Pomocy z ospą -
Mery - 22.04.2008
Mam akwarium 100l i od jakiegoś czasu walczę z rybią ospą. Kupiłam preparat i dozuję go zgodnie z instrukcją. Po podmianie wody, co tez jest wymagane jak napisali dodaję jeszcze dwa pomocnicze preparaty ale choroba się nie poddaje. Na razie nie mam ofiar śmiertelnych i plamki z rybek "jakby" znikają ale po krótkim czasie powracają. Co mam robić?
RE: Pomocy z ospą -
WERWOLF - 22.04.2008
Mery, takich tematów jest tu mnóstwo, wystarczy poszukać
http://www.akwaswiat.net/tutaj-zadajemy-pytania-dotyczace-leczenia-ospy-t-4077.html
RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! -
Gordon - 23.04.2008
Z córką założyliśmy akwarium - najpierw woda, filtr, napowietrzanie, bakterie, po tygodniu roślinki, po następnym tygodniu rybki - stopniowo po kilka dziennie: neony czerwone, gupiki, kirysy, glonojad. Jakieś 8 dni po zarybieniu na neonach pojawiły się białe kropki - z wszelkich opisów wynikało że to ospa, pobiegłem do sklepu - doradzili zieleń malachitową, wlałem wczoraj wieczorem (dawka według przepisu), a dzisiaj rano już po neonach. Wyczytałem na którymś blogu że neony nie znoszą zalecanych dawek leków, że trzeba in dawać niższe niż zalecane przez producenta - proszę o opinie i porady bo coś z neonami mi nie idzie.
RE: TUTAJ ZADAJEMY PYTANIA DOTYCZĄCE LECZENIA OSPY !!! -
rabcik - 23.04.2008
Gordon napisał(a):Z córką założyliśmy akwarium - najpierw woda, filtr, napowietrzanie, bakterie, po tygodniu roślinki, po następnym tygodniu rybki - stopniowo po kilka dziennie: neony czerwone, gupiki, kirysy, glonojad. Jakieś 8 dni po zarybieniu na neonach pojawiły się białe kropki - z wszelkich opisów wynikało że to ospa, pobiegłem do sklepu - doradzili zieleń malachitową, wlałem wczoraj wieczorem (dawka według przepisu), a dzisiaj rano już po neonach. Wyczytałem na którymś blogu że neony nie znoszą zalecanych dawek leków, że trzeba in dawać niższe niż zalecane przez producenta - proszę o opinie i porady bo coś z neonami mi nie idzie.
moje neony też miały ospę dałem ICHITOSAN według zaleceń producenta i im nic nie było żyją do tej pory
Ospa rybia -
SULA15 - 26.04.2008
Jak się ustrzec przed ospą rybią??
Za odpowiedzi z góry dziękuje
khabrik - 29.04.2008
Wiem że chemia szkodzi ale w tym przypadku może pomóc...Kup jakiś środek z Sery, Tetry bądź Topicala. Mi na przykład pomogła akryflawina!...
wikiii - 29.04.2008
a mi pomogło MFC tropical
po paru dniach ospy nie było
Mateuch01 - 29.04.2008
Wystarczy troszke sie rozglądnąć

mam nadzieję że po ospie nie bedzie sladu

bomboszek - 29.04.2008
To chyba zapomnieli napiać że nie można mieszać 1 preparatu z innymi