Jakie podłoże dla ślimaków? -
Lipa96 - 11.11.2009
Chciał bym coś zrobić w moim pustym 10 l akwarium. Pomyślałem ze mógł bym tam wpuścić kilka ślimaków, i z tond moje pytanie.Jakie podłoże do ślimaków? Czy może być to piasek kwarcowy(najbardziej mi się podoba)
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

RE: Jakie podłoże dla ślimaków? -
victus - 11.11.2009
Może być. świderkom bardzo się spodoba a inne też nim nie pogardzą
_Maksymilian_ - 11.11.2009
Jakie chcesz najlepiej
drobnoziarniste
Lipa96 - 11.11.2009
A jakie rośliny? (najlepiej z zdjęciami) I ile tych świderków na początek bo i tak się rozmnożą prawda?
Maciej_krakow - 11.11.2009
ja bym przyjął 10L wody na 1 ślimaka. na upartego daj dwa. nie wiadomo czy się rozmnożą.
victus - 11.11.2009
a czy to ma być "ślimakarium" ozdobne czy hodowlane? o Ile wiem, świderki lubią podgryzać korzonki u roślin i różnie może z tym być. Może mchy?
ja z własnego doświadczenia mogę stwierdzić że kiepski to pomysł bo ślimaczki rozwalają przymocowane kępki mchu. aczkolwiek trochę rozwalą wyłowisz i to co zostanie jako tako rośnie ;p ostatnio dałem wgłębkę wodną do akwarium to zaczęły ją wcinać ;p
Paula.K - 11.11.2009
Ja w swoim akwarium karmowym ze ślimakami, mam po połowie, żwirek i piasek

Co do ilości ślimaków na powierzchnię to jest to względne, bo mimo, że załóżmy startujesz z 10 sztukami, to potem one i tak rozmnożą sie do 20- 30 sztuk (zalezy jaki gatunek).
Lipa96 - 11.11.2009
victus napisał(a):a czy to ma być "ślimakarium" ozdobne czy hodowlane? o Ile wiem, świderki lubią podgryzać korzonki u roślin i różnie może z tym być. Może mchy?
raczej hodowlane. a jakie mchy? proszę o nazwę i najlepiej zdjęcia. A jak duże rosną świderki? I w około jakim czasie rozmnażają się ? ile trwa ciąża ?
google nie boli
szybko sie rozmnażają. praktycznie wszystkie.