RE: Bojownik nie chce zmienić odmiany barwnej, nie stać mnie na grzałkę dla niego. -
oliwiara - 24.10.2010
widzialam ogłoszenie tylko na bojownik.pl
dzisiaj w sklepie znalazłam samiczki, ale takie malusieńkie bardzo (nie wiem czy to lepiej czy gorzej) miały może 2,5 cm i byly takie w panterkę mi się podobają najbardziej białe :/ kosztowały 7,50 zł
daję nowe zdjęcia. namącilam w tym akwarium i nic dobrego z tego nie wyszło. dokupiłam żwirek kwarcowy bardzo drobny - straszna klapa. wolałam jaśniutki piasek., ale nie bylo i wzielam zamiennik - bez sensu, z resztą nie wiem czy nawet jasny piasek bedzie pasował do tego mojego żwirku, który swoją drogą jest piękny.
tamte 2 piękne korzenie musialam wywalic, pomimo że gotowałam i zdzierałam i wszytsko inne nie bylo efektu - nadal farbowały wodę na czerwono. teraz moczę kolejny korzeń który wcale za bardzo mi sie nie podoba. obecnie w akwarium jest kamień, który jest też do bani. ogólnie tracę zapał, bo nic nie wygląda tak jak powinno.
kupiłam 8 gałązek cabomba - po lewej widac troche. bardzo fajna roślinka, ale chłopak mnie zmartwił, bo mówi, ze wymagająca.
powiedzcie jak o nią dbac?
i błagam : pomóżcie mi z doborem roślin. powiedzcie jakie gatunki, w którym miejscu można wsadzic?
jestem zakochana w akwariach przepełnionych po brzegi roślinami. ale kompletnie nie wiem od czego zaczac z taką poważniejszą hodowlą roślin itd.
pokaze wam moje 2 najkochańsze akwaria z tego forum. może coś podpowiecie, zebym mogla zrobic stopniowo coś w tym stylu:
akwa nr 1:
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=833
akwa nr 2:
http://www.akwaswiat.net/200l-ogolne-moj-prywatny-chaos-czyli-pierwszy-baniak-t-13275-47.html
mój chłopak sobie rozplanował to w pewnien sposób jeśli byście byli łaskawi i napisali mi, czy jest to dobry dobór roślin i nawozów, czy te rośliny są łatwe w uprawie i czy coś jeszcze byście zaproponowali - lub coś wyrzucili?
70 litrow
3 plan:
OD LEWEJ:
rotala indica
Heteranthera zosterifolia
didiplis diandra
lotos czerwony (gdzies upchnac niekoniecznie)
limnophila aromatica
2 PLAN:
hemianthus_micranthemoides_1 (lewa strona)
microsorium
blyxa japonica(bardziej lewy srodek, przed microsorium)
rotala green (prawa strona)
1 PLAN
glossostigma elatinoides (porozrzucana niedbale tam gdzie puste miejsce)
Korzeń: red moor wood (srodek-bardziej prawy srodek

)
Podloze: JBL manado 10l/36zl
Nawozy:
kulki pod korzenie gliniano- torfowe 45sz / 3zl
siarczan potasu K2SO4 100g/ 1,50zl
Zestaw do Estimative Index (EI) - z CSM+B (nawoz z soli )/ 14zl
ferro activ 500ml 20zl
AquaArt MACRO 500ml 20zl
FIltr: kubelkowy ( jak da rade zewnetrzny)
grzalka z termostatem: 35zl
bardzo prosze
RE: Bojownik nie chce zmienić odmiany barwnej, nie stać mnie na grzałkę dla niego. -
apri cort - 25.10.2010
To sięszykują spore wydatki i restart...
Najpierw spróbujcie skompletować rośliny, może coś z przycinki dostaniecie za darmo. Nie jestem za bardzo fanką roślinniaków, więc nie będą za bardzo sięudzielać. Wydaje mi się jednak, że jeszcze zestaw do CO2 będzie potrzebny.
oliwiara - 25.10.2010
(25.10.2010, 17:09)apri cort napisał(a): To sięszykują spore wydatki i restart...
Najpierw spróbujcie skompletować rośliny, może coś z przycinki dostaniecie za darmo. Nie jestem za bardzo fanką roślinniaków, więc nie będą za bardzo sięudzielać. Wydaje mi się jednak, że jeszcze zestaw do CO2 będzie potrzebny.
no kasa już teraz sie bedzie musiala posypac niestety

właśnie z przycinki dostaniemy same szczepki, jak ostatnio, a chcielibyśmy już po 10 gałązek od razu wstawiac. na jakieś targi pojedziemy zobaczyc. najbardziej mi zależy na ocenie tych gatunków. a nad co2 się zastanowimy, ale niektórzy mówią, że bez tego się obejdzie
apri cort - 25.10.2010
Skoro kasa jest, to szlejcie. Ja jestem zwolenniczką kombinowania tak, żeby było fajnie i tanio, jakoś nigdy nie chciałam ładować w zbiorniki pieniędzy, bo to nie o to chodzi, tylko o satysfakcję, że udało się zrobić coś z niczego, przynajmniej ja tak mam. Nie pamiętam, kiedy ostatnio wydałam więcej niż 3zł na rośliny...
oliwiara - 04.11.2010
hej mam cholerny problem z zielenicami. szczególnie takimi, które się czepiają roślin. non stop zasłonięte zasłony, ale one są dośc jasne, wiec mogą przepuszczac trochę światła. jakiś czas temu przykleiłam tło na te szyby akwarium, które są wystawione na słońce, ale to raczej nie daje efektów. mam dośc słabe lampy. 2 jarzeniówki. 18 i 8 W. czy to może byc powód? stosuję preparat antyglonom, ale jego się wlewa tylko przy wymianie i podmiankach wody. czy mogę częsciej? czy kupic glonojady? (nie wiem czy bojownik będzie je tolerował).
apri cort - 04.11.2010
Nie lej chemii, i daj zdjęcia, bo może panikujesz, zielenice są naturalnym elementem wodnego ekosystemu, nie są tak groźne.
katecheta22 - 08.11.2010
Na początek wyzbieraj tego ile idzie...
I GOOGLE poszukaj tam napewno dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy,osobiście przekartkowałem dużo rzeczy z glonami i powiem ci że to przydatne teraz jak zobacze jakiś glon to od razu wiem co to i jak to zwalczyć... i wtedy moge natychmiast działać
jerzyst - 12.12.2010
dzis moj bojownik dokonał zywota. Zgodnie z wasza rada zmieniłem kulę na małe akwarium bo jak pisałem w kuli wlasnie byl taki smetny i "wylegiwal" sie na dnie. Kupiłem zwirek, zasadziłem roślinki, kupiłem grzałkę i trzymałem temp 25-28 stopni, miałem fitr, który chodził ok 12 godz na dobę. Rybka stawała się coraz bardzie ociężała gdzies od wrzesnia. Wygladała pod koniec jak stary dziadek. Cały łepek miała siwy. Jeszcze wczoraj jak popukałem w szybe to szalała ale potem znów lezała na dnie. Niestety dzis lezała i nie reagowała na stukanie. Przy dotknięciu była sztywna wiec ...

Mimo, ze dosypywałem miałem wrazenie, ze nic nie je. Albo zdechła ze starosci albo z glodu. Nie wiem czemu. Starałem się, pilnowałem temperatury itd. Ehhh. Teraz przetrwa do wiosny. Zlikwiduję to akwarium, tzn zmienie wodę, rozchoduje roslinki, a na wiosne wpuszcze jakąś nową.
Maciej_krakow - 12.12.2010
filtr kolego musi chodzić 24/7 ! przede wszystkim.
apri cort - 12.12.2010
Jerzyst ryba się zatruła własnymi odchodami. Wyłączałeś filtr, bakterie zdychały, potem po włączeniu wywalałeś ten toksyczny koktajl do akwa. Zatrułeś tym rybę, zdychała powoli i w mękach.