Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY (/showthread.php?tid=18359)

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - K.SzymoN@wp.pl - 25.07.2011

Ja też miałem problem z ospą u gupików, ale już nieaktualne bo kupiłem takie lekarstwo co się zieleń nazywa i stosując się do opisu wlałem odpowiednią ilość (to jest 2 krople na 1 l wody). Gupiki wyleczyłem ,a inne ryby już mi nie chorują. Ale może poczekaj czy inne ci będą chorowały jak nie to dobrze,jak tak to kup to zieleń.

Pisz poprawnie po polsku, bo straszne błędy robisz.
Twój post został poprawiony.
nefrete1

RE: co dalej z chorbą neonek ?? - GieraPPa - 25.07.2011

witam witam

zalałem jednak chemią CMF z tropikala i już po tych 3 dniach widzę rezultaty Tongue
a narybek oddzieliłemTongue

pozdrawiam

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - KinKKonK - 27.07.2011

JA MIAŁEM TEZ PROBLEM Z OSPOM , ALE JA WYLICZYŁEM ZIELENIOM

RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY - Śliwek - 22.12.2011

witam. mam ospę u siebie na kilku samiczkach gupika. inne ocierają się o kamienie. niestety zapomniałem, że pożyczyłem ostatnio koledze jak był w potrzebie MFC i nie mam żadnego leku u siebie, poza tym nie mam możliwości dzisiaj go kupić. obdzowniłem znajomych i znalazłem akwaflawine. zastosować to czy czekać do jutra do południa i kupić MFC albo ichtiosan?

Chory welon , chyba ospa - zadane207 - 27.12.2011

Akwairum 112l
Filtr unimax 250
oswietlenie 2x18w
roslinki zywe
podloze zwir

Rybki:
neonki,2 kiryski,2 zalobniczki,2 welony,2 mieczyki , bojownik,bocja,labewo,glonojad- wszystkie rybki są jesdzce male

Karmię 2-3 razy dziennie 2-3 roznymi pokarmami

Temperatura 24-25C

Przejdzmy do tematu

Od 2-3 dni zauwazylem ze na dwoch welonach na raz w ciagu jednej nocy pojawily sie biale drobne kropeczki.
niewiem co robic czy odstawic ryby do jakiegos innego zbiornika, czy moze zakupic jakis preparat albo podniesc temperature,prosze o (rady) a nie krytyke np ze mam zla obsade ryb....A i jeszcfe jedno kiedys z 4 miesiace temu mialem chorego bojownika to samo mial,wystarczylo ze go odlozylem do akwaitum kuli na okolo 7 dni i wszystko mu zniklo ale niewiem co z tym

_Wysztkie rybki zyja w zgodzie nie gryza sie i jest wszystko w porzadku

RE: Chory welon , chyba ospa - Basteq - 27.12.2011

Jakoś nie jest w porządku skoro ryby chorują

Obsada jest tragicznie dobrana i są tego efekty.

Poczytaj o chorobie tutaj, wylecz ryby i uporządkuj obsadę, bo za chwilę bedze kolejna choroba.

Dla welonek to za małe akwarium i za wysoka temperatura.

Ratujcie - Krzysiek-- - 28.12.2011

Zauważyłem na moich rybkach małe białe kropeczki jest ich niewiele na ich ciele po 4/6 plamek.
Co mam robić?
W akwa mam temperature 28 stopni.
I 2brzanki, 1platynka, 1balonówka, 1gupik, 1glonojad, i 6 malutkich rybek w kotniku co mam robić rybki zaczeły powoli pływać.
Nie wiem co mam robić, ponieważ nie mam do piątku dostępu do miasta, ponieważ mieszkam na wsi.
Czy jest jakiś domowy sposób na leczenie albo chociaż na pare dni zastopowanie ??
Akwa 60litrów

Ostrzeżenie(FORUM WARNING SYSTEM):
30% = Pytanie bez podania niezbędnych szczegółów na temat zbiornika. Niedopuszczalna nazwa tematu. Niedopuszczalna pisownia(każdy tak niechlujny post będzie usuwany).
100%=ban

RE: Ratujcie - asz32 - 28.12.2011

zastopowanie na parę dni nie ma sensu, jest to najprawdopodobniej ospa rybia i wszystko masz tu opisane :

Leczenie/zapobieganie:
Kwintesencją leczenia chorych ryb jest znajomość długości okresu, w którym kulorzęsek przebywa na ciele ryby w poszczególnych zakresach temperatur. Rozpoznawanie choroby opiera się na obecności drobnych guzków na skórze oraz na podstawie badania mikroskopowego w wydzielinie np. śluzu ze skóry. Ospa rybia jest możliwa do wyleczenia jeśli pasożyt nie przedostał się jeszcze do organów wewnętrznych.

Chore ryby należy poddać kilkutygodniowej kąpieli. Podczas kuracji wodę podgrzewamy do temperatury w jakiej mogą przebywać gatunki ryb znajdujących się w akwarium oraz odpowiednio napowietrzamy wodę. Najbardziej korzystna temperatura to 28-30° C.
Podnosząc temperaturę zabija się pasożyty. Należy jednak pamiętać, że podnoszenie temperatury nie zawsze zabije pasożyta lub wszystkie pasożyty. Powinno być ono zatem stosowane w połączeniu z jakimś rodzajem leczenia.

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania jest kwarantanna nowo nabytych roślin, ryb, ślimaków. Roślinom i ślimakom wystarczy pięciodniowy okres kwarantanny- są one nosicielami biernymi. W przypadku ryb jej długość zależy od temperatury wody: przy 15?C trwa 36 godzin, przy 20?C trwa 24 godziny, natomiast po 25?C- już po kilku godzinach.
wejdź i poszukaj w necie -------->
źródło : http://akwarioweryby.blox.pl/2009/11/Choroby-ryb-ospa-rybia-Ichtioftirioza.html

Czy to ospa ? - yankees649 - 28.01.2012

pomóżcie w zidentyfikowaniu choroby. czy to ospa?

Właśnie miałem oddać neonki (za mały litraż), ale w takim stanie chyba nikt ich nie przygarnie. Coś złego dzieje się też z gupikami. Są ospałe i prawie wcale nie pływają. Też to coś na nich roście.

RE: Czy to ospa ? - HELL BOY - 28.01.2012

na 90% to ospa.