pewno,ja dla pewności wyparzyłem wszystko i przy okazji zmieniłem wreszcie wystrój.
gnysiu - 08.01.2011
Nie ma co panikować - to tylko ospa. Zawsze używałem Ichtiosan z Tropical'a wg zaleceń, z wyjątkiem dawki - 150% jest dopiero skuteczne tak jak powinno. Temperatura cokolwiek powyżej 28*C przez 5 dni i kaplica. Lekarstwo (jakiekolwiek) zadziała na kulorzęska TYLKO jeżeli ma formę pływki, dlatego ten 5-cio dniowy okres jest bardzo ważny.
Żadnego dodatkowego odkażania nie trzeba.
Picard - 08.01.2011
(08.01.2011, 04:54)gnysiu napisał(a): Nie ma co panikować - to tylko ospa. Zawsze używałem Ichtiosan z Tropical'a wg zaleceń, z wyjątkiem dawki - 150% jest dopiero skuteczne tak jak powinno. Temperatura cokolwiek powyżej 28*C przez 5 dni i kaplica. Lekarstwo (jakiekolwiek) zadziała na kulorzęska TYLKO jeżeli ma formę pływki, dlatego ten 5-cio dniowy okres jest bardzo ważny.
Żadnego dodatkowego odkażania nie trzeba.
Rozumię kaplica dla kulorzęska - po tych pięciu dniach - tak?
Też walczę z ospą u siebie w akwa. Wlałem wczoraj dawkę CMFu do kąpieli długotrwałej i podwyższyłem temperaturę do 30C. Zastanawiam się jeszcze nad solą. Jak myślicie - dodać?
Pozdro.