Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Pielęgnacja i nawożenie roślin (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Temat: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne (/showthread.php?tid=8806)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - krzychu777 - 09.06.2010

Mniej więcej tak Tongue

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - cyfroni3232 - 13.06.2010

mam takie jedno bardzo malusieńkie pytanko, mianowicie : czy od razu należy kupować nożyce i inne zabawki (sory za określenie Big Grin) czy można na początku korzystać z sprzętu dostępnego w domu

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - victus - 13.06.2010

Ja kupiłem kiedyś w hipermarkecie nożyczki, które tylko i wyłącznie służą do przycinania roślin, nie muszą być to super jakieś bajeranckie nożyczki. Aczkolwiek pinceta może się przydać jeżeli sadzimy w drobnych podłożach.

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - Shadov - 14.07.2010

Mam takiego anubiasika:
[attachment=11620] [attachment=11621]

Trzy liście wyrosły już u mnie, reszta- te oglonione są po poprzednim właścicielu, to jakieś twarde prawie czarne glony i ani krewety ani przytuliki sobie z nimi rady nie dająWink Tak więc myślę, żeby odciąć ostatnie 4-5 liści. No i właśnie, jak to zrobić- nożyczkami, czy bardziej palcami oderwać kłącze?
Czy potem mogę te ostatnie 4-5liści "posadzić" na korzeniu, czy raczej Anubias powinien być w podłożu?

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - SDD - 14.07.2010

To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach. Ja przecinałem nożyczkami.

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - Shadov - 22.07.2010

(14.07.2010, 18:31)SDD napisał(a):  To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach

No to zrobiłem trochę tak, trochę tak Tongue
[attachment=11709]
Przyciąłem nożyczkami jak pisałeś- chyba żyje, bo liść który się rozwijał dalej się rozwija Wink Druga połowa ta brzydsza poszła do kuli którą zalałem wodą i będę chyba tam hodował jakieś mchy i inne roślinki z przycinki Smile

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - greg3or - 29.07.2010

(22.07.2010, 18:17)Shadov napisał(a):  
(14.07.2010, 18:31)SDD napisał(a):  To czy na korzeniu czy w podłożu to już temat na który wrą rozmowy na forach

No to zrobiłem trochę tak, trochę tak Tongue

Przyciąłem nożyczkami jak pisałeś- chyba żyje, bo liść który się rozwijał dalej się rozwija Wink Druga połowa ta brzydsza poszła do kuli którą zalałem wodą i będę chyba tam hodował jakieś mchy i inne roślinki z przycinki Smile

Ja bym najpierw postarał się pozbyć z niej tych glonów, polecam zakupić gąbkę do naczyń i delikatnie te liście przetrzeć bo jak glon Ci się rzuci na inne rośliny które tam będziesz trzymał to będzie kicha Sad

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - akwarystyk - 11.12.2010

jak przyciąć bacopa caroliniana ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93f65b67ab0440c1.html

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - Kaef - 11.12.2010

W międzywęźlach, a odciętą część do żwiru.

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - akwarystyk - 12.12.2010

(11.12.2010, 14:06)Kaef napisał(a):  W międzywęźlach, a odciętą część do żwiru.

Czyli jak ? Nic mi to nie mówi niestety.

Nikt mi nie pomoże ?