Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - top2107 - 28.11.2010

tak właśnie trzeba zrobić ...

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Artur0 - 29.12.2010

Witam! Moja samica Gupika jest w zaawansowanej ciąży i złapała ospę Czy ona urodzi w takich warunkach?? Narazie inne rybki wyglądają normalnie ale gupik ma wyraznie sporo tych białych kropek i zastanawiam się co im podać?? Zwiększyłem temperature w akwa na 32 stopnie ale mam jeszcze 6 neonkow inesa i nie chce ich męczyć tą temperaturą podajcie jakiś środek nie szkodzący i przyszłej mamie i potencjalnym młodym : obsada 3x kiryski lamparcie 1x Rc 1x Welon 3x Gupik 6x Neon Inesa z góry pozdrawiam i poprosze o szybką odpowiedz

Rybia ospa w moim akwa. - Danix717 - 05.01.2011

Siema jesli mialem kiedys ok.1miesiac temu. 12 neonek i one mi zdechly ;/ powod : Rybia ospa ;/ i mam pytanie czy jesli chce kupic nowe rybki Big Grin to musze wyparzyc np.zwirek akwa. filtr grzałkę itp. czy chemia na chorobę da sobie z tym rade !? tylko szybko Big Grin prooszee ! Big GrinDD pozdrawiam Daanix Big GrinD

Ostrzeżenie:

dublowanie wątków - 10%
nazwa tematu nie opisująca problemu - 10%
pytanie bez podania informacji o zbiorniku -10%
100% = ban
Kejdi

RE: Rybia ospa w moim akwa. - top2107 - 05.01.2011

opisz akwarium, z parametrami wody i aktualną obsadą

RE: Rybia ospa w moim akwa. - Danix717 - 05.01.2011

wysokość :35cm Szerokość : 23cm grubość : 40cm akwa. 40L obsada nie zakupiona ponieważ nie wsadziłbym rybek do 'chorego akwa. ' :p

RE: Rybia ospa w moim akwa. - theng - 05.01.2011

(05.01.2011, 21:19)Danix717 napisał(a):  Siema jesli mialem kiedys ok.1miesiac temu. 12 neonek i one mi zdechly ;/ powod : Rybia ospa ;/ i mam pytanie czy jesli chce kupic nowe rybki Big Grin to musze wyparzyc np.zwirek akwa. filtr grzałkę itp. czy chemia na chorobę da sobie z tym rade !? tylko szybko Big Grin prooszee ! Big GrinDD pozdrawiam Daanix Big GrinD

Przeprowadź pełną kurację zielenią i po sprawie.
Przecież po udanej kuracji zielenią nie gotujesz żwirku i innych elementów wyposażenia.

RE: Rybia ospa w moim akwa. - artiks113 - 05.01.2011

Temperatura powyzej 33*c przez kilka godzin powinna wybic zarazę a Zieleń Malachitowa jest rako twórcza ja proponował bym Błękit Metylenowy i przez kilka godzin temperaturą. Powodzenia z zarazą Smile

RE: Rybia ospa w moim akwa. - kroni - 08.01.2011

zieleń to na pewno,ja dla pewności wyparzyłem wszystko i przy okazji zmieniłem wreszcie wystrój.

RE: Rybia ospa w moim akwa. - gnysiu - 08.01.2011

Nie ma co panikować - to tylko ospa. Zawsze używałem Ichtiosan z Tropical'a wg zaleceń, z wyjątkiem dawki - 150% jest dopiero skuteczne tak jak powinno. Temperatura cokolwiek powyżej 28*C przez 5 dni i kaplica. Lekarstwo (jakiekolwiek) zadziała na kulorzęska TYLKO jeżeli ma formę pływki, dlatego ten 5-cio dniowy okres jest bardzo ważny.
Żadnego dodatkowego odkażania nie trzeba.

RE: Rybia ospa w moim akwa. - Picard - 08.01.2011

(08.01.2011, 04:54)gnysiu napisał(a):  Nie ma co panikować - to tylko ospa. Zawsze używałem Ichtiosan z Tropical'a wg zaleceń, z wyjątkiem dawki - 150% jest dopiero skuteczne tak jak powinno. Temperatura cokolwiek powyżej 28*C przez 5 dni i kaplica. Lekarstwo (jakiekolwiek) zadziała na kulorzęska TYLKO jeżeli ma formę pływki, dlatego ten 5-cio dniowy okres jest bardzo ważny.
Żadnego dodatkowego odkażania nie trzeba.

Rozumię kaplica dla kulorzęska - po tych pięciu dniach - tak?Big Grin

Też walczę z ospą u siebie w akwa. Wlałem wczoraj dawkę CMFu do kąpieli długotrwałej i podwyższyłem temperaturę do 30C. Zastanawiam się jeszcze nad solą. Jak myślicie - dodać?

Pozdro.