RE: Rybia ospa w moim akwa. -
adamek10021991 - 08.01.2011
Preparat nazywa sie seracostapur..czy jakos tak ; )
Mega skuteczny..wart swojej ceny..polecam(przy kuracji woda ma miec ok 30 st)
Picard - 09.01.2011
Ja chciałem jeszcze o coś zapytać.
Bo widać kuracja u mnie CMFem działa. Białych kropek po dwóch dniach jest niewspółmiernie mniej, można by powiedzieć, że występują już tylko sporadycznie na niektórych rybkach.
Niestety zauważyłem, że niektóre osobniki nie są prawie w ogóle zainteresowane jedzeniem, a niektóre nim plują.
Czy to się zdarza podczas ospy? A może osłabione kuracją ryby zaatakował jeszcze bloat?
Nie zrozumcie mnie, źle... nie, że panikuje i zaraz będę lał tony chemii do akwa

Ale pytam bo się niepokoję.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
toomeka@wp.pl - 09.01.2011
Jak masz podwyższoną temperaturę w akwarium to u ryb tak się zdarza, że przejawiają mniejsze skłonności do jedzenia.
Zresztą masz cały temat na forum poświęcony leczeniu ospy.
Picard - 09.01.2011
(09.01.2011, 14:07)toomeka@wp.pl napisał(a): Jak masz podwyższoną temperaturę w akwarium to u ryb tak się zdarza, że przejawiają mniejsze skłonności do jedzenia.
Zresztą masz cały temat na forum poświęcony leczeniu ospy.
Oczywiście - czytałem temat poświęcony ospie. Niestety nie było tam nic o braku apetytu - dlatego zapytałem.
Temperaturę mam podwyższoną do 30C więc to o czym mówisz pewnie jest przyczyną.
Dzięki.
RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY -
black_fox - 02.02.2011
No i stalo sie

moje rybki zachorowaly. Przeczytalem caly temat i wywnioskowalem ze najlepiej bedzie podciagnac temperature na jakies 31 stopni wiec dalem grzalke na full i wyciagala 30-31 i tak przez caly tydzien. Z welonki kropy zeszly po 2 dniach lecz na neonkach zostaly, w miedzyczasie jedna padła ale ciała nie moge sie doszukac, pewnie welon zjadl. Mam pytanie co teraz jaka taktyke walki z choroba zastosowac ? Mam akwa 30l obsada to 5 neon i 1 welon. Filtr z mocnym napowietrzaniem.
Kaef - 03.02.2011
Po pierwsze co robi ten welon w 30 litrach?? Złe warunki spowodowały chorobę. Napisz coś więcej o swoim zbiorniku, sprzęcie, parametrach, obsadzie.
black_fox - 03.02.2011
Welon to prezent, zreszta narazie jest bardzo maly. Filtr aqua fan mini, grzala z termostatem, pokrywa z lampa 30W obsada 5 neon 1 welon. Akwa zalozone 3 tygodnie temu
bubu111 - 03.02.2011
Witam, mam pewien problem. Nie mam czasu na studiowanie całego tematu, ale trochę poczytałam i wydaje mi się, że mój prętnik zachorował na ospę.
Akwarium 72l, zalane ok. miesiąca temu, od dwóch tygodni ryby. Są to: 1+1 prętnik karłowaty, 10x neon innesa, 3 kirysy(2x panda+1 pstry),10 gupików, które jak najszybciej oddam. Temperatura 25*C.
Przez pierwszy tydzień zdechło się tylko jednemu neonkowi(ciało natychmiast usunełam) i było ogólnie ok

Dwa dni temu przybyły do mnie rośliny(gałęzatka i cabomba) które opłukałam i posadziłam. Wczoraj zaobserwowałam dziwne zachowanie ryb i białe plamki u samca prętnika, których wcześniej nie było. Dzisiaj jeszcze do tego "ciężko" oddycha i chowa się pod korzeniem. Reszta ryb także wydaje się"niewyraźna".Wg mnie jest to ospa i została wniesiona do mojego akwarium przez roślinki.Proszę o pomoc, nie wiem, czy mam je leczyć temperaturą, czy w jakiś inny sposób.
Jeszcze dziś dodam zdjęcia.
bubu111 - 03.02.2011
Dobra, mam mały problem z dodaniem zdjęć, ale nie są to małe plamki, takie'kropeczki'. Tak, jakby ryba wyblakła. Jest to na płetwie grzbietowej.
Ospa walcze znia od 5 dni a bocje maja coraz wiecej kropek -
maluch114 - 17.02.2011
Mam ospe w akwarium ,walcze z nia od 5 dni, preparatem MFC Tropicala ,podwyzszylem temp o 2 stopnie i obecnie wynosi 28stopni.
Prawie wszystkie rybki pozbly sie kropek ale na bocji wspanialej i akarze bleitnej kropek wciaz przybywa

Co z tym fantem robic ??
Stosuje sie do ulotki na preparacie ale na tych rybkach to nie przynosi rezultatu .Czy ktos mial taki przypadek ??? Co powinienm zrobic?
Akwarium 240l
Obsada;para akary błekitnej,para mekki,bocje wspaniale 3 szy ,bocje striata 3 szt, heros rio nanay 3szt ( malitkie 3cm), heros red gold 2 szt (malitkie rowniez 3 cm).
Parametry wody w normie Ph 6,5