Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Welon w prezencie. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Welon w prezencie. (/showthread.php?tid=17430)

1 2

Welon w prezencie. - Madzior - 16.02.2010

Dostałam od siostry rybkę i nie wiem jaki to gatunek . Ona także nie wiem, bo sie nie pytala sprzedawcy . Nie jestem pewna czy to nie czasem welon .
Mam akwarium krótko więc się nie znam i proszę o pomoc Wink .[attachment=9380][attachment=9381]

RE: Co to jest za rybka ? - apri cort - 16.02.2010

Oczywiście, że to welon. O zgrozo, gdzie on pływa?? Oddaj go do sklepu, w takim pustym słoiku bez rośłin żadna ryba nie powinna się męczyc.
Co to za zbiornik? Są tam jeszcze jakieś ryby?

RE: Co to jest za rybka ? - Nano - 16.02.2010

Po co te muszle tam są? Jeśli ta rybka ma być ozdobą to z pewnością będzie ją to kosztowało męki :/

RE: Co to jest za rybka ? - Maciej_krakow - 16.02.2010

koleżanko welony potrzebują dużych 100 litrowych akwarii. Z roślinnością oraz dobrą filtracją. Pamiętaj że nigdy nie wymieniamy 100 % wody tylko 15-20% co tydzień. opowiedz nam o swoim zbiorniku jeśli jesteś chetna do wspolpracy to chetnie odpowiemy na Twoje pytania.
Wyjmij muszle ponieważ zatwardzają wodę.

RE: Co to jest za rybka ? - Madzior - 16.02.2010

Wiem, że zbiornik niestety jest za mały a raz już wymieniałam (były w kuli), pracownice w zoologicznym źle mi poradziły (myślałam, ze jeśli już tam pracują to się na tym znają ) . Były w kuli bez filtra i to były podobno ,,wspaniale warunki dla tych słodkich rybek", poczytałam o tym w necie i dowiedziałam się, że to była ściema ;/ . Akwarium odkupiłam od koleżanki, żeby rybki nie oślepły itp kupiłam także filtr, żeby tak bardzo się nie męczyły z braku powietrza a na wieksze akwarium już kasy nie starczyło Wink .

Nie wiem czy ja mam je dalej trzymać, czy oddać i kupić odpowiednie do rozmiarów akwarium . . .

RE: Welon w prezencie. - nefrete1 - 17.02.2010

No, na welona to tak jak napisali poprzednicy - potrzeba ze 100 litrowego akwarium.
Więc raczej oddaj ta rybkę.
Napisz też, jakie masz to obecne małe akwarium, jakie ma wymiary, jaki kupiłaś filtr. Pomożemy Ci wybrać inny gatunek rybek, dla których to, co już masz będzie odpowiednie.

RE: Welon w prezencie. - apri cort - 17.02.2010

Jeśłi możesz ją zwrócić do sklepu to możesz tak zrobić. Jest jednak duże prawdopodobieństwo, że wyląduje i zdechnie w innej kuli u innego dzieciaka.
Musisz jej kupićduże akwa, jakieś 112l, bo welony szybko rosną i nawet jeśli teraz kupiłabyś 54/63l to wkrótce musiałabyś wymienić na większe. No i do tego wydajny filtr, najlepiej mały kubełek jak mini kani, ale to już koszt prawie 150zł...

RE: Welon w prezencie. - Madzior - 17.02.2010

Filtr mam KAMELEON 280 , a akwa 20 l ;//////

RE: Welon w prezencie. - apri cort - 17.02.2010

To jest sprzęt na krewetki albo 1 bojownika... Albo inwestujesz 200-300zł w duże akwa z odpowiednim sprzętem, albo oddajesz rybę. W tych warunkach długo nie pociągnie. Wyjęłaś muszle i dodałaś rośłiny?

RE: Welon w prezencie. - Madzior - 17.02.2010

Tak .