Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - tu rozpoznajemy. (/showthread.php?tid=5222)

RE: Samiec czy Samica? - VIP_1 - 04.06.2009

ok, to jeszcze zrobie fotkie samcowi mam nadzieje i dam do weryfikacji

RE: Samiec czy Samica? - margi3 - 04.06.2009

robione są 30 min temu .. ok dam bliższą Smile

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - Kejdi - 04.06.2009

margi3
Został na pewno samiec. W ogóle plama na tych zdjęciach jest bardzo blada...
Może stres, może woda mu nie pasuje, może ma w akwarium za jasno.

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - margi3 - 04.06.2009

On/ona raz jest mocny(a) wyrazisty(a) a raz blady(a) i prawie że cały(a) biała :/
To akurat fotki jak jest wyrazisty(a)Sad5 min temu robione)
[attachment=5893]
[attachment=5894]
Kejdi właśnie zastanawiam się czy Ramzesowi (jego imię Tongue) nie przeszkadza jasnu piasek .. ale mam robić restart przez to?

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - Kejdi - 04.06.2009

margi3 napisał(a):On/ona raz jest mocny(a) wyrazisty(a) a raz blady(a) i prawie że cały(a) biała :/
To akurat fotki jak jest wyrazisty(a)Sad5 min temu robione)

Kejdi właśnie zastanawiam się czy Ramzesowi (jego imię Tongue) nie przeszkadza jasnu piasek .. ale mam robić restart przez to?
Ależ skąd.. z piachem na pewno nie jest mu źle. Ewentualnie załatw jakieś pływające rośliny ale i bez nich sobie poradzi.
Myślałam, że miałaś na myśli wcześniej, że cały czas jest taki blady.
Samiec na pewno.

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - margi3 - 04.06.2009

nefrete1 napisał(a):Ja czytałam, że:
1. Samiczki:
- mają na płetwie brzusznej ciemny pas
- zaróżowiony brzuszek
- na ciemnej plamce z boku ciała są te fluorescencyjne niebieskie kropki

2. Samce:
- nie mają ciemnych pasków na płetwie brzusznej, ich płetwy są jasne
- nie mają niebieskich kropek na ciemnej plamce

Mój samiec MA te plamki niebieskie na tym czarnym polu i ma czarne końcówki płetw :/ więc według tego jest samicą bez różowego brzucha..może to obojniak ? Tongue

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - prof.Animal - 04.06.2009

Heh no więc to jest samicaTongue Przepraszam za pomyłkę.

Hm.. no właśnie nie wiem bo nie ma różowego brzucha i ma to czarne na górnej płetwie .Tongue

RE: Pielęgniczka ramireza - dymorfizm płciowy - samiec czy samica ? - VIP_1 - 04.06.2009

miałem dać fote samca (chyba)ale rybki się pomieszały więc zadam pytanie inaczej, czy jest tu gdzieś samiec, mam przeczucie że mam same samice, wszystkie strasznie się ganiają tylko w czasie posiłku jest spokuj

[attachment=5895]
[attachment=5896]
[attachment=5897]

VIP, wydaję mi się żę wszystkie są samicami Smile