RE: Jaka obsada do Twojego akwarium? -
mariusz_pol - 05.02.2010
Niedawno założyłem akwarium, jak wcześniej pisałem 60l. Ryb jeszcze nie ma. Podłoże to czarny bazalt i dopiero jak kupiłem i wsypałem, to przypomniało mi się, że dla kirysków, które chciałem mieć może on być za ostry. Jak to jest? Czy stanie im się krzywda, jeśli tak to jakie rybki przydenne mógłbym mieć, planowałem jeszcze otoski, ale też nie wiem...
Flavia - 06.02.2010
Ja mam kiryski na bazalcie od miesiąca i nie zauważyłam aby miały jakieś rany.
mariusz_pol - 06.02.2010
Uff, to dobrze, bo miałem już kupić trochę podłoża kwarcowego i posypać na wierzchu.
fretka1987 - 07.02.2010
Witam!
Jestem początkująca, więc wybaczcie moją niewiedzę...
Chciałam zapytać czy taka obsada jaką mi ulozyli w sklepie jest odpowiednia do mojego akwarium <54l>
4x neon innesa
6x neon czerwony
2x mieczyk
2x molinezja
4x gupik
2x fantom czarny (czy jakoś tak)
1x bojownik
2x krewetka
Proszę o pomoc bo osady ktore proponujecie bardzo sie roznia od mojej...
bercia289 - 07.02.2010
Witaj

fretka1987

4x neon innesa-ok
6x neon czerwony-ok
2x mieczyk-oddaj 160l
2x molinezja-oddaj 100l
4x gupik-ok
2x fantom czarny (czy jakoś tak)-oddaj moim zdaniem potrzebują większego litrażu tak z 80l
1x bojownik-albo on albo gupik(nie lubi żyworódek)
2x krewetka-jaka??? chyba nie filtrująca??? jak tak to oddaj
Co do obsady jaką ja proponuje:
zostaw:
-neony i czerwone i ineski(10 razem)
-albo gupiki albo bojka
dokup:
-5 otosków
-5 kirysków karłowatych
W sklepie często ciskają to co nie idzie, lub trzeba sprzedać(potrafią doradzić ale jak trafisz na akwarystę i jak sprzedawca wie z kim ma do czynienie(czyli z awkarystą

)))
Flavia - 07.02.2010
bercia, czy dwie ławice w 54l to dobry wybór.?
agata25 - 07.02.2010
Kupiłam akwarium 112L. Ze względu na remont nie jest ono jeszcze zalane, ale niedługo będzie. W sklepie doradzili mi taką obsadę :
Gurami mozaikowe x4 szt.
- Razbora klinowa x 20 szt.
- Bocja wspaniała x 5 szt. -tu się obawiam, że będzie ich za dużo i nie wiem czy można trzymać je z bojownikiem. Czy litraż 112 nie będzie za mały dla 5 szt.?
- Kirysek panda x 4 szt. - kiryski są stadnymi rybkami, czy 4 szt. to nie za mało? Może 6 szt będzie lepszym rozwiązaniem?
- Kardynałek chiński 10 szt.
- Brzanka różowa - 8 szt.
Zastanawiam się jeszcze nad jakimiś małymi rybkami, które będą jadły glony ( tego jeszcze nie przemyślałam). Podobno Zbrojnik Niebieski jak urośnie robi się leniwy i nie je glonów.
Kaef - 07.02.2010
Gurami mozaikowe x4 szt.
--> Absolutnie się nie nadaje, zbiornik powyżej 200 l.
- Bocja wspaniała x 5 szt. -tu się obawiam, że będzie ich za dużo i nie wiem czy można trzymać je z bojownikiem. Czy litraż 112 nie będzie za mały dla 5 szt.?
--> 112 litrów za mały jest na jedną sztukę nawet.
- Kirysek panda x 4 szt. - kiryski są stadnymi rybkami, czy 4 szt. to nie za mało? Może 6 szt będzie lepszym rozwiązaniem?
--> Tak, lepiej będzie dać 6.
- Kardynałek chiński 10 szt. - Razbora klinowa x 20 szt.- Brzanka różowa - 8 szt
--> Zdecyduj się na jedną ławicę.
fretka1987 - 07.02.2010
2x krewetka-jaka??? chyba nie filtrująca??? jak tak to oddaj
Mam krewetki amano (chyba parkę)
Są moczarki,więc powinny dobrze się czuć. Narazie żadna z rybek ich nie zaczepia, więc chyba jest ok...Z roślinek wychodzą pojedynczo na zwiad, pokręcą się trochę po akwarium i zmykają z powrotem do kryjówki. Czytałam, że to normalne. Chyba nie musze ich też oddawać?
bercia289 bardzo Ci dzękuję za pomoc!
I pozdrawiam!
sebaziomal - 08.02.2010
Mam pytanie przymierzam się do kupna akwarium 240-300l
i skłaniał bym się ku akwarium roślinnemu co byście polecili??