RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne -
krzychu777 - 09.06.2010
Mniej więcej tak
RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne -
cyfroni3232 - 13.06.2010
mam takie jedno bardzo malusieńkie pytanko, mianowicie : czy od razu należy kupować nożyce i inne zabawki (sory za określenie

) czy można na początku korzystać z sprzętu dostępnego w domu
victus - 13.06.2010
Ja kupiłem kiedyś w hipermarkecie nożyczki, które tylko i wyłącznie służą do przycinania roślin, nie muszą być to super jakieś bajeranckie nożyczki. Aczkolwiek pinceta może się przydać jeżeli sadzimy w drobnych podłożach.
Shadov - 14.07.2010
Mam takiego anubiasika:
[attachment=11620] [attachment=11621]
Trzy liście wyrosły już u mnie, reszta- te oglonione są po poprzednim właścicielu, to jakieś twarde prawie czarne glony i ani krewety ani przytuliki sobie z nimi rady nie dają

Tak więc myślę, żeby odciąć ostatnie 4-5 liści. No i właśnie, jak to zrobić- nożyczkami, czy bardziej palcami oderwać kłącze?
Czy potem mogę te ostatnie 4-5liści "posadzić" na korzeniu, czy raczej Anubias powinien być w podłożu?
SDD - 14.07.2010
To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach. Ja przecinałem nożyczkami.
Shadov - 22.07.2010
(14.07.2010, 18:31)SDD napisał(a): To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach
No to zrobiłem trochę tak, trochę tak

[attachment=11709]
Przyciąłem nożyczkami jak pisałeś- chyba żyje, bo liść który się rozwijał dalej się rozwija

Druga połowa ta brzydsza poszła do kuli którą zalałem wodą i będę chyba tam hodował jakieś mchy i inne roślinki z przycinki
greg3or - 29.07.2010
(22.07.2010, 18:17)Shadov napisał(a): (14.07.2010, 18:31)SDD napisał(a): To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach
No to zrobiłem trochę tak, trochę tak 
Przyciąłem nożyczkami jak pisałeś- chyba żyje, bo liść który się rozwijał dalej się rozwija
Druga połowa ta brzydsza poszła do kuli którą zalałem wodą i będę chyba tam hodował jakieś mchy i inne roślinki z przycinki 
Ja bym najpierw postarał się pozbyć z niej tych glonów, polecam zakupić gąbkę do naczyń i delikatnie te liście przetrzeć bo jak glon Ci się rzuci na inne rośliny które tam będziesz trzymał to będzie kicha
akwarystyk - 11.12.2010
jak przyciąć bacopa caroliniana ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93f65b67ab0440c1.html
Kaef - 11.12.2010
W międzywęźlach, a odciętą część do żwiru.
akwarystyk - 12.12.2010
(11.12.2010, 14:06)Kaef napisał(a): W międzywęźlach, a odciętą część do żwiru.
Czyli jak ? Nic mi to nie mówi niestety.
Nikt mi nie pomoże ?