RE: Rybia ospa a temperatura wody. -
Stalon - 08.02.2012
Nie wiem czy już sobie poradziłeś z ospą. U mnie zauważyłem ospę w sobotę od razu poszedłem kupić ICHTIO od Tropicala temperaturę podniosłem do 30 stopni wlałem według zaleceń na opakowaniu w poniedziałek podmieniłem około 20% wody i dolałem płynu. Dziś jest środa a już niema śladu na rybach temperaturę potrzymam jeszcze do soboty później obniżę z powrotem do 25C. Tak dodatkowo moe tylko powiedzieć ze wyczytałem gdzieś w internecie w obszernym "artykule" na temat rybiej ospy ze ospa ginie sama przy temperaturze 33C jest to jednak temperatura wysoka i niema pewności czy wszystkie ryby to przeżyją więc nie testowałem tej opcji.
nie widać jeszcze efektów -
misior.823 - 09.03.2012
witam, od 4 dni leczę obsadę ( niemal całą ) na rybią ospę - 112 l akwarium. Zaczęło się od zakupu kilku neonów, po 48 h ryby były całe w kropkach ( nie tylko nowe neony ale prawie wszystkie ). Nie widziałem więc sensu ich wyławiać do innego zbiornika, podniosłem więc temperaturę która plasuje się w granicach 30-32 stopni . Odłączyłem bimbrownie. Podłączyłem napowietrzacz na full, z dwóch wyjść na jedną i drugą stronę akwarium. Ustawiłem wylot filtra na poziomie tafli wody i zaaplikowałem 10 ml CMF Tropicala. Do dziś nie zauważyłem żadnych zmian na lepsze, jeden neon czerwony padł. Dziś podmiana 20% i 5ml CMF wg instrukcji. Nie wiem co za idiota pisał sposób użycia na opakowaniu ... pisze żeby tą procedurę powtórzyć jeszcze 2-3 razy, ale nie piszę w jakich odstępach, tzn kiedy mam znowu zaaplikować 10ml? czy po prostu chodzi by za 3 dni znów podmienić 20 % i 5 ml, i potem jeszcze raz. Pogubiłem się. Efektów nie widać, rośliny padają , glony zaczeły atakować

co robię nie tak? To moja pierwsza ospa i w tym temacie jestem dziewicą.
RE: nie widać jeszcze efektów -
asz32 - 09.03.2012
z neonami właśnie tak bywa- współczuję,
skoro podniosłeś temp. do ok 32 st to już nie musisz lać leków, czekaj jeszcze kilka dni, straty są nieuniknione raczej- zwłaszcza neonów i wiadomo, że roślin też, więc przygotuj się, jak po kilku dniach kropki znikną i ryby nie będą się ocierać to zostaw jeszcze wysoką temp przez 2 dni a później powoli obniżaj- (1 stopień dziennie), gdy będzie 29st zostaw tak na 3 dni a później znowu stopniowo obniżaj do takiej jaka była, potem podmiana i węgiel aktywny
RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY -
misior.823 - 11.03.2012
już im przechodzi, dziwne padły mi 5 neonów , a ich zwłoki nie miały oczu...
Przemysław - 11.03.2012
Misior oczy to "najsmaczniejsza" część ryby i to właśnie one są zjadane pierwsze.
bufusiek - 24.03.2012
Dzien dobry. Na moim skalarze pojawiły się biały krostki na dziobie i nie wiem czy to jest ospa, czy jakaś inna choroba.
Czekam na odpowiedź.
asz32 - 25.03.2012
na ospę to nie wygląda, raczej pleśniawka... musisz napisać coś więcej o sowim zbiorniku, litraż, sprzęt itp itd...
AquaMike - 21.04.2012
Który z popularnych leków na ospę typu ICHTIO, FORMISOL, CMF, itp nie zabija bakterii nitryfikacyjnych? Mam w akwarium ospę, lecz chcę oszczędzić filtry. Póki co zwiększyłem temp do 32 stopni.
top2107 - 21.04.2012
wszystkie zabijają - 32 stopnie nie wszystkie ryby to przeżyją ...
AquaMike - 21.04.2012
A coś takiego
http://allegro.pl/easy-life-voogle-250ml-lek-na-ospe-plesniawke-i2228354362.html
Piszą, że lek na ospe i że nie zabija bakterii w filtrze, ktoś stosował?