Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? (/showthread.php?tid=14454)

1 2

120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - tomjar - 11.11.2009

Witam mam akwarium o pojemności 120l. Mam problem bo chce zeby było troche kolorowa. W moim akwa mam rybki:
około 10 molinezji
3 kiryski pstre
2 zbrojniki niebieskie
chce dac jeszcze kaies nie wiem jakie
A ozdoby to:
1 korzeń
1 skala z przejsciami
1 kokos

Nazwa tematu została poprawiona, temat przeniesiony do właściwego działu.
Kejdi

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - ethnix - 12.11.2009

Fatalnie rozpocząłeś obsadę. Molinezja to spora ryba, ale po co ci ich aż 10? Jeżeli chcesz mieć jakieś inne gatunki pozbądź się tych Molinezji lub zredukuj do haremu 1+2. Dokup kirysków do stada żeby mieć 6-8 szt. Co to za glonojady? Nie ma takiego gatunku ryby jak glonojad więc sprecyzuj co to jest. Jeżeli zbrojniki niebieskie to możesz w swoim akwarium trzymać jednego, jeżeli któreś z większych żadnego.

Możesz dobrać, którąś rybkę ławicową:
x20/25 Neon inessa
x15/20 Neon czerwony
x15/20 Neon czarny
x15/20 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x15/20 Drobnoustek Obrzeżony
x15/20 Razbora Hengela
x15/20 Razbora Espei
x15/20 Zwinnik Jarzeniec
x12/15 Tetra cesarska
x12/15 Tetra czarna

Jeżeli nie byłoby Molinezji, którąś z poniższych dla kontrastu (do wyboru)
- Parka Pielęgniczki Ramireza
- harem 1+2 Pielęgniczka Kakadu (lub haremik/para innej mniejszej pielęgniczki)
- harem Bojownik 1+2 do wyboru
- harem 1+2/3 Prętnik karłowaty lub Prętnik trójbarwny

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - tomjar - 12.11.2009

Dokładnie mam 8 molinezji na poczatku mialem 2 ale one mi sie mnoza jak kroliki. I mam zbrojnika niebieskiego. Molinezji bym nie chciał usuwac z akwarium bo to jest moj biznes. Bez nich bedzie troche kurucho z kasa. Wiec bym chcial jakies nie duze i kolorowe.

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - kostek - 12.11.2009

Ethnix, widzę, że zrobiłeś gotowca odnośnie korekty obsad u początkujących Smile W sumie to może admin mógłby podczas rejestracji wysyłać powitalną wiadomość mniej więcej tej treści Wink

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - rybka111 - 12.11.2009

mozesz dodac jeszcze jakies ryby zyworodne z nich taz bedziesz miec ,,biznes,, i sa kolorowe np. gupik, zmienniak plamisty

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - tomjar - 12.11.2009

Też myślałem nad zmienniakiem plamistym ael nie wiem czy są łatwe w chodowli. Gupiki miałem ale niestety wszystkie mi zdychały nie wiem czemu. Powiedzcie czy zmienniak plamiasty jest trudny czy łatwy w chodzowli czy trzeba jakies specjalne pozywnienie dla niego itd. Bardzo prosze o szybką odpowiedź.

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - tomjar - 13.11.2009

dzieki wszytstkim juz wiem co kupie.

3 Żabki wodne akwarioweSmile

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - ethnix - 13.11.2009

kostek napisał(a):Ethnix, widzę, że zrobiłeś gotowca odnośnie korekty obsad u początkujących Smile W sumie to może admin mógłby podczas rejestracji wysyłać powitalną wiadomość mniej więcej tej treści Wink

A jak Smile Pisać to samo w kółko palce mnie już bolą. Wiadomość powitalna powinna przychodzić z informacją "wołami", że forum posiada opcję "szukaj".

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - kostek - 14.11.2009

O, to lepszy pomysł, bo forum wygląda nieco jak śmietnik z powtarzającymi się ciągle tymi samymi pytaniami. Aż współczuje moderatorom... Smile

RE: 120 l z kiryskami, molinezjami i "glonojadami" - co dodać? - tomjar - 14.11.2009

dzikei juz tego akwarium nie mam