RE: Tutaj zadajemy pytania-dotyczace leczenia OSPY -
autootua - 10.07.2013
Choroba pojawiła się zaraz po tym, jak przyniosłem nowe rybki ze sklepu. Pewnie od nich przyniosłem to paskudztwo. Temperaturę już podnoszę, preparat wlałem. Co do dozowania nie ma co się emocjonować

Jutro zadzwonię do producenta i zapytam, bo jak dla mnie nie do końca zrozumiale jest napisana ta instrukcja.
EDYCJA:
Odpowiedź producenta:
"Należy powtórzyć procedurę 3 razy, podmieniając wodę i uzupełniając 50% zalecanej dawki preparatu."
Peppa - 15.07.2013
witam, mam pecha z moim akwa i rybkami od poczatku, inwazjak ślimaków, okrzemki, alony, a teraz jeszcze to... mam rybki ok 2 tyg, w ciągu tygodnia nie mam czasu cieszyc oka rybkami, podaje jedzonko i tyle, jednak ramirezki dziwnie sie zachowywały podpływaja do tafli wody jakby zaczerpnac tlenu, filtr skierowany na tafle wody - faluje , natomiast dziś zauważyłam jakieś białe kropki na ramirezkach, i na kilku neonkach, podejrzewam że to ospa, plamki sa chyba od kilku dni, mam w tej chwili 2 ramirezki, 20 neonków i 2 otoski, temperaturka 26 stopni, czy i do jakiej temp. moge ja podnieść?
czy rybki przeżyja 28 stopni? jutro lece do zoologicznego, kupie jakis preparat, myslicie ze da sie jeszcze odratowac rybki?
dodam że podmiana wody była 4 dni temu, okrzemki były ale po podmianie ustąpiły. czy rybki zakupiłam juz chore?
jeszcze dodam ze ramirezki 9 dni temu zlozyly ikre, niestety zjadly ją..
Peppa - 29.07.2013
jak to dobrze ze sa inne fora i artykuły

bo czekajac na odp . tutaj ryby by mi zdechły
pozdrawiam

ryby na szczescie przezyly.
bóbr - 27.08.2013
Cześć. Prawdopodobnie mam w akwarium kulorzęska, jak na razie widać go na dwóch neonkach, które, swoją drogą przeniosłem do drugiego akwarium.
Obsada:
13x neon inessa
2x p.ramireza
4x kirysek panda
4x ślimak helenka
Temperatura ok. 24 stopnie
Ph~7,5
Gh~10
Mam już od dawna preparat CMF Tropicala, jeszcze ważny...

I w tym problem. Pielęgniczki są wrażliwe na chemikalia, a neonki i kiryski na wysoką temperaturę

