Welony - Dziwne objawy. -
Frogas - 07.10.2009
Witam!
Jako, że welonki są w nowym zbiorniku i praktycznie cały czas je obserwuje niestety dopatrzyłem się kilku niecodziennych symptomów.
Po pierwsze: Czerwone żyłki w płetwie ogonowej. Nie dużo ale występują.
Po drugie: Fragment płetwy brzusznej jest jakby srebrny/połyskujący,
Zacząłem szukać informacji głównie o tych czerwonych żyłkach i jedyne co znalazłem na stronach polskich to, że skutkiem są złe parametry wody, co w moim przypadku na szczęście nie wchodzi w grę.
wtedy zacząłem szukać na forach amerykańskich jako, że tam te rybki są lepiej rozpowszechnione.
No i znalzłem opis choroby/pasożyta, który idealnie pasował do moich objawów. przy opisie choroby było też, że rybka "ziewa" co również zauważyłem u moich choć myślałem, że to normalne. Nazwa tej choroby po angielsku to "Velvet" niestety nie wiem jak nazywa się po polsku. wywolane jakimis pasożytami oodinium zdaje się.
czy ktoś wie jak to leczyć? ryby nie wykazują zmian w zachowaniu, płetwy mają dumnie rozłożone i są jak zwykle żarłoczne i wesołe.
Póki co podniosę temp o 2 stopnie i dodam soli akwarystycznej.
Pozdrawiam!
RE: Welony - Dziwne objawy. -
ptaku2020 - 07.10.2009
Napisz jeszcze coś o zbiorniku.Skoro piszesz,że rozpoznałeś tą chorobą jako Velvet to przychodzi mi na myśl choroba welwetowa (oodinoza)
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=10027.0
Frogas - 07.10.2009
zbiornik - 240l,
Obsada 2x welon, 3x ampularia.
Większa rybka miała białą plamkę na płetwie, ale po ok 2 tyg prawie całkowicie zniknęła. Nie wykazują zmian w zachowaniu, jedzą płetwy wyprostowane. Parametry wody idealne. Oświetlanie 2x 30 w 1x aqua glo, 1x zwykła. Zbiornik ma 1 miesiąc 2 tygodnie stał, 2 tyg zarybiony. mniejsza ryba raczej nie ma innych objawów poza żyłkami w płetwie ogonowej.
Podałem sól akwarystyczną, NIebiesko

temp 21-22 stopnie
Welony - Dziwne objawy. -
SoczystaMalina - 07.10.2009
mam straszny problem. w akwarium 60 l mam dwa roczne welony i trzy małe czarne rybki, które polecił facet w sklepie akwarystycznym ale niestety nie pamiętam jak się nazywają, jeden z moich welonów od trzech dni choruje, jest apatyczny i strachliwy, chowa się po kątach o leży do góry brzuchem, nawet kiedy płynie w górę to przekręca się na grzbiet i tak leży. nie ma żadnych plamek ani żadnego nalotu, jednak ma trochę nabrzmiały brzuszek i wydaje mi się jakby odstawały jej troszkę łuski, a i ma jeszcze obgryziony ogon ale wcześniej nie miała. co robić?
z góry dziękuje za pomoc
bercia289 - 07.10.2009
A parametry??? mówisz, ze masz dobre a mierzysz je???
apri cort - 07.10.2009
Frogas może po prostu jadły jakiś pokarm wybarwiający z karotenem i od tego pojawił się czerwony kolor? Ja bym na razie nie panikowała i wstrzymała się z leczeniem, może to po prostu rozszerzone naczynia krwionośne?
kolcubuch - 07.10.2009
SoczystaMalina napisał(a):mam straszny problem. w akwarium 60 l mam dwa roczne welony i trzy małe czarne rybki, które polecił facet w sklepie akwarystycznym ale niestety nie pamiętam jak się nazywają, jeden z moich welonów od trzech dni choruje, jest apatyczny i strachliwy, chowa się po kątach o leży do góry brzuchem, nawet kiedy płynie w górę to przekręca się na grzbiet i tak leży. nie ma żadnych plamek ani żadnego nalotu, jednak ma trochę nabrzmiały brzuszek i wydaje mi się jakby odstawały jej troszkę łuski, a i ma jeszcze obgryziony ogon ale wcześniej nie miała. co robić?
z góry dziękuje za pomoc
Facetom w sklepie nie należy ufać. Akwarium znacznie za małe, czarne ryby to pewnie młode Molinezje i też są za duże do tego akwa. Myślę że to posocznica. Najczęściej występuje przy osłabieniu organizmu, które u ciebie występuje z powodu złych warunków. Możliwe że te czarne ryby coś przyniosły ale nie podejrzewam.
SoczystaMalina - 07.10.2009
wyczytałam, że jeśli to posocznica to powinno się uśmiercić rybkę, bo to raczej nieuleczalna choroba. czy powinnam to zrobić i w jaki sposób?
apri cort - 07.10.2009
Ale wy się wszyscy spieszycie z tym zabijaniem!
Daj zdjęcie ryby i zbiornika, napisz jaka jest temp. wystrój, czy są rośliny, jaki jest sprzęt, ile wody podmieniasz itp. czyli wszystko o zbiorniku.
Frogas - 07.10.2009
Jasne że mierze - testami kropelkowymi sera na oko bym nie oceniał

dodałem soli nie zabije to ich z leczeniem czymś mocniejszym się wstrzymam jeszcze.
Wybarwienie to nie jest, owszem mają pomarańczowe plami na płetwach ale to nie to mnie martwi. To są ewidentnie popękane pojedyńcze żyłki w płetwie. Myślałem, że to właśnie ta choroba welwetowa ale z tego co wiem to to się dosyć mocno odbija na zachowaniu ryby a to jest bez zastrzeżeń.
Co do tej posocznicy!
Na moje to wygląda po prostu na chory pęcherz pławny - zrób rybce głodówkę myślę, że 3 dni wystarczy. poobgryzane płetwy to zapewne te 'małe czarne rybki', które powinieneś/as usunąć z akwarium z welonkami.
Ubytek 1 czy 2 łusek może być spowodowany znacznym stresem i szokiem środowiskowym więc jeżeli będzie stabilna sytuacja w akwarium powinno to samo się wygoić. Nie zabijaj swoich rybek!

jeszcze pożyją.
pozdro!