Jakie rośliny na trawnik w krewetkarium ? -
dj_rey - 09.08.2010
Jakie polecicie rośliny na trawniczek w krewetkarium 25L bez CO2 i ze światłem 0,4W/litr ?
RE: Jakie rośliny na trawnik w krewetkarium ? -
zecior - 09.08.2010
Na takim świetle i bez Co2 to tylko Sagitaria Subulata (strzałka skrzydlasta) szybko rośnie i dość ładnie wygląda...
666PJ - 09.08.2010
Ciężko będzie z trawniczkiem! Mam podobny stosunek światło/litraż i ciężko z jakimikolwiek roślinkami, a trawniczki są najgorsze! Jeżeli chcesz się "pobawić" możesz coś wykombinować z gałęzatką - jeżeli delikatnie rozłożysz te kuleczki stworzysz kawałek trawnika, po kilku "zdeptanych" kulkach zapełnisz żwirek/piasek!
Pozdrawiam!
susel - 09.08.2010
Eleocharis parvula

Powoli ale spokojnie da rade
666PJ - 09.08.2010
Ja mam eleocharis, niestety nie wiem dokładnie jaki gatunek - faktycznie trzyma się dość dobrze - nawet rośnie

, ale nie wiem czy krewetki będą się w tym dobrze czuć bo mimo wszystko jest dość wysoka (w porównaniu do innych "trawniczkowatych") lecz to pytanie zostawiam specjalistom ds. krewetek
Natka13 - 09.08.2010
A może spróbujesz z wgłębką?
BlackHawk88 - 09.08.2010
Zawsze możesz spróbować z mchem jawajskim, rozłożonym pod siatką, jeżeli będziesz równomiernie ,,strzyc,, będzie to ładnie wyglądało.
susel - 09.08.2010
(09.08.2010, 15:19)BlackHawk88 napisał(a): Zawsze możesz spróbować z mchem jawajskim, rozłożonym pod siatką, jeżeli będziesz równomiernie ,,strzyc,, będzie to ładnie wyglądało.
Tak zrobiłem u siebie tylko nie dawałem sitki a przywiązałem nitką sporą kępę do niewielkiego kamyczka
dj_rey - 09.08.2010
...a przy 0,5W/litr zmieniło by coś ?
666PJ - 09.08.2010
No zawsze trochę lepiej, aczkolwiek glosia i tak nie urośnie

. Różnica byłaby odczuwalna przy podwójnym natężeniu światła.