Dawkować według instrukcji? Według niej też ma być temperatura 27-30 stopni, no ale nie wiem...
carroolajna - 13.09.2013
- temperatura wody- 20 st. C
- czym karmimy rybki oraz ile razy dziennie- dotychczas JBL Noyo Red, Tropical Bio vit, Tropical Dafnia, teraz Tetra Goldfish menu- 2 razy dziennie w niewielkiej ilosci
- jak często i ile podmieniamy wodę w akwarium- 30 procent raz w tygodniu
- pojemność akwarium- 35 l
- obsada ryb w akwarium- 2 welony teleskopy
- obecność żywych roślin- Zabij nie wiem, zimnolubna lodygowata zakonczona lisciem ciemno zielonym
- jakie preparaty chemiczne były dodawane ostatnio do wody i z jakiej przyczyny- sera aquatan, tropical CMF ( opisze niezej)
- czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)- tak
- podanie stężenia NO2, NO3, pH nie wiem
- filtracja i sprzęt w akwarium- oswietlenie z gory, filtr na akwa 100 l podobno
1. Wiem- male akwarium. Rybki dostalam na cwiercwiecze w kuli i w ciagu kilku godzin kupilam im filtr, zywa rosline i normalne kamyki oraz akwarium na jakie bylo mnie stac na dana chwile. Akwarium nigdy nie mialam, ale chyba tylko dziecko nie wie , ze kula, plastikowa roslinka i kolorowe kamyczki nalezy wsadzic sobie gleboko.
2. Rybki mam od 3 miesiecy, regularnie dbam o ich srodowisko z racji malej przestrzeni, natomiast na trzeci dzien po wymianie wody, zmetniala okrutnie (dzien wczesniej zmienilam pokarm na tetra 4w1).
3. Od kilku dni jedna z rybek miala duze czerwone plamy (krwiaki) na grzbiecie w okolicach pletwy. Mimo iz pani w renomowanym (yhy) sklepie sugerowala iz moga to byc zwyczajne otarcia, intuicja podpowiadala mi, ze to jakas bakteria i zakupilam tropical CMF. Wczoraj owa rybka zaczela przewracac sie na bok i najpierw byla przy tafli wody a po kilku godzinach lezala na dnie i oddychala bardzo powoli. Zmienilam 60 procent wczesniej odstanej wody z sera aquatan. Dodalam CMF.
3. Dzis rybka smiga calkiem, nawet zjadla normalnie, natomiast na pletwie ogonowej zaobserwowalam 3 biale krostki (boje sie, ze to ospa). Druga rybka zrobila sie lekko osowiala (tak mi sie wydaje, albo ja sie doszukuje).
4. Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze koncowki pletw zrobily sie jakby subtelnie przygniecione. Mozliwe, ze bylo tak wczesniej, a teraz sie doszukuje na sile. Chociaz w chwili kiedy ta rybka z plamkami wygladala jak w stanie agonalnym, gorna pletwe miala zlozona a ogonowa jakby lekko zwinieta. Dzis juz tego nie ma.
5. Rybki mam nie z wlasnej woli, ale skoro juz mam to chcialabym im zapewnic godny zywot, podobnie jak mojemu psu. Na wieksze akwarium zbieram, takze prosze o powstrzymanie sie od uszczypliwosci w tym temacie, welonki sa jeszcze male ok 3-4 cm, a za dwa miesiace powinnam juz miec wiekszy zbiornik. Na akwarystyce sie nie znam, mimo przeczytania kilku madrych lektor dlatego prosze darowac sobie popis slownictwa tematycznego i nazw specyfikow, o ktorych zapewne nie slyszalam. Prosze prosto jak krowie na rowie

6. Jak pomoc moim rybkom? Nie mam zdjecia.
Ospa a krewetki -
raV13 - 19.09.2013
Witam mam akwarium 26l i w nim 9 krewetek red cherry, tydzień temu znajomy przyniósł mi dwa danio pręgowane i jednego piskorka Myersa (albo ja bym je wziął albo do muszli), no i zaczęło się 5 dni temu jedna z danio zaczęła ocierać się o podłoże i rośliny, 3 dni temu zauważyłem kropki na tej rybce. Poszedłem do sklepu i polecono mi zoolek green ichtio, tylko sprzedawca mi powiedział żeby dać nie więcej niż 20kropli i podwyższyć temp. do 28 C, natomiast na etykiecie jest 2 krople na litr. Temperaturę podwyższyłem podkręciłem filtr wewnętrzny na wyższe obroty(ale bez przesady) i lekko zagubiony tymi dwoma sprzecznymi informacjami dałem 30 kropli. Lek jest od 3 dni w wodzie kropki na rybce zginęły, ale dalej martwię się o krewetki jak to wszystko na nie wpłynie. Chciałem zapytać czy dobrze że dałem tyle kropli ichtio czy za mało, ile cala kuracja powinna trwać, kiedy podmiana wody, przy dawaniu kolejnej dawki leku ile jej podać. Czy krewetkom to całe leczenie nie zaszkodzi. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ferrak - 03.10.2013
Przeczytałem większość postów na temat ospy i mam mylne wiadomości: czy na czas kuracji np. zielenią należy wyjąć filtr z akwarium czy pozostawic? Mam filtr zewnetrzny? Jeżeli filtr ma pozostac to co z nim zrobic po zakonczeniu kuracji? Jezeli ma zostać wyjęty na czas kuracji to co z nim później?
bóbr - 03.10.2013
Filtr musi być, po kuracji po prostu wymieniasz wodę i dodatkowo filtrujesz przez węgiel, filtrowi nic nie bedzie
ferrak - 03.10.2013
Całą wode do wymiany?
bóbr - 03.10.2013
Nie, najlepiej tak gdzieś z 35-40%, chociaż ja podmieniałem 20% i nawet nie filtrowałem przez węgiel i było OK.