Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Pielęgnacja i nawożenie roślin (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Temat: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne (/showthread.php?tid=8806)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - KORNEL - 19.12.2010

Co do przycinania ludwigi, moja urosła dosyć szybko i mam zamiar ją przyciąć i tu mam pytanie jak utnę gdzieś w połowie łodygi to ona dalej rośnie w górę czy na boki.??

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - victus - 19.12.2010

w górę, ale zagęści się trochę wszerz bo puści bokami kolejne pędy

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - greg3or - 19.12.2010

A ja mam pytanko dotyczące Limnophila aromatica. Uciąłem ją w połowie i wsadziłem do żwirku, ale ta dolna część która została jest prawie cała łysa. Czy ona wypuści nowe odnogi czy już nie a jeśli tak to ile czasu na to mniej więcej potrzebuje .
Thx za info

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - victus - 19.12.2010

Wypuści kilka nowych szczepek w miejscu cięcia. Patrząc od góry wygląda jak słoneczko, gdzie środkiem jest łodyga,a promieniami nowe pędy. Ze starej części łodygi, poniżej cięcia, nie wyrosną nowe pędy, łodyga zostanie "łysa"

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - greg3or - 19.12.2010

MHM ale kurcze dziwne, pewnie za mało światła dociera do dna i stąd od dołu są łyse. No w takim razie poczekam i zobaczę czy faktycznie coś wypuści
thx

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - KORNEL - 19.12.2010

(19.12.2010, 12:38)victus napisał(a):  w górę, ale zagęści się trochę wszerz bo puści bokami kolejne pędy

To czyli jak ją obetnę to pójdzie w górę i się zagęści, a ten pęd wsadzony w piasek też idzie do góry i na boki..???

Ten pęd który zostaje odcięty i wsadzony w podłoże po przyjęciu się będzie szedł do góry, oczywiście niektóre mogą się same rozkrzewić po pewnym czasie, chyba ze wcześniej znów je przytniesz Smile

Aha muszę przyciać bo ludwigia dziwnie wygląda.... na dole jakieś 10cm jest gęsta a potem łodyga kilka listków i i na samej górze ładnie rozkrzewia się...Smile)

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - KORNEL - 30.12.2010

jak tą roślinę przyciąć....?? Wypuści nowe pędy po przycięciu.?

RE: Przycinka - jak przycinać rośliny w akwarium - mchy,rotale,moczarki,nurzańce i inne - mikczuk95 - 30.12.2010

Łodygę między liśćmi przycinasz w połowie. Z tego miejsca wyrosną dwa nowe pędy